uchwały
anna30
Użytkownik
mam pytanie_ czy na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej można przyjąć uchwałę , która ma podstawę prawną ,odnośnie sposobu wymiany okien, ich koloru, ilości kwater. Czy wspólnota ma prawo aby mi narzucić swoją wolę. Wydaje mi się że okna są moją własnością i mogę dokonać ich wymiany zgodnie z moim gustem ,zachowując oczywiście nienaruszoną fasadę bloku.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
wymiana okien nie będzie się wiązała z ich powiększeniem/pomniejszeniem lub zmianami konstrukcyjnymi.
Takie zmiany związane są z przebudową nieruchomości wspólnej (powiększenie/pomniejszenie) i wymagają dodatkowo pozwolenia na budowę.
Na roboty budowlane dotyczące wymiany stolarki okiennej nie jest wymagane uprzednie uzyskanie pozwolenia na budowę w sytuacji, gdy nie dochodzi do zmiany gabarytów okien lub konstrukcji /zob. wyrok WSA w Warszawie z dnia 11 września 2007r., sygn. akt II SA/Wa 687/07, publ. LEX nr 374707/.
Okna w naszym budynku mają nietypową konstrukcję, mają tzw. lufcik na dole, przez co belka dzieląca lufcik i "okno właściwe" jest na wysokości oczu i skutecznie blokuje widoczność. Czy na pozbycie się tego podziału muszę mieć jakąś zgodę? Budynek to kamienica z lat 50tych, NIE jest objęta opieką konserwatora.
Lufcika nie musisz mieć.
Całe okno może być jednym skrzydłem.