Pomieszczenia gospodarcze
draco9
Użytkownik
Witam,
Moje pytanie dotyczy zaadoptowanego strychu, jako pomieszczenia gospodarcze przyłączone schodami do lokalu poniżej, i stanowiące integralną część mieszkania. Opłacam fundusz remontowy zarówno za pomieszczenia mieszkalne na dole jak i pomieszczenia gospodarcze będące u góry.
Pytanie:
Czy słuszne jest pobieranie przez Wspólnotę Mieszkaniową (WM) składek funduszu remontowego za pomieszczenia gospodarcze? A jak tak, to czy ocieplenie dachu będącego nad nim i będącego jednocześnie częścią wspólną WM jest w gestii WM, czy właściciel pomieszczeń gospodarczych nie ma prawa do ocieplenia dachu z zewnątrz podczas termomodernizacji całego budynku?
DRACO
Moje pytanie dotyczy zaadoptowanego strychu, jako pomieszczenia gospodarcze przyłączone schodami do lokalu poniżej, i stanowiące integralną część mieszkania. Opłacam fundusz remontowy zarówno za pomieszczenia mieszkalne na dole jak i pomieszczenia gospodarcze będące u góry.
Pytanie:
Czy słuszne jest pobieranie przez Wspólnotę Mieszkaniową (WM) składek funduszu remontowego za pomieszczenia gospodarcze? A jak tak, to czy ocieplenie dachu będącego nad nim i będącego jednocześnie częścią wspólną WM jest w gestii WM, czy właściciel pomieszczeń gospodarczych nie ma prawa do ocieplenia dachu z zewnątrz podczas termomodernizacji całego budynku?
DRACO
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. Czy zaadoptowany strych masz ujęty w akcie notarialnym?
2. Czy na strych jest wejście tylko od Twojego lokalu?
3. Na czym polegało zaadoptowanie przez Ciebie strychu? Coś tam przerabiałeś? dzieliłeś ściankami? Ktoś wyrażał na to zgodę czy nie a jeżeli tak to kto?
4. Co to znaczy ocieplić dach z zewnątrz?
5. Czy wspólnota rozpoczyna termomodernizację a pomieszczenie zaadoptowane przez Ciebie chce pominąć?
Na jakiej podstawie powierzchnia strychu stała się integralna częścią twojego lokalu?
jeżeli jest przynależne do lokalu aktem notarialnym to oczywiście tak , jeżeli nie, to powinna być spisana umowa na dzierżawę / najem części wspólnych.
Pomieszczenia gospodarcze nie są przystosowane do stałego przebywania ludzi.
One mają inne zadanie do spełnienia w nieruchomości , wiec i parametry techniczne tych pomieszczeń są inne .
Wietrze, że próbujesz to pomieszczenie na strychu zaadoptować do przebywania na stałe osób, więc powinieneś , jak ci wspólnota pozwoli - niezbędna uchwała właścicieli lokali, docieplić ten fragment dachu na własny koszt.
Tak, jest ujęty w akcie notarialnym oraz wpisany do Księgi Wieczystej (KW) jako integralna część lokalu mieszkalnego.
Wpis w akcie notarialnym brzmi: „zmianę wpisu w dziale I KS poprzez określenie: że lokal mieszkalny nr 10 składa się z: dwóch pokoi, kuchni, łazienki, korytarza, usytuowanych na III p. budynku oraz W.C., pralni, garderoby, korytarza i trzech pomieszczeń gospodarczych, usytuowanych na poddaszu, o łącznej powierzchni 108 m2, oraz wpisane w dziale I - SP., że z własnością tego lokalu związany jest udział wynoszący 31/1000 części, w prawie własności części wspólnych budynków i w prawie użytkowania wieczystego gruntu.
2.Czy na strych jest wejście tylko od Twojego lokalu?
Tak na strych jest wejście z mojego lokalu, bo jest on połączony z dołem schodami. Są jednak jeszcze drzwi, które prowadzą z poddasza na klatkę schodową, tzw. drzwi techniczne.
3. Na czym polegało zaadoptowanie przez Ciebie strychu? Coś tam przerabiałeś? dzieliłeś ściankami? Ktoś wyrażał na to zgodę czy nie a jeżeli tak to kto?
Mam projekt adaptacji i wszystko wykonałam zgodnie z projektem. Są okna, ścianki działowe. Miałam pozwolenie na budowę i wszelkie akty notarialne przyrzeczenia sprzedaż, umowę notarialną przedwstępnej sprzedaży i w rezultacie akt notarialny kupna adaptacji wraz z wpisem do KW.
