MirekL! Problem polega na tym, że z interpretacji ustawy o własności lokali korzystają wszyscy.
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 19 czerwca 2007r. sygn.akt III CZP 59/07
"Sąd Najwyższy (...) podziela pogląd, że wspólnocie mieszkaniowej należy przyznać status tzw.ułomnej osoby prawnej (art.33...k.c), wyposażonej w zdolność prawną i sądową, ograniczoną do nabywania praw i obowiązków związanych z zarządzaniem nieruchomością wspólną (art.1 ust.1 i 22 u.w.l.). http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0059_07.pdf
W 2000 roku WM zostały skreślone z Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 18 sierpnia 1998 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek nie prowadzących działalności gospodarczej (Dz. U. z 1998 r. Nr 115, poz. 748, z późn. zm.) Od 2001 roku - Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 15.11.2001 roku w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi,nieprowadzących działalności gospodarczej (Dz. U. z 2001 r. nr 137, poz. 1539) jest bez WM.
Od 2000 roku uwl - art.29 ust.1- ewidencja pozaksięgowa kosztów zarządu
Zaskoczę Cię.
Wspólnota wzięła kredyt. Wspólnota przeprofilowała dach podnosząc mury. Uzyskała w ten sposób spore pomieszczenia. Dalej jest różnie. Są takie, co zrobiły nędzne ustawowe minimum po to by wyodrębnić lokal. Następnie znalazły osoby chętne do wynajmu, które same wykończyły sobie mieszkania i zostały zwolnione z czynszu na okres iluś tam lat.
W innym mieście wspólnota sama wykończyła pomieszczenia i dopiero wtedy uzyskała odrębność lokali, ale za to trzepie kasę od samego początku.
Zanm też przypadek najbardziej skomplikowany, gdzie wykończenie miał zrobić lokator, ale w ciągu jakiegoś tam czasu miał wykupić od wspólnoty ten lokal, a wykończenie miało być odliczone od ceny zakupu. Niestety nie wszyscy właściciele byli zainteresowani tematem, a notariusz zażądał, aby wszyscy się u niego stawili. I dokąd miałem kontakt to sprawa nie była załatwiona.
W każdym razie zawsze właścicielem lokali jest wspólnota mieszkaniowa.
I na pewno nie ma niczego na lewo.
Takie rzeczy źle się kończą - wystarczy jeden donos.
marta - ułomność WM pozwala niepłacić jej podatków i nie prowadzić księgowości. Ja jako osoba fizyczna jestem również "ułomną osobą prawną" - mogę nabywać prawa i zaciągać zobowiązania,pozywać i być pozwanym.
wwwinyl -i to mnie owner zarzucał, że popieram szara strefę i działanie niezgodne z uwl!!!
Nie zawsze właścicielem lokalu jest Wspólnota Mieszkaniowa .Zazwyczaj jest to członek WM, osoba fizyczna lub prawna.Sam widzisz,że jest to przegięcie prawa. Albo jest to część wspólna wówczas obowiązuje art. 12 ust. 2 o pożytkach. A jeżeli samodzielny lokal mieszkalny to jest to własność wszystkich członków WM, i co tutaj do rządzenia ma Zarządca? Wcześniej czy później jakiś życzliwy z "donosem obywatelskim" się znajdzie.
:bigsmile:
Zapoznając się z podanym przez martę wyrokiem SN (dzięki, bardzo przydatny) teraz nie mam wątpliwości. Podpisana przezemnie umowa na administrowanie, z samym sobą, jest legalna. Członek Wspólnoty może podpisać umowę ze Wspólnotą, czyli z jej reprezentantem ustawowym Zarządem (a skoro jestem jednoosobowym Zarządem!!??) Zarząd czynności zarządu zwykłego wykonuje samodzielnie. Mogę więc zgodnie z prawem podnieść sobie wynagrodzenie,ustalić okres wypowiedzenia np. 6 m-cy i zakaz pracy w konkurencji za odpowiednim odszkodowaniem. PARANOJA. Ale sprytni z tego żyją.:bigsmile:
A jeżeli samodzielny lokal mieszkalny to jest to własność wszystkich członków WM
Wspólnota może być włascicielem lokalu mieszkalnego.
