konto Wspólnoty Mieszkaniowej
ekmir
Użytkownik
Czy konto Wspólnoty Mieszkaniowej może być prywatnym kontem jednego z jej członków ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
ale jest orzeczenie sądu , które mówi, że konta bankowe winny być odrębne.
http://lgb.com.pl/zeb/porady/porady/18.html
http://ksiegowosc.infor.pl/abc/64655,Ewidencja-pozaksiegowa-wspolnoty-mieszkaniowej-powstalej-ze-spoldzielni.html
nie może, bo to dalej nie będzie konto wspólnoty , tylko Pana Kowala....
Nowy doklejony: 22.12.14 10:45
Może chociaż jakieś namiary na to orzeczenie
https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=orzeczenia sądowe ws konta bankowego wspólnoty
Tyle tylko, że to rozporządzenie:
- nie dotyczyło wspólnot mieszkaniowych
- już nie obowiązuje - zostało uchylone na mocy ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o zmianie ustawy o rachunkowości.
KubaP - nie klikaj bez sensu i nie wpuszczaj w maliny osób szukających na forum pomocy.
MA BYĆ ODRĘBNE konto bankowe , jak chcesz księgować wyciągi Kowal-a jako wspólnotowe ?
Ja wnioskuję o odrębne konto. Dlatego chciałbym podstawę prawną, orzeczenie, wyrok ...
duża jest ta twoja wspólnota ? ile ma lokali?
"Art. 30.
1. Zarząd ........, jest obowiązany:
1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy,
Z tego nie wynika, że nie może być konto prywatne
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/query
i tutaj:
http://orzeczenia.ms.gov.pl/
można znaleść wiele interesujących informacji na tematy poruszane na tym forum
Pod linkiem:
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A4398C44B9
jest orzeczeniew sprawie niedouczonego zarządcy, który stracił licencję na skutek m.in. niewłaściwego prowadzenia konta bankowego wspólnoty (brak odrębnego konta)
bo ta osoba sprawuje zarząd . Wy podlegacie pod Kodeks Cywilny dział współwłasność ... art. od 195
ekmir - Nie ma takiej podstawy prawnej więc nie będzie orzeczenia sądowego. Jeżeli ten wasz członek wspólnoty założył odrębne konto bankowe ,jedynie dla potrzeb rozliczeń, nie widzę w tym nic zdrożnego, a nawet powiem ,że będzie taniej i może nawet lepiej. Ale to nie oznacza ,że ja popieram takie rozwiązanie ale je rozumiem. Oczywiście odrębne konto bankowe WM jest rozwiązaniem "transparetnym" ale w takich małych WM jak Twoja spór o to konto to "kłótnia o pie...ły". Dzisiaj założenie konta w dużym mieście to pół godziny roboty, ale w małych miejscowościach może być większy problem, a zwłaszcza z kontem firmowym. I konto osobiste to pokazanie dowodu a z kontem firmowym zaczynają się schody. Banki traktują WM jak przedsiębiorców i wymyślają wymagane papiery. I tak chcąc założyć konto WM musisz przedstawić REGON,NIP. I tu zaczyna się idiotyzm. WM "zmuszona" jest do zgłoszenia SWOJEJ DZIALALNOŚCI GOSPODARCZEJ a następnie zgłoszenia się jako PODATNIK do US. Później będzie to skutkowało "przymusem" wypełniania IDIOTYCZNEJ DOKUMENTACJI CIT-8. Jak to zdobędziecie bank "zażąda" ksero AN, uchwałę albo umowę właścicieli o udzieleniu pełnomocnictwa do utworzenia konta i jego dyspozycją, a ambitni poproszą jeszcze o Statut (bo dla wielu WM czy spółdzielnia to to samo).Konta firmowe są zazwyczaj droższe w oplatach, stawki prowizji przy wypłatach gotówkowych są horrendalne (w bankomatach innych banków).To są moje argumenty.