4. Co to znaczy ocieplić dach z zewnątrz?
Chodzi mi tu o ocieplenie odeskowania od strony zewnętrznej. Np. w postaci styropapy. WM podjęła uchwałę o termomodernizacji budynku i pominęła tu docieplenie mojej adaptacji.
5. Czy wspólnota rozpoczyna termomodernizację a pomieszczenie zaadoptowane przez Ciebie chce pominąć?
Właśnie TAK.
DRACO
Nowy doklejony: 02.10.12 09:14
Jak ty rozumiesz to określenie ? Weście na strych jest z klatki schodowej ? Czy ze strychu jest wejście na dach budynku ? Czy metraż twojego mieszkania (AN) uwzględnia to pomieszczenie gospodarcze ? Dach jest własnością wspólną a pomieszczenie gospodarcze ocieplane jest zgodnia z projektem. Zawsze możesz się o to zapytać projektanta budynku.
Ze strychu nie ma wyjścia na dach. Jest on zaadaptowany np. na pomieszczenie komputerowe. Metraż pomieszczenia uwzględnia te pomieszczenia gospodarcze i za nie tez płace fundusz remontowy.
Nowy doklejony: 02.10.12 09:18
1. Czy słuszne jest pobieranie przez Wspólnotę Mieszkaniową (WM) składek funduszu remontowego za pomieszczenia gospodarcze?
Państwa odp.: jeżeli jest przynależne do lokalu aktem notarialnym to oczywiście tak, jeżeli nie, to powinna być spisana umowa na dzierżawę / najem części wspólnych.
Moje kolejne pytanie: Czy w takim wypadku może WM pominąć mnie w projekcie termomodernizacyjnym? Moim zdaniem, jeżeli opłacam Fundusz remontowy i w jednakowym stopniu będę spłacą kredyt zaciągnięty na termomodernizację, to moje pomieszczenia również powinny być ocieplone.
DRACO
Nowy doklejony: 02.10.12 09:23
w Księdze wieczystej napisane jest, że:
- nr lokalu 10
- przeznaczenie lokalu lokal mieszkalny
opis lokalu: pokój 2 izby, kuchnia 1 izba, przedpokój 1 izba (na szaro), łazienka 1 izba, korytarz 1 izba, W.C. 1 izba, pralnia 1 izba, garderoba 1 izba, pomieszczenie gospodarcze 3 izby. obszar: 108 m2.
DRACO
Jeżeli chodzi o wpłacanie zaliczek z tytułu funduszu remontowego to KubaP wskazuje Ci Jeżeli chodzi o ocieplenie styropapą to jest to część wspólna nieruchomości i powinna wspólnota zając sie tego typu remontem. Myślę że zarząd wspólnoty traktuje dach nad Twoim pomieszczeniem gospodarczym jak Twój sufit więc sądzą że ta odpowiedzialność spoczywa na Tobie ale tak nie jest.
O ile pomieszczenie gospodarcze, które zajmujesz służy tylko i wyłącznie Tobie to dach jako zewnętrzna część budynku stanowiąca z nim na trwałe połączoną całość jest częścią wspólną nieruchomości ponieważ służy on wszystkim właścicielom.
Jeżeli w grę wchodziło by ocieplenie dachu od wewnątrz to oczywiście Ty pokrywasz tego koszty. W przypadku styropapy nie.
To moje zdanie. Czekaj na inne wypowiedzi.
Pozdrawiam
Fundusz remontowy nie płacisz od posiadanych pomieszczeń , ale od posiadanego udziału w częściach wspólnych . FR może być tylko wykorzystany na części wspólne.
widać że nie .... bo walczysz o docieplenie tego strych- pomieszczenia gospodarczego, które winno byc wykonane na etapie adaptacji i przystosowania tych pomieszczeń na pobyt stały ludzi.
Uważam, że wspólnota nie może partycypować w kosztach naprawy fuszerki - adaptacji, która jak napisałaś, nie jest zarobiona zgodnie ze sztuka budowlana ani ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
To co draco robi w swoim pomieszczeniu gospodarczym i w jaki sposób je ociepla to jego sprawa. Zgadza sie... Jest ale styropapa posiada oprócz papy dodatkowy element izolacyjny jakim jest styropian.