Proszę oto wyrok Sądu Najwyższego, który twierdzi, że nie współwłaściciele są stroną tylko wspólnota.
[cite] MirekL:[/cite]wwwinyl dałeś przykład uzyskiwania pożytków a nie prowadzenia działalności gospodarczej. To jest znacząca różnica.
Wspólnota nie jest powołana w celu prowadzenia działalności gospodarczej, której celem jest osiągnięcie zysku.
Jednak nie oznacza to, że nie może uzyskiwać dodatkowych dochodów. Tymi dochodami są pożytki. Od pożytków należy odprowadzać podatek, bo takie są przepisy i już.
[cite] MirekL:[/cite]Nigdy nie wykazałbym dla US,że mamy jakieś dochody, bo to nie są dochody ale przychody z innych źródeł przeznaczone w całości na zarządzanie.
W takim razie możecie mieć problemy z US, dokładniej z Policją Skarbową. :cool:
Nie płacisz podatku ze wzdlędu na przeznaczenie określonych dochodów, ale od źródła ich pozyskania. A Ty piszesz o innych źródłach, czyli np. pożytkach.
[cite] MirekL:[/cite]Podpowiadam tylko jak ja to robię u siebie (wspólnota 40 lokalowa).
Mieszkam we wspólnocie, która ma 100 lokali, w tym są też lokale użytkowe, z których dwa są własnością wspólnoty, a dochód z nich uzyskiwany za wynajem stanowi pożytki wspólnoty.
Haneczka - uwl mówi jedynie o pożytkach uzyskiwanych z części wspólnych (np. szyld na budynku, maszt anteny telefonii komórkowej itp.). Te przychody, przeznaczone na zarządzanie są zwolnione z podatku dochodowego. Gdybyśmy je uzyskiwali nie obawiałbym się żadnej skarbówki czy Policji. Byłoby to legalne.Bardzo mi trudno zrozumieć twoją sytuację.Czy wykupując swoje mieszkanie zostałaś obciążona kosztem tych dwóch lokali użytkowych? Jeżeli to prawda to jestem zszokowany. Jestem ciekaw jak są określone udziały. Oczywiście jakiekolwiek dochody z wynajmu muszą być opodatkowane. Jak płacicie podatek to US się nie czepia.Jestem również ciekaw jaki jest wpis odnośnie tych lokali w księgach wieczystych???:bigsmile:
uwl mówi jedynie o pożytkach uzyskiwanych z części wspólnych (np. szyld na budynku, maszt anteny telefonii komórkowej itp.). Te przychody, przeznaczone na zarządzanie są zwolnione z podatku dochodowego.
Nieprawda, są opodatkowane.
Muszę reagować, bo czyta to forum wielu ludzi, nawet tacy, którzy się nie zarejestrowali i nie daj Boże zapamiętają sobie Twoje wypowiedzi, a potem spotka ich w życiu bardzo niemiła niespodzianka.
[cite] MirekL:[/cite]Haneczka - uwl mówi jedynie o pożytkach uzyskiwanych z części wspólnych (np. szyld na budynku, maszt anteny telefonii komórkowej itp.).
Uowl nie mówi o podatkach, to przecież inna bajka, a my poruszyliśmy obowiązek odprowadzania podatku od dochodów pochodzących z pożytków. :cool:
[cite] MirekL:[/cite]Te przychody, przeznaczone na zarządzanie są zwolnione z podatku dochodowego.
A kto Ciebie tak zaczarował??? :shocked:
[cite] MirekL:[/cite]Czy wykupując swoje mieszkanie zostałaś obciążona kosztem tych dwóch lokali użytkowych?
Posłuchaj, a właściwie poczytaj.
Te lokale stanowią część nieruchomości wspólnej, jak wiele innych pomieszczeń typu suszarnie, komórki techniczne, wózkarnie itd. Sprawa jest prosta, powiem nawet cudownie prosta. :bigsmile:
[cite] Haneczka:[/cite]Mieszkam we wspólnocie, która ma 100 lokali, w tym są też lokale użytkowe, z których dwa są własnością wspólnoty, a dochód z nich uzyskiwany za wynajem stanowi pożytki wspólnoty.