Poza tym konto już jest założone
trudno wstrzelić się w punkt
jak autor wątku dopiero w 14 wpisie napisał, że to chodzi o "małą wspólnotę" .... ty oczywiście tego nie zauważyłeś bo i po co ?
Przychylam się do wniosku wynikającego z poniższego artykułu znanej autorki publikacji o wspólnotach:
A jak mu się coś przydarzy, czego nikomu nie życzę to co wtedy ?
Nie ważne czy duża czy mała WM, ja chcę przejrzystych rozliczeń i chyba mam do tego prawo. Nie zgadzam się na prywatne konto, bo nie wiem co się dzieje z wpłacanymi przeze mnie środkami
Mało jest sytuacji związanych z defraudacją środków finansowych.
Brak przejrzystych form rozliczeń nazywasz pieniactwem ??
Co to znaczy firmowe ??
Przedsiębiorca, prowadzący firmę 1-osobową, nie musi mieć firmowego konta bankowego, może w swojej działalności gospodarczej posługiwać się kontem osobistym (prywatnym).
Bezpłatne konta osobiste istnieją od wielu lat. Są banki, które do bezpłatnych kont osobistych oferują wypłaty gotówkowe bez żadnych prowizji ze wszystkich bankomatów w Polsce - ja mam takie konto.
Wspólnota mieszkaniowa NIE JEST FIRMĄ. Wiele banków oferuje BEZPŁATNE konta bankowe dla wspólnot mieszkaniowych. Założenie i prowadzenie konta - bez opłat. Przelew przez internet za 0,90 zł. Stałe zlecenie (jednakowa kwota co miesiąc) za 1 zł. Bardzo atrakcyjne kredyty na inwestycje i remonty dla wspólnot, zabezpieczone cesją z polisy i funduszem remontowym - poniżej 5% rocznie. Takiego kredytu nie dostanie osoba fizyczna.
Wypłaty gotówkowe wspólnocie nie są potrzebne, wspólnoty nie biegają do bankomatów.
Masz w swojej wspólnocie kasę i raporty kasowe? Wspólnota powinna rozliczać się przez konto bankowe.
Nowy doklejony: 22.12.14 22:30
ekmir, masz rację i popieram Cię w całej rozciągłości. To nie jest normalne, że pieniądze właścicieli lokali, przeznaczone na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej, są wpłacane na prywatne konto - niezależnie od tego, kim jest posiadacz tego konta. To wbrew wszelkim standardom. Powinniście to zmienić jak najszybciej. Jak widzisz, nie spowoduje to żadnych kosztów dla wspólnoty, a na pewno będzie bezpieczniej i przejrzyściej.
Każdy rozsądny człowiek powinien przewidzieć różne warianty wydarzeń. Ekmir w tym przypadku ma 100% racji. Nawet jeżeli prawo dopuszcza rozliczanie przez prywatne konto to rozsądek nakazuje co innego. Uważam, że warto ponosić co miesiąc niewielkie koszty aby nie obudzić się z ręką w nocniku i aby nikt Ci nie musiał mówić "Mądry Polak po szkodzie".
Z prawnego punktu widzenia jest OK. Próbowałem Ci wytłumaczyć moje stanowisko, ale "krzykacze" są głośniejsi. jesteście tak małą WM ,że to nie jest żaden problem. To nie dyskutujmy o koncie ,ale o PRZEJRZYSTOŚCI ROZLICZEŃ. Ja jedyny w 40-lokalowej WM mam dostęp do konta, czy to oznacza ,że nie rozliczam się z pieniędzy? Rozliczenie finansowe Waszej WM zmieści się na kartce papieru, zaproponuj taką formę, aby wszystko było czytelne.