Wykonaj sobie ocieplenie od wewnątrz. W skośnych dachach poddasza ociepla się wełną mineralną umieszczaną między krokwiami i tu jest serce ocieplenia poddasza. Dalej to płyta OSB papa i dachówka.
Domyślam się że wspólnota robi Ci pod górkę przez czystą zazdrość. Ty masz poddasze a inni nie a to boli i to nie jednego
Pozdrawiam
A FR jest podstawą spłaty kredytu komercyjnego zaciągniętego na termomodernizację. Dach jest częścią wspólną i ja go nie kupiła. Adaptacja jest ubezpieczona, ale jak piszecie na pewno zwiększę wartość ubezpieczenia, bo dach notorycznie przecieka. Już dwukrotnie miałam wypłatę odszkodowania z ubezpieczenia WM, ale to jakoś żart jeżeli chodzi o zwrot kasy.
Nie mam pojęcia, co masz na myśli pisząc o fuszerce. Wszystko zrobione z projektem budowlanym, pozwoleniem na budowę i jeszcze odebrane przez WM, której byłam zmuszona zapłacić za ten odbiór. A +5 st. to dotyczy pomieszczeń nieprzeznaczone na pobyt ludzi,- przemysłowe - podczas działania ogrzewania dyżurnego (jeżeli pozwalają na to względy technologiczne); magazyny bez stałej obsługi, garaże indywidualne, hale postojowe (bez remontów), akumulatornie, maszynownie i szyby dźwigów osobowych; Chyba się pomyliłeś z interpretacją
A co do zazdrości to jest to sprawa oczywista. Wielu ludzi zazdrości nam, że mamy mieszkanie większe a oni tylko dwie izby
Z rozumowania Zarządu wynika, że dach nie pokrywa - za wyjątkiem twojego - pomieszczeń mieszkalnych. Jeżeli tak, to co pokrywa, co ma zostać ocieplone ?
ODP.: Między ostatnią kondygnacją a dachem jest strych do użytku wszystkich mieszkańców. I właśnie ten strop nad ostatnim mieszkaniem ma być ocieplony. Dla mnie ostatnią kondygnacją jest już dach. I to właśnie on wg mnie winien być ocieplony od zewnątrz np. styropapą.
DRACO
Ci zazdrośni ludzie, jak rozumiem chyba wyrazili zgodę na tę adaptację, tak?
Sądzę, że duże znaczenie ma umowa dotycząca samej adaptacji - w jaki sposób określono w niej zakres robót.
Nowy doklejony: 03.10.12 08:47
Balkon również jest pomieszczeniem pomocniczym wchodzącym w skład lokalu. Pomieszczenia gospodarcze to nie izba mieszkalna. Jakie na tym strychu są temperatury?
Wspólnota nie powinna jednak omijać tej części dachu - jeżeli jednak adaptacja nie została zrealizowana zgodnie z umową, to można rozważać zwrot kosztów od właściciela - decydująca jest umowa moim zdaniem.
Jeżeli ty tak odbierasz wykonywanie prawa własności to nie widzę dalszej możliwości z tobą dyskutowania. Widzisz tylko swój punkt widzenia na postawie Twojego prawa związanego z zarządzaniem nieruchomością
TY KUPIŁAŚ I DACH w wymiarze takim jaki posiadasz udział w częściach wspólnych.
Projekt jest fuszerką, a i wykonawstwu dałby się przypiąć łatkę... brak odpowiedniego (grubości) ocieplenia....
To powinno być zrobione w czasie wykonywania adaptacji kiedy zmieniałaś przeznaczenia pomieszczenia gospodarczego na pomieszczenie przeznaczone do stałego przybywania ludzi , co szkoda było metrażu ....
:eek:Nie przesadzaj, byle laik nie może dokonywać odbiorów , właściciel za wszystko płaci ....WM wynajęła uprawnione osoby, które w jej imieniu dokonały odbioru.:smartass:
Pomóż lepiej ludziom a nie wbijasz szpilki. Sprawa dotyczy DACHU a nie poddasza. Wspólnota uznaje że dach nad nimi to tylko i wyłącznie ich dach.
Już sam fakt że ubezpieczenie wspólnoty pokrywało zalania ich poddasza świadczy o tym że to jest cześć wspólna ponieważ w innym wypadku odszkodowanie nie było by wypłacone.
Nowy doklejony: 03.10.12 09:29 O ile tak było. Jeżeli wspólnota miała człowieka z uprawnieniami to ok ale znając życie to "panowie prezesi z zarządu" weszli i sie mądrzyli.