...albo drugie:
[cite] Haneczka:[/cite]Te lokale stanowią część nieruchomości wspólnej, jak wiele innych pomieszczeń typu suszarnie, komórki techniczne, wózkarnie itd.
Nieruchomość wspólna nie jest własnością wspólnoty jako osoby ustawowej, jest wspólną własnością wszystkich właścicieli lokali.
Wspólnota może stać się pełnoprawnym właścicielem odrębnego lokalu na różne sposoby:
1) może przejąć lokal za długi od dotychczasowego właściciela,
2) może kupić lokal z przeznaczeniem np. na siedzibę zarządu,
3) może nabyć lokal w drodze przebudowy nieruchomości wspólnej i potem go wynajmować lub sprzedać.
[cite] MirekL:[/cite]Haneczka - uwl mówi jedynie o pożytkach uzyskiwanych z części wspólnych (np. szyld na budynku, maszt anteny telefonii komórkowej itp.). Te przychody, przeznaczone na zarządzanie są zwolnione z podatku dochodowego. Gdybyśmy je uzyskiwali nie obawiałbym się żadnej skarbówki czy Policji. Byłoby to legalne.
Od 1 stycznia 2007 r. na mocy wprowadzonego przez art. 1 pkt 18 ustawy z dnia 16.11.2006 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych ( Dz. U. z 2006 r. Nr 1217, poz. 1589 ) art. 17 ust. 1 pkt 44 wolne od podatku są dochody spółdzielni mieszkaniowych, towarzystw budownictwa społecznego oraz samorządowych jednostek organizacyjnych prowadzących działalność w zakresie gospodarki mieszkaniowej uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi - w części przeznaczonej na cele związane z utrzymaniem tych zasobów, z wyłączeniem dochodów uzyskanych od innej działalności gospodarczej niż gospodarka zasobami mieszkaniowymi.
Wymienione w cytowanej wypowiedzi MirkaL przychody nie korzystają ze zwolnienia z podatku dochodowego, ponieważ nie zostały uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi.
[cite] MirekL:[/cite]marta - ułomność WM pozwala niepłacić jej podatków i nie prowadzić księgowości. Ja jako osoba fizyczna jestem również "ułomną osobą prawną" - mogę nabywać prawa i zaciągać zobowiązania,pozywać i być pozwanym.
Nie, osoba fizyczna nie jest osobą prawną. Podmiotowość osoby fizycznej to jej przyrodzona cecha. Osoba prawna to twór społeczny.
[cite] MirekL:[/cite]Zapoznając się z podanym przez martę wyrokiem SN (dzięki, bardzo przydatny) teraz nie mam wątpliwości. Podpisana przezemnie umowa na administrowanie, z samym sobą, jest legalna. Członek Wspólnoty może podpisać umowę ze Wspólnotą, czyli z jej reprezentantem ustawowym Zarządem (a skoro jestem jednoosobowym Zarządem!!??) Zarząd czynności zarządu zwykłego wykonuje samodzielnie. Mogę więc zgodnie z prawem podnieść sobie wynagrodzenie,ustalić okres wypowiedzenia np. 6 m-cy i zakaz pracy w konkurencji za odpowiednim odszkodowaniem. PARANOJA. Ale sprytni z tego żyją.:bigsmile:
Taka umowa jest nieważna, co do zasady nie wywoła skutków prawnych. "Generalna zasada, że pełnomocnik nie może być drugą stroną czynności prawnej, w której reprezentuje mocodawcę, albo w której reprezentuje obie strony, jest zupełnie zrozumiała, sytuacja taka bowiem jest sprzeczna z samą istotą pełnomocnictwa".
Komentarz do kodeksu cywilnego. S. Dmowski, S. Rudnicki, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa 2005, s. 417.
