"odsetki ustawowe"
Karina
Użytkownik
Należę do Wspólnoty (odkupiłam mieszkanie od poprzedniego właściciela). Płacę czynsz ostatniego dnia m-ca-tak jak otrzymuję pensję. Ostatnio zarządca poinformował mnie, że od dnia 15 będą mi naliczać ustawowe odsetki. Nie podpisywałam żadnego zobowiązania, że będę płacić jakieś zaliczki (trudno to nazwać zaliczką-jest to całość czynszu). Obecnie wszystkie inne media opłaca się z dołu za rzeczywiste zużycie, a nie z góry. Proszę o jakieś rady (w 1 m-cu musiałabym zapłacić 2x czynsz, żeby płacić 15 każdego m-ca a skąd to wziąć, kwota za czynsz nie jest mała.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
w szczególności art.15 tej ustawy
P.S. termin "zaliczka" oznacza to wszystko co płacisz do wspólnoty (no może oprócz opłaty za śmieci). Niektórzy mówią na to "czynsz", ale to bez znaczenia.
Podpisując akt notarialny przeniesienia własności przyjęłaś na siebie obowiązki jakie wynikają z zapisów ustawowych , a tam jest zapisane
nieznajomość prawa nie zwalnia ciebie od odpowiedzialności .
Ty nie opłacasz czynszu lecz ustawową "Zaliczka na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością a ona winna być płacona z góry do 10 dnia każdego miesiąca.
Naliczone zaliczki są rozliczane po roku obrachunkowym , zazwyczaj w I kwartale roku następnego ( zebranie sprawozdawcze wspólnoty)
widocznie macie takie prawo wewnętrzne (regulamin wspólnoty) lub przez pewien okres np. 6 m-cy płacić większe zaliczki o 1/6
TAK TEN ŚWIAT jest zorganizowany ....