Też tak uważam. Należy sobie postawić pytanie: czy, gdyby tej adaptacji nie było, to wspólnota musiałaby wykonać ocieplenie? Jeżeli nie, to sprawa jest oczywista dla mnie.
Jeżeli tak - to wtedy decydują zapisy w umowie dotyczącej adaptacji.
Dopiero, gdy się okaże, że gdyby adaptacji nie było, to i tak wspólnota musiałaby wykonać ocieplenie, a także gdy umowa takich kwestii nie reguluje - wtedy rzeczywiście można mieć roszczenie.
Może pomija dach nad lokalem Drako, ponieważ to był obowiązek adaptującego?
A może w ogóle nie trzeba tego ocieplać? Tutaj, w razie sprawy sądowej sąd musiałby to wszystko rozważyć, moim zdaniem decydująca jest umowa.
draco napisała/napisał że wspólnota chce ocieplić dach a ich cześć pominąć. Wynika z tego że draco zajmuje jakąś część strychu a nie całość.
Głównym celem termomodernizacji jest:
-realizowanie usprawnień tylko rzeczywiście opłacalnych,
-przed podjęciem decyzji inwestycyjnej - dokonanie oceny stanu istniejącego i przeglądu możliwych usprawnień oraz analizy efektywności ekonomicznej modernizacji (audyt energetyczny).
Zatem Draco powinna sprawdzić jaki jest zakres prac określony w tym audycie, jeżeli ocieplenie nad Jej lokalem jest tam uwzględnione, to wspólnota ma obowiązek to zrobić, potem może dochodzić od Draco zwrotu kosztów, jeżeli ma ku temu podstawy.
ODP: Dach wszędzie jest częścią wspólną. Ja ocieplam od wewnątrz, WM od zewnątrz.
WM w ramach termomodernizacji ocieplać chce garaż, który jest wynajmowany dla jednego z członków WM, dla Przewodniczącego Zarządu WM. Ocieplany ma być styropianem od zewnątrz i od zewnątrz, wymienione pokrycie dachowe w całości plus tam inne prace jak rynna, tynki itp. i takie rzeczy mogą być z FR finansowane.
Wykonałam wszystko zgodnie z umową i projektem. Prace odebrane przez Wspólnotę Mieszkaniową, ZA ODBIÓR KAŻDEJ BRANŻY MUSIAŁAM ZAPŁACIĆ LUDKOWI Z UPRAWNIENIAMI BY ODEBRAŁ MI ADAPTACJĘ. Takie warunki były w umowie. Oni zatwierdzali projekt, a potem sprawdzali wykonawstwo i zatwierdzali zgodność z projektem. Każdą zmianę w adaptacji musiałam z nimi uzgadniać i otrzymywać zgodę. Osobny człowiek od budowlanki, oddzielny od elektryki itp. Z zarządu nie było NIKOGO. Każdy z nich sporządził protokół odbioru, podbił się pieczątką z nr uprawnień i podpisał się. Wszystkie dokumenty OK!!! W umowie nic nie ma o ociepleniu dachu z zewnątrz przeze mnie!!!
Gdybym miała taki zapis w umowie o adaptację WM na pewno by mi tego nie odpuściła
Należy sobie postawić pytanie: czy, gdyby tej adaptacji nie było, to wspólnota musiałaby wykonać ocieplenie? Jeżeli nie, to sprawa jest oczywista dla mnie. Jeżeli tak - to wtedy decydują zapisy w umowie dotyczącej adaptacji.
ODP.: Gdyby adaptacji nie było WM ociepliłaby mi sufit, który jest jednocześnie podłogą dla strychu. Tak ocieplą wszystkie mieszkania na III kondygnacji. Projekt termomodernizacji mówi o docieplenie ostatniej kondygnacji mieszkań.
ODP.: Moje mieszkanie jest dwukondygnacyjne i tak widnieje w akcie notarialnym i KW.
ODP.: Tak zajmuję tylko część dachu. NIE CAŁÓŚĆ.
Audyt energetyczny był i byłam na spotkaniu z audytorem, który powiedział, cytuję.: "zrobię audyt tak jak WY chcecie i na co was stać". I powiedział, że ocieplić należy ostatnie kondygnacje mieszkań. I znowu jesteśmy w kropce. Co, dla kogo jest ostatnią kondygnacją? Nie wierzę w audyty. Parłam do niego, bo myślałam, że to świetny pomysł, by fachowiec określił, co należy zrobić. A po takim wstępie opadły mi ręce. Wtedy wzięłam kamerę termowizyjną i zrobiłam audyt budynku w zimę -5st na dworze wieczorem jak ludzie już są po kolacji zazwyczaj i wyszło mi wszystko. Audytor, nie wiedział nawet, z jakich warstw składa się podłoga na strychu… ZGROZO. Facet nic nie wyjaśnił.