Poruszoną kwestie reguluje art. 108 k.c., w którym powyższą zasadę skodyfikowano (jednakże przepis ten dopuszcza odstępstwo od niej):
Art. 108 k.c.:
Pełnomocnik nie może być drugą stroną czynności prawnej, której dokonywa w imieniu mocodawcy, chyba że co innego wynika z treści pełnomocnictwa albo że ze względu na treść czynności prawnej wyłączona jest możliwość naruszenia interesów mocodawcy. Przepis ten stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy pełnomocnik reprezentuje obie strony.
W uchwale z dnia 30.05.90 r. (I CZP 8/90 ) Sąd Najwyższy w siedmioosobowym składzie orzekł, że umowa sp. zoo i umowa sp. akcyjnej zawarta przez przedsiębiorstwo państwowe i osobę fizyczną jest nieważna, jeżeli ta osoba występuje w imieniu własnym i jako dyrektor przedsiębiorstwa państwowego. Nie jest ważna również umowa spółki z o.o. i spółki akcyjnej, którą zawarła osoba występująca we własnym imieniu i jako pełnomocnik przedsiębiorstwa, jeżeli pełni w tym przedsiębiorstwie stanowisko zastępcy dyrektora, głównego księgowego, stanowisko równorzędne lub jest członkiem rady pracowniczej tego przedsiębiorstwa.
[cite] Kuba:[/cite]Sąd poszedł w "zasady współżycia społecznego".
Osobiście byłem i jestem za "cięciem" wody choć z wyrokami sądowymi nigdy nie wiadomo.
Mieszkam w duzej wspolnocie mieszkaniowej.Nasz admnistrator/nowy od stycznia 2010 r./zaczal nam naliczac koszty za ogrzewanie ,kiedy to juz nie mamy ogrzewanych mieszkan,jak rowniez nalicza nam ogrzewanie za nasze komorki ktore nie sa ogrzewane,nastepnie po wielkich awanturach rozliczyl nam 3 miesiace ktore placilismy zaliczkowo za wszystko.ja mialam wplat zaliczek przez 3 miesiace 800zl,a admoinistrator mi policzyl tylko 600 zl wplat moich,wiec pojechalam oobiscie do tego administratora i otrzymalam odpowiedz ze bedziemy placic w ten sposob za dluznikow.
Nasi dluznicy maja 100 tys.zadluzenia.Moje pytanie co z tym fantem zrobic.Zaznaczam ze zarzad ma to wszystko gdzies,nie odpowiada na e-maile.Uwazam ze tak nie moze byc dalej,to sa naprawde duze pieniadze.Nie jestesmy sponsorami dluznikow.:sad:
Musicie zmienić zarząd.
To on jest odpowiedzialny za wspólnotę.
Jesli zarząd ma to gdzieś, to Wy miejcie zarząd gdzieś.
Niech wejdą do zarządu osoby, którym się chce, a wtedy to one narzucą administratorowi sposób rozliczania obciążenia i mediów oraz narzucą tempo windykacyjne.
Czy administrator otrzymał od zarządu pełnomocnictwo procesowe?
Jeżeli tak i mimo to nie ściga dłużników, on też jest do wymiany, ponieważ nie dba o interesy wspólnoty.
Czy macie uchwałę o odsetkach maksymalnych (obecnie 20% w stosunku rocznym) za opóźnienie w zapłacie zaliczek?
Jeżeli nie, naliczajcie odsetki ustawowe (obecnie 13% w stosunku rocznym).
Dziekuje serdeczie za odpowiedzi,chcialabym jeszcze otrzymac konkretna odpowiedz na temat pobierania oplat za komorki ktore nie sa ogrzewane,jak rowniez dlaczego administrator nam nalicza za ogrzewanie mieszkan w okresie kiedy ono jest wylaczone.To wyglada ze my jako wspolnota mamy sponsorowac administratora,prosze o pomoc,poniewaz chce sie wybrac do administratora,lub napisze do nich e-maila zeby miec na to dowod.