Widzisz, od cdn dostałeś reklamę konta osobistego I takie konto ma również ta żona członka WM. Szkoda, że banki tego nie wiedzą. Oczywiście ,że jest FIRMĄ, ponieważ swoją działalność gospodarczą zgłosiła w Urzędzie Statystycznym i PODATNIKIEM , bo złożyla wniosek o NIP. Proponuję ekmir ,żebyś przechodząc obok banku wszedł i spytał się o warunki założenia konta dla WM. Z taką wiedzą nie będziesz słuchał "bajek" o bezpłatnych kontach. Osobiście uważam ,że pobieranie przez banki wszelkich opłat to IDIOTYZM, ale takie jest życie. Takie warunki to może oczekiwać 300-lokalowa WM a nie ekmira. Zapewniam Cię ,że nie raz pobiegniecie.
Jeżeli jednak strasznie zależy Ci na tym koncie to zaproponuj uchwałę o jego założeniu, dodając ,że w przypadku sprzeciwu złożysz wniosek do sądu w tej sprawie. WG mnie nie masz szans i na dodatek pokłócisz się z wszystkimi.Wybieraj.
Sztuczny problem.
Jedno konto z 4 pełnomocnikami załatwia sprawę. A czy to konto będzie założone na nazwisko jednego z członków wspólnoty, czy na wspólnotę to nie ma znaczenia.
ważne, aby konto bankowe, jak już jest odrębne i specjalnie zakładane, powinno być na Wspólnotę Mieszkaniową.
dodam jedno
aby środki były uwolnione / skonsumowane, to należałoby zaznaczyć ilość osób / podpisów, które pozwolą na realizacje zlecenia.
W tym przypadku 3 osoby w różnej konfiguracji.
Oczywiście ja nie mam wiedzy, jak to jest we wszystkich możliwych bankach, ani nie jestem ekspertem od prawa bankowego, natomiast w bankach, w których akurat ja mam rachunki, zarówno osobiste, jak i firmowe, jest wyraźny zapis w stosownych regulaminach (r. osobisty): "Rachunek nie może być wykorzystywany przez Posiadacza Rachunku do przeprowadzania rozliczeń pieniężnych związanych z prowadzeniem przez Posiadacza Rachunku działalności.".
Nazw banków naturalnie nie podam, ale każdy może wejść na stronę swojego, albo dowolnego innego banku i przeczytać regulamin otwierania i prowadzenia rachunków bankowych.
Zaznaczam też, że powyższy wywód niekoniecznie musi dotyczyć wspólnoty mieszkaniowej, ja odnoszę się tylko do cytowanego tekstu, natomiast spodziewam się, że każdy bank potraktuje wspólnotę mieszkaniową, jak przedsiębiorcę, per analogia. Prawdą jest również, że banki mają dedykowane produkty dla wspólnot mieszkaniowych.
cdn - zamiast inwektyw podaj przykład banku, oferującego bezpłatne konto dla WM. Przyda się to wielu na tym forum, i wzrośnie twoje ego jako ekspert od banków.
koziorozka - Twój glos rozsądku w tym tumulcie hipokryzji niestety został zagłuszony, wątpię czy ktokolwiek z dyskutantów zakładał konto dla swojej WM.
Nowy doklejony: 24.12.14 14:32
NIESTETY, najwięcej na tym forum zabierają glos Ci co mają niewiele do powiedzenia.
Dla takich leniwych, jak Kowal: LINK Konto bezpłatne, przelewy krajowe za 0 zł. Nie sądź innych według siebie. Ja zakładałem.
Otóż, moim zdaniem nie ma sensu teraz wypuszczać zasłon dymnych w rodzaju "żadna ustawa nie zawiera wymogu, bla, bla, bla...", bo mleko się rozlało. Po prostu nie jest prawdą, że i powyżej dokładnie wyjaśniłem, z jakiego powodu.
Również nie ma co jeździć po Kowalu, czy innych użytkownikach, bo przecież to nie oni napisali tę głupotę.
Hejka!