Draco napisz jeszcze proszę jak wspólnota motywuje swoją niechęć ocieplenia części dachu nad Twoją częścią. Czym to uzasadnia?
ODP.: Ludzie u nas nie interesują się sprawą WM. Podpisują wszystko jak leci. Uchwałę o kredyt 800 tys. podpisało trzech ludzi z zarządu WM plus Gmina, ma ona niecałe 500 udziałów jeszcze w naszym budynku. Na szczęście już nie większość! BIERNI na całego. Popadłam w konflikt z Przewodniczącym zarządu, bo zbytnio interesowałam się sprawami WM i przy adaptacji wykryła, że WM posiada ekspertyzę, że dachy nie mają wystarczającej nośności zwłaszcza na śnieg. Bo jest to dach o bardzo małym spadzie. Ekspertyza nakazała WM wzmocnić dachy, wymienić poszycie dachu, spróchniałe i przegniłe – nie zrobili tego. Wyszło to przy okazji adaptacji. Na swój koszt wzmocniła dach adaptacji, mimo iż WM była do tego zobligowane. I od tego się zaczęło. Miałam przechlapane u Przewodniczącego zarządu, który był nim od wieków. Opowiadał ludziom, że z własnej kieszeni będą finansować moją adaptację. KASA przemawia do wszystkich. Pokazywał, że będzie to kosztowało 90 tys. zł A, że ludzie nie biorą udziału w zebraniach i nic ich nie obchodzi oprócz ich czubka nosa i jak słyszą, że PANI „X” – bogaczce z marmurami na salonach ma mieć ocieplony zwiększony metraż to, oni tego nie chcą. Twierdzą, że biorąc adaptacje, kupiłam ją razem z dachem i to jest moje zmartwienie. Tak po krótce. Cytuję dosłownie niektórych właścicieli. Ja mieszkam tu krótko, to stare budownictwo, oni mieszkają tu całe życie. Znają się, spotykają, a my nie wchodzimy z nimi w żadne układy.
Chciałam wspomnieć, że ludzie mają zawilgocone mieszkania do II kondygnacji i ocieplenie tego, to dopiero będzie jazda.
KUBAP NIE BĘDĘ WCHODZIĆ Z TOBĄ W SŁOWNE IGRASZKI I PRZEPYCHANKI.
Jeżeli była wykonywana adaptacja pomieszczeń strychu na lokal mieszkalny, to inwestor (czyli draco) powinien na swój koszt tak je ocieplić od strony dachu, żeby po ociepleniu spełniały wymogi dla lokali mieszkalnych. Jeżeli draco zaoszczędziła na ociepleniu, to nie może mieć teraz pretensji do wspólnoty, lecz do siebie.
Kondygnacja to część budynku zawarta między bezpośrednio nad sobą położonymi stropami. Ostatnie piętro położone bezpośrednio pod dachem spadzistym jest określane jako poddasze. Poddasze nie jest kondygnacją lecz piętrem. Jego podłogą jest strop ale sufitem niestety strop nie jest. Jeżeli w audycie jest mowa o ociepleniu ostatniej najwyższej kondygnacji to nie można tu mówić o ociepleniu zewnętrznym dachu. Gdyby w audycie była mowa o dociepleniu zewnętrznym dachu lub idąc definicyjnie docieplenie ostatniego piętra sprawa wyglądała by inaczej.
Nowy doklejony: 03.10.12 14:38 Teraz tak. Wcześniej pisała inaczej.
Nie wiem, co innego napisałam, bo ciągle piszę na ten sam temat...
co pisałam inaczej? Cały czas chodzi mi o to, czy w ramach termomodernizacji dach nad moim lokalem powinien być ocieplony przez WM np. za pomocą styropapy. NIC WIĘCEJ:)
DRACO
Poddasze nie jest kondygnacją. Jest piętrem.