Za pomoc fachowa serdecznie dziekuje
1) Jeżeli komórka jest kupiona wraz z lokalem i została wpisana do aktu notarialnego jako pomieszczenie przynależne do lokalu, to jej powierzchnia wlicza się do powierzchni użytkowej lokalu. Opłaty na utrzymanie nieruchomości wspólnej (w tym opłata stała oraz opłata za ogrzewanie klatki schodowej czy innych części wspólnych) naliczane są od udziału lub od powierzchni. Zapoznaj się z art. 3 ustawy o własności lokalu: http://www.zarzadca.pl/content/view/12/29/
2) Koszt ogrzewania często jest rozkładany na cały rok (na 12 miesięcy). Wówczas stawka miesięczna jest niższa.
Można też płacić wyłącznie w okresie grzewczym, ale opłaty będą ok. dwukrotnie wyższe.
Wszystkie Wasze opłaty to są zaliczki na koszty utrzymania lokalu i całego budynku. Pieniądze nie idą do kieszeni administratora, tylko na konto wspólnoty i z niego są pokrywane wszystkie koszty. Po zakończeniu roku zostaną one rozliczone. Jeżeli będą nadpłaty, zostaną Wam zwrócone albo zaliczona na opłaty w następnych miesiącach. Niedopłaty należy wyrównać (dopłacić).
Chcialabym jeszcze dodac co do komorek,byl inny administrator i nie mielismy komorek wliczanych do ogrxzewania poniewaz one nie sa ogrzewane,tak bylo przez 2 lata,od miesiaca jest nowy administrator i liczy nam za ogrzewanie komorek.Stad jest moje oburzenie.Wszystkie inne koszty oczywiscie sa naliczane do komorek osobno.
Chce dodac ze w akcie notarlanym mam 2 odrebne wilasnosci - lokal mieszkalny i lokal niemieszkalny - pomi9eszczenie gospodarcze.Mam 2 rozne ksiegi wieczyste na to.Tak jak tu sugerujecie ze ta komorka jest dopisana do lokalu mieszkalnego to nie jest prawda i chyba nie ma prawa administrator na;liczac nam za ogrzewanie komorek ktore nie sa ogrzewane.Poprzedni administrator nie naliczal nam takich kosztow za ogrzewanieCos tu nie gra z prawem.Jak mam placic za cos czego nie mam????
Czy przeczytałaś ustawę o własności lokali? Tak czy nie?
Czy przeczytałaś choćby art. 3 tej ustawy, jak pisałem wcześniej? Dałem Ci linka do ustawy.
Koszty ogrzewania nieruchomości wspólnej (nie mylić z mieszkaniem) właściciel lokalu ponosi według udziału.
Sposób wyliczenia udziału określa art. 3 ustawy.
[cite] NADINA:[/cite]Chce dodac ze w akcie notarlanym mam 2 odrebne wilasnosci - lokal mieszkalny i lokal niemieszkalny - pomi9eszczenie gospodarcze.Mam 2 rozne ksiegi wieczyste na to.
Komentarze
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 19 czerwca 2007r. sygn.akt III CZP 59/07
"Sąd Najwyższy (...) podziela pogląd, że wspólnocie mieszkaniowej należy przyznać status tzw.ułomnej osoby prawnej (art.33...k.c), wyposażonej w zdolność prawną i sądową, ograniczoną do nabywania praw i obowiązków związanych z zarządzaniem nieruchomością wspólną (art.1 ust.1 i 22 u.w.l.).
http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0059_07.pdf
W 2000 roku WM zostały skreślone z Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 18 sierpnia 1998 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek nie prowadzących działalności gospodarczej (Dz. U. z 1998 r. Nr 115, poz. 748, z późn. zm.) Od 2001 roku - Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 15.11.2001 roku w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi,nieprowadzących działalności gospodarczej (Dz. U. z 2001 r. nr 137, poz. 1539) jest bez WM.
Od 2000 roku uwl - art.29 ust.1- ewidencja pozaksięgowa kosztów zarządu
Wspólnota wzięła kredyt. Wspólnota przeprofilowała dach podnosząc mury. Uzyskała w ten sposób spore pomieszczenia. Dalej jest różnie. Są takie, co zrobiły nędzne ustawowe minimum po to by wyodrębnić lokal. Następnie znalazły osoby chętne do wynajmu, które same wykończyły sobie mieszkania i zostały zwolnione z czynszu na okres iluś tam lat.
