Pytanie do administratora forum
piastowska
Użytkownik
Bardzo proszę administratora o wyjaśnienie następującej kwestii:
w wątku
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/6414/brak-zainteresowania-czlonkow-wspolnoty-sprawami-wspolnoty/#Item_13
wysłałam do innego użytkownika forum wiadomość prywatną.
Natychmiast pojawił się wpis użytkownika KubaP:
KubaP: Widzę, że jest oprowadza intensywna wymian na prive (uwaga: pisownia oryginalna autora, jakby ktoś miał wątpliwości to mam zrzut ekranu)
W tej chwili, po usunięciu przez administratora wpisów zaśmiecających forum, powyższy wpis nie jest już widoczny, ale moje pytania pozostają aktualne: którzy użytkownicy tego forum mają uprawnienia, by podglądać wymianę prywatnych wiadomości? Dlaczego nie ma na stronie informacji o tym, że osoby postronne mają dostęp do takich wiadomości? I czy nie byłoby wskazane zlikwidowanie takiego podglądactwa?
w wątku
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/6414/brak-zainteresowania-czlonkow-wspolnoty-sprawami-wspolnoty/#Item_13
wysłałam do innego użytkownika forum wiadomość prywatną.
Natychmiast pojawił się wpis użytkownika KubaP:
KubaP: Widzę, że jest oprowadza intensywna wymian na prive (uwaga: pisownia oryginalna autora, jakby ktoś miał wątpliwości to mam zrzut ekranu)
W tej chwili, po usunięciu przez administratora wpisów zaśmiecających forum, powyższy wpis nie jest już widoczny, ale moje pytania pozostają aktualne: którzy użytkownicy tego forum mają uprawnienia, by podglądać wymianę prywatnych wiadomości? Dlaczego nie ma na stronie informacji o tym, że osoby postronne mają dostęp do takich wiadomości? I czy nie byłoby wskazane zlikwidowanie takiego podglądactwa?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A mnie zaciekawiło wyjaśnienie KubyP. Ja nie widzę w tym wątku żadnych informacji, że między jakimiś użytkownikami jest prowadzona wymiana prywatnych wpisów. W takim razie mam też pytanie do administratora forum: czy potrzebne jest abym włączył jakąś opcję, czy są uczestnicy forum o różnych uprawnieniach?
PS
Po umieszczeniu mojego wpisu zauważyłem, że KubaP usunął sam swój wpis. No ale moje pytanie do administratora też pozostaje aktualne
Nie ma żadnej możliwości do wglądu w prywatne