Nowy doklejony: 03.10.12 14:53
No właśnie sensem w tym wypadku są definicje niestety :bigsmile:
W jakim celu była robiona adaptacja poddasza przez draco? Jakie miało być przeznaczenie tych pomieszczeń zgodnie z projektem przebudowy (adaptacji)? Jeżeli miały to być pomieszczenia mieszkalne, to powinny być ocieplone przez inwestora (draco) tak, żeby nie trzeba było teraz docieplać. Jeżeli zaś miały to być pomieszczenia gospodarcze lub inne, ale niemieszkalne, to nie ma powodu by teraz ocieplać je tak, jak by to miały być izby mieszkalne. Tak czy inaczej uważam, że roszczenie draco jest niezasadne.
Chyba, że projekt adaptacji przewidywał, że przeznaczeniem poddasza będą pomieszczenia gospodarcze, założono izolację zgodnie z projektem (czyli niewystarczającą do stałego przebywania ludzi), a teraz draco uznała, że termomodernizacja budynku jest dla niej szansą, żeby to poddasze docieplić na koszt wspólnoty i potem móc je wykorzystywać na cele mieszkalne. draco, czy tak było?
Na jakiej podstawie zgłaszasz roszczenie, żeby wspólnota dociepliła Ci poddasze? Dlaczego nie ociepliłaś go wystarczająco sama w ramach adaptacji?
Cały czas pisałaś o dachu. Poddasze nie jest kondygnacją. Jest piętrem.
ODP.: Ok, ale co to zmienia. I tak chodzi o dach, który jest jednocześnie moim sufitem. Jak dla mnie nic się nie zmieniło. Ja nie chcę od wewnątrz ocieplenia tylko od zewnątrz, tak jak wszyscy inni lokatorzy mają.
DRACO
Cytujesz moją wypowiedź jakbym Cię krytykował „Podejrzewam, że jak kogoś stać jest na wykonanie projektu, uzyskać wszelkie pozwolenia, zainwestować i wykonać adaptacje poddasza zapłacić za odbiór to nie będzie oszczędzał na papie” przeczytaj jeszcze raz i na spokojnie a przekonasz się że do tej pory uważałem że docieplenie dachu jest w gestii WM. Byłem przekonany że masz ocieplone poddasze od wewnątrz ponieważ nigdy nie spotkałem sie z taką sytuacją aby ktoś kto adoptuje poddasze na cele gdzie przebywają ludzie tego nie zrobił.
Po tym jak wyjaśniłaś wszystko od A do Z sprawa wygląda nieco inaczej niż Tobie się zdaje.
Możesz żądać od wspólnoty aby ociepliła Ci Twoją podłogę na poddaszu (sufit mieszkania pod poddaszem) ponieważ tak jest w audycie. Dach jednak nie mieści się w zakresie robót ponieważ:
1. Dach to dach a nie kondygnacja
2. Docieplenie dachu od zewnątrz w Twoim przypadku służyło by tylko Tobie a nie całej wspólnocie.
Wiem że jest Ci to nie na rękę ale wspólnota ma rację nie chcąc wykonać tego ocieplenia. Musieli by ocieplić cały dach tylko dlatego że Ty uważasz ze to co nad Tobą to kondygnacja. Inwestycja nie była by trafiona i nie przyniosła by wymiernych korzyści ani dla Ciebie ani dla wspólnoty.
DRACO
Nowy doklejony: 04.10.12 12:10
:)
Nowy doklejony: 04.10.12 12:18
Możesz żądać od wspólnoty aby ociepliła Ci Twoją podłogę na poddaszu (sufit mieszkania pod poddaszem) ponieważ tak jest w audycie.
ODP.: nie pisałam, że tak jest w audycie. A poza tym mówiliście, że to co w audycie nie jest wyznacznikiem tego co musi być zrobione. Szczególnie z takim audytorem.
Dach jednak nie mieści się w zakresie robót, ponieważ:
1. Dach to dach a nie kondygnacja
2. Docieplenie dachu od zewnątrz w Twoim przypadku służyłoby tylko Tobie a nie całej wspólnocie.
ODP. Chyba jednak służy wspólnocie, bo w ten sposób jak jest, bryła nie jest zamknięta. Termomodernizacja ma sens wtedy jak wszystkie przegrody, które maja styk z warunkami zewnętrznymi są ocieplone. W tym przypadku klatka schodowa + moja adaptacja jest wywiewem ciepła.
A proszę powiedzieć, komu służy ocieplenie sufitu sąsiadów z III p.? Chyba tylko tym z IIIp.