W innym mieście wspólnota sama wykończyła pomieszczenia i dopiero wtedy uzyskała odrębność lokali, ale za to trzepie kasę od samego początku.
Zanm też przypadek najbardziej skomplikowany, gdzie wykończenie miał zrobić lokator, ale w ciągu jakiegoś tam czasu miał wykupić od wspólnoty ten lokal, a wykończenie miało być odliczone od ceny zakupu. Niestety nie wszyscy właściciele byli zainteresowani tematem, a notariusz zażądał, aby wszyscy się u niego stawili. I dokąd miałem kontakt to sprawa nie była załatwiona.
W każdym razie zawsze właścicielem lokali jest wspólnota mieszkaniowa.
I na pewno nie ma niczego na lewo.
Takie rzeczy źle się kończą - wystarczy jeden donos.
wwwinyl -i to mnie owner zarzucał, że popieram szara strefę i działanie niezgodne z uwl!!!
Nie zawsze właścicielem lokalu jest Wspólnota Mieszkaniowa .Zazwyczaj jest to członek WM, osoba fizyczna lub prawna.Sam widzisz,że jest to przegięcie prawa. Albo jest to część wspólna wówczas obowiązuje art. 12 ust. 2 o pożytkach. A jeżeli samodzielny lokal mieszkalny to jest to własność wszystkich członków WM, i co tutaj do rządzenia ma Zarządca? Wcześniej czy później jakiś życzliwy z "donosem obywatelskim" się znajdzie.
:bigsmile:
Proszę oto wyrok Sądu Najwyższego, który twierdzi, że nie współwłaściciele są stroną tylko wspólnota.
Jednak nie oznacza to, że nie może uzyskiwać dodatkowych dochodów. Tymi dochodami są pożytki. Od pożytków należy odprowadzać podatek, bo takie są przepisy i już. W takim razie możecie mieć problemy z US, dokładniej z Policją Skarbową. :cool:
Nie płacisz podatku ze wzdlędu na przeznaczenie określonych dochodów, ale od źródła ich pozyskania. A Ty piszesz o innych źródłach, czyli np. pożytkach. Mieszkam we wspólnocie, która ma 100 lokali, w tym są też lokale użytkowe, z których dwa są własnością wspólnoty, a dochód z nich uzyskiwany za wynajem stanowi pożytki wspólnoty.
Muszę reagować, bo czyta to forum wielu ludzi, nawet tacy, którzy się nie zarejestrowali i nie daj Boże zapamiętają sobie Twoje wypowiedzi, a potem spotka ich w życiu bardzo niemiła niespodzianka.
Te lokale stanowią część nieruchomości wspólnej, jak wiele innych pomieszczeń typu suszarnie, komórki techniczne, wózkarnie itd. Sprawa jest prosta, powiem nawet cudownie prosta. :bigsmile:
Wspólnota może stać się pełnoprawnym właścicielem odrębnego lokalu na różne sposoby:
1) może przejąć lokal za długi od dotychczasowego właściciela,
2) może kupić lokal z przeznaczeniem np. na siedzibę zarządu,
3) może nabyć lokal w drodze przebudowy nieruchomości wspólnej i potem go wynajmować lub sprzedać.
Wymienione w cytowanej wypowiedzi MirkaL przychody nie korzystają ze zwolnienia z podatku dochodowego, ponieważ nie zostały uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi.
Nie, osoba fizyczna nie jest osobą prawną. Podmiotowość osoby fizycznej to jej przyrodzona cecha. Osoba prawna to twór społeczny.
Taka umowa jest nieważna, co do zasady nie wywoła skutków prawnych. "Generalna zasada, że pełnomocnik nie może być drugą stroną czynności prawnej, w której reprezentuje mocodawcę, albo w której reprezentuje obie strony, jest zupełnie zrozumiała, sytuacja taka bowiem jest sprzeczna z samą istotą pełnomocnictwa".
Komentarz do kodeksu cywilnego. S. Dmowski, S. Rudnicki, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa 2005, s. 417.