:cool:
Oczywiście mój bank również oferuje BEZPLATNE KONTO DLA WM, przez pierwsze 3 miesiące I w ten sposób cdn odpowiedział na pytanie Dla mnie cdn nie jest partnerem do dyskusji, o czym mogą zaświadczyć jego wypowiedzi na tym forum. Niech każdy ocenia sam.
KubaP dalej szuka orzeczenia sądu o konieczności odrębnego konta, a cdn - bezpłatnego konta bankowego.
"http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A4398C44B9
jest orzeczenie w sprawie niedouczonego zarządcy, który stracił licencję na skutek m.in. niewłaściwego prowadzenia konta bankowego wspólnoty (brak odrębnego konta)"
wp44, jeśli twierdzisz, że jest wymóg prawny posiadania konta firmowego przez osobę fizyczną, prowadzącą jednoosobową działalność gospodarczą, to ty powinieneś swoją tezę udowodnić - po prostu podaj ten przepis. Nie da się udowodnić braku przepisu.
Napisałem, jaki jest stan prawny, na co przytoczyłem stanowisko Ministerstwa Finansów. wp44 nazywa to "głupotą i zasłoną dymną". Jeśli to jest twój ulubiony styl dyskusji, to ja się na to nie piszę. Podyskutuj sobie z Kowalem.
Jeśli będę miał ochotę, to oczywiście podyskutuję, ale Tobie nic do tego.
Pozdrawiam.
Hurra , wiemy już ,że ING Bank jest darmowy dla Wspólnot Mieszkaniowych PRZEZ PIERWSZY ROK. I może nawet dają "kielicha" przy zakładaniu konta? Nie zmienię jednak swojego banku na ING, nadal będę korzystał ze swojego, narażając ludzi na straty. Dyskusja ,o ile taka w ogóle była , stała się IDIOTYCZNA. piastowska - czy Ty czytasz wpisy w tym wątku? Chyba nie.
Temat tego wątku jest bardzo banalny, i odpowiedź prosta dla tych , którzy chcą pomóc , a nie się kłócić. Ale cdn musi się dowartościować, wiec daje nam tu wykłady na temat kont osobistych. A to są DUPERELE.
ekmir- CHCESZ IŚĆ DO SĄDU? TO IDŹ.
:cool:
Nowy doklejony: 27.12.14 12:58
Ale tak w ogóle, to ja uważam, że każdy ma coś tam do powiedzenia. Ja nie chcę tutaj żadnych koalicji, po prostu uznałem w pewnym momencie, że trzeba co nieco wyprostować.
Pozdr.
(...)
Znam osobiście WM 9-lokalową (czyli dużą) która nie prowadzi własnego konta, działają ze składek do kapelusza, płacą po równo, czyli lamią prawo, Konstytucję itp. Ale się nie kłócą i są przykładem dla innych, bo z pieniędzy się rozliczają, ale to dla niektórych na tym forum chyba jest nie do uwierzenia.
Cały ten wątek z kontem to 'bicie piany", bo ekmir i inni sądzą ,że jak będzie wspólnotowe to nie będzie "przekrętów", bo wtedy będą przejrzyste zasady. BZDURA.NIKT NIE ZAJRZY NA ROZLICZENIA, BO NP. "OCHRONA DANYCH OSOBISTYCH". Więc zamiast zajmować się duperelami, doradźmy ekmirowi ustalenie zasad rozliczeń.
ekmir - zaproponuj swojej WM darmowe konto w ING Bank i zaoferuj ,że sam je zalożysz, jako podstawę prawną możesz wydrukować opinie cdn. W banku powinni to zaaprobować.
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A4398C44B9
wynika, że jednak musi być to osobne konto i zarządca stracił licencję bo m.in. nie założył odrębnego konta.
Niedogodności, niejasności, możliwości niewłaściwej kontroli wspólnoty nad kontem bankowym z powodu braku odrębnego konta jest sporo (sam o tym piszesz). Jakie są wg Ciebie te "same korzyści"?