Wiem, że jest Ci to nie na rękę, ale wspólnota ma rację nie chcąc wykonać tego ocieplenia. Musieli by ocieplić cały dach tylko, dlatego że Ty uważasz ze to co nad Tobą to kondygnacja. Inwestycja nie była by trafiona i nie przyniosłaby wymiernych korzyści ani dla Ciebie ani dla wspólnoty.
ODP.: Ok rozumiem:)
Nowy doklejony: 04.10.12 12:21
Możesz żądać od wspólnoty, aby ociepliła Ci Twoją podłogę na poddaszu (sufit mieszkania pod poddaszem), ponieważ tak jest w audycie.
ODP.: Ale jaki będzie tego sens? Góra jest połączona z dołem. Jaki jest sens ocieplenia tego, co ma dziurę? Jaki jest sens ocieplania w środku mieszkania? Tego to już nie rozumiem.
Albo (dodatkowe) ocieplenie poddasza jest niepotrzebne, bo zostało już wykonane podczas adaptacji, albo nie zostało wykonane, chociaż powinno i teraz kosztem swojego zaniedbania / oszczędności chcesz się podzielić z sąsiadami.
Wspólnota ma po trzykroć rację, że nie godzi się na Twoje żądania:
1) jest ono niezgodne z zakresem prac określonym w audycie;
2) sąsiedzi nie powinni ponosić tych samych kosztów dwa razy - bo jeśli ocieplenie jednak wykonałaś, to jej koszt odjęłaś od ceny rynkowej adaptowanych pomieszczeń przy wykupie, czyli wspólnota otrzymała mniej pieniędzy z tej transakcji, a teraz miałaby finansować ponownie te same prace;
3) jeżeli ocieplenia nie wykonałaś, choć zgodnie z projektem powinnaś, to Twój problem; jeżeli wykonałaś ale takie, jak dla pomieszczeń gospodarczych, to wspólnota nie może ponosić kosztów zmiany sposobu użytkowania tych pomieszczeń na mieszkalne.
Powinnam spłacać zaciągany kredyt w FR na termomodernizację całego budynku, ocieplić na własny koszt dach z zewnątrz? To dlaczego mam spłacać kredyt zaciągnięty na coś z czego nie korzystam a muszę na własną rękę ocieplić część wspólną. Tak rozumiem całą tę dyskusję.
Nie wiem czy jest to dopuszczalne na forum ale proponuję przejrzeć ten link:
http://www.abc-izolacje.pl/index2.php?site=art&id=155
Miłej lektury :bigsmile:
Pozdrawiam
Nowy doklejony: 04.10.12 13:31 O jakiej części wspólnej teraz piszesz?
3) jeżeli ocieplenia nie wykonałaś, choć zgodnie z projektem powinnaś, to Twój problem; jeżeli wykonałaś ale takie, jak dla pomieszczeń gospodarczych, to wspólnota nie może ponosić kosztów zmiany sposobu użytkowania tych pomieszczeń na mieszkalne
ODP.: nie czytasz moich wypowiedzi ze zrozumieniem. Ja piszę ciągle o dwupoziomowym mieszkaniu. A o projekcie już nie będę pisać. Ja piszę jedno a Ty drugie. Może nie potrafię tego wszystkiego wyjaśnić.
Nowy doklejony: 04.10.12 13:31
Chciałam znać opinie innych ludzi o temacie, by nie upierać się przy bezsensie, ale bez wycieczek osobistych widzę, że nie da się takich opinii zebrać. Nigdy nikogo na nic nie naciągnęłam i trochę jest mi przykro, że oprócz rzetelnych odpowiedzi, za które dziękuję, otrzymuję niesprawiedliwą krytykę. Może nie wiem wszystkiego, i może, dlatego tu piesze, żebym mogła obiektywnie spojrzeć na temat, bez zbędnych emocji.
Jakie zgodnie z projektem miało być przeznaczenie tych pomieszczeń? Czy to miały być izby mieszkalne, czy tak, jak napisałaś w tytule wątku oraz w pierwszym i piątym poście, pomieszczenia gospodarcze? Ja z Twoich opisów wyciągam wniosek, że adaptowałaś poddasze na pomieszczenia gospodarcze. Ocieplenie zostało wykonane, ale nie jest wystarczające do celów mieszkalnych, do stałego przebywania w nich ludzi. Teraz chcesz to zmienić, obarczając wspólnotę kosztami dodatkowego ocieplenia, żeby móc korzystać z tych pomieszczeń jak z izb mieszkalnych. Byłaby to zmiana sposobu ich użytkowania, ale kosztów tej operacji nie możesz przerzucać na wspólnotę.