Poruszoną kwestie reguluje art. 108 k.c., w którym powyższą zasadę skodyfikowano (jednakże przepis ten dopuszcza odstępstwo od niej):
Art. 108 k.c.:
Pełnomocnik nie może być drugą stroną czynności prawnej, której dokonywa w imieniu mocodawcy, chyba że co innego wynika z treści pełnomocnictwa albo że ze względu na treść czynności prawnej wyłączona jest możliwość naruszenia interesów mocodawcy. Przepis ten stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy pełnomocnik reprezentuje obie strony.
W uchwale z dnia 30.05.90 r. (I CZP 8/90 ) Sąd Najwyższy w siedmioosobowym składzie orzekł, że umowa sp. zoo i umowa sp. akcyjnej zawarta przez przedsiębiorstwo państwowe i osobę fizyczną jest nieważna, jeżeli ta osoba występuje w imieniu własnym i jako dyrektor przedsiębiorstwa państwowego. Nie jest ważna również umowa spółki z o.o. i spółki akcyjnej, którą zawarła osoba występująca we własnym imieniu i jako pełnomocnik przedsiębiorstwa, jeżeli pełni w tym przedsiębiorstwie stanowisko zastępcy dyrektora, głównego księgowego, stanowisko równorzędne lub jest członkiem rady pracowniczej tego przedsiębiorstwa.
Mieszkam w duzej wspolnocie mieszkaniowej.Nasz admnistrator/nowy od stycznia 2010 r./zaczal nam naliczac koszty za ogrzewanie ,kiedy to juz nie mamy ogrzewanych mieszkan,jak rowniez nalicza nam ogrzewanie za nasze komorki ktore nie sa ogrzewane,nastepnie po wielkich awanturach rozliczyl nam 3 miesiace ktore placilismy zaliczkowo za wszystko.ja mialam wplat zaliczek przez 3 miesiace 800zl,a admoinistrator mi policzyl tylko 600 zl wplat moich,wiec pojechalam oobiscie do tego administratora i otrzymalam odpowiedz ze bedziemy placic w ten sposob za dluznikow.
Nasi dluznicy maja 100 tys.zadluzenia.Moje pytanie co z tym fantem zrobic.Zaznaczam ze zarzad ma to wszystko gdzies,nie odpowiada na e-maile.Uwazam ze tak nie moze byc dalej,to sa naprawde duze pieniadze.Nie jestesmy sponsorami dluznikow.:sad:
To on jest odpowiedzialny za wspólnotę.
Jesli zarząd ma to gdzieś, to Wy miejcie zarząd gdzieś.
Niech wejdą do zarządu osoby, którym się chce, a wtedy to one narzucą administratorowi sposób rozliczania obciążenia i mediów oraz narzucą tempo windykacyjne.
Jeżeli tak i mimo to nie ściga dłużników, on też jest do wymiany, ponieważ nie dba o interesy wspólnoty.
Czy macie uchwałę o odsetkach maksymalnych (obecnie 20% w stosunku rocznym) za opóźnienie w zapłacie zaliczek?
Jeżeli nie, naliczajcie odsetki ustawowe (obecnie 13% w stosunku rocznym).
Za pomoc fachowa serdecznie dziekuje
2) Koszt ogrzewania często jest rozkładany na cały rok (na 12 miesięcy). Wówczas stawka miesięczna jest niższa.
Można też płacić wyłącznie w okresie grzewczym, ale opłaty będą ok. dwukrotnie wyższe.
Wszystkie Wasze opłaty to są zaliczki na koszty utrzymania lokalu i całego budynku. Pieniądze nie idą do kieszeni administratora, tylko na konto wspólnoty i z niego są pokrywane wszystkie koszty. Po zakończeniu roku zostaną one rozliczone. Jeżeli będą nadpłaty, zostaną Wam zwrócone albo zaliczona na opłaty w następnych miesiącach. Niedopłaty należy wyrównać (dopłacić).
Czy przeczytałaś choćby art. 3 tej ustawy, jak pisałem wcześniej? Dałem Ci linka do ustawy.
Koszty ogrzewania nieruchomości wspólnej (nie mylić z mieszkaniem) właściciel lokalu ponosi według udziału.
Sposób wyliczenia udziału określa art. 3 ustawy. To jest niemożliwe.