Fakt, że powierzchnia tych pomieszczeń została doliczona do powierzchni lokalu mieszkalnego o niczym nie świadczy - to normalne. Powierzchnia piwnicy, komórki lub garażu, jeśli zostały one wyodrębnione i wykupione wraz z mieszkaniem, też jest doliczana do powierzchni lokalu, ale to nie znaczy, że piwnica, komórka czy garaż mają być tak samo ocieplone, jak mieszkanie. Tak, jak nikt nie ma podstaw, by żądać od wspólnoty, żeby ociepliła mu piwnicę, komórkę czy garaż, tak Ty nie masz podstaw, by żądać ocieplenia pomieszczeń gospodarczych, które chcesz przeznaczyć na cele mieszkalne.
Na pewno jestem bogadsza o nowe doświadczenia. A z POSESJĄ gdzieś się mijam. Chyba faktycznie nie umiem tego wyjaśnić. POZDRAWIAM
Nowy doklejony: 04.10.12 14:36
Fakt, że powierzchnia tych pomieszczeń została doliczona do powierzchni lokalu mieszkalnego o niczym nie świadczy - to normalne. Powierzchnia piwnicy, komórki lub garażu, jeśli zostały one wyodrębnione i wykupione wraz z mieszkaniem, też jest doliczana do powierzchni lokalu, ale to nie znaczy, że piwnica, komórka czy garaż mają być tak samo ocieplone, jak mieszkanie. Tak, jak nikt nie ma podstaw, by żądać od wspólnoty, żeby ociepliła mu piwnicę, komórkę czy garaż, tak Ty nie masz podstaw, by żądać ocieplenia pomieszczeń gospodarczych, które chcesz przeznaczyć na cele mieszkalne.
Czy to znaczy, że za te piwnice, komórki płaci się FR?
Dlaczego WM chce ocieplić garaż z zewnątrz i od wewnątrz styropianem, wymienić do niego drzwi i wymienić całkowicie poszycie dachowe?? Już o tym pisałam.
.
A właśnie... Garaż... Tutaj też jest jakiś przekręt.
Audyt energetyczny był i byłam na spotkaniu z audytorem, który powiedział, cytuję.: "Zrobię audyt tak jak WY chcecie i na co was stać". I powiedział, że ocieplić należy ostatnie kondygnacje mieszkań.
ODP.: sam zauważyłeś, że mylę pojęcia, jednak wyjaśniłam sens. Chodziło mu o sufity mieszkańców - jakkolwiek to brzmi. Jednak stwierdzenie, że zrobię jak chcecie - przeraża mnie. Takich mamy fachowców i takie potem kwiatki:(
Ja miałam nadzieję, że ON określi czy należy mnie docieplić czy nie - rozumiesz... a słyszę że on zrobi audyt tak by WM pasowało. W tym kontekście pisałam o audycie. Wspomniałam, też dalej, jak oświecono mnie co do terminów, że nie przepisałam tych słów bezpośrednio z audytu. Dlatego też postanowiłam wejść na forum i przedyskutować sprawę. Słowa, że zrobię jak chcecie, zamiast rady co najkorzystniejsze, co niezbędne. Chora jestem jak mam do czynienie z takimi fachowcami. Od niego nie dowiedziałam się niczego.
Sposób obliczania udziału: art. 3 ustawy o własności lokali.
Tekst ustawy: http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali
Napisz mi jaka temperatura powinna być na strychu? .... bo to jest punk wyjścia do adaptacji.
Czy pomieszczenie strychu jest przewidziane do stałego pobytu ludzi?
Myślę że ta wypowiedź draco jest wystarczającym powodem aby tak myśleć. To jest forum nie tylko dla zarządców. To jest forum również dla właścicieli którzy nie są "obryci" w temacie wspólnot . Oczekując odpowiedzi liczą na fachową odpowiedź a nie na prywatną krytykę opartą na kilku komentarzach. Kolega Posesja nie popisał się w tym wątku a uważałem że to doświadczony człowiek.
Jeżeli draco chce swoje pomieszczenia gospodarcze docieplić i przekształcić na izby mieszkalne, to powinna to zrobić na własny koszt.
Zwracam uwagę, że opinie podobne do mojej wyrazili KubaP i Zarządca.
Proponuję się skupić na temacie tego wątku, a nie na mnie.
Ja nie oceniam, kto się popisał, a kto nie. Piszę to, co uważam za słuszne, a nie to, czego oczekują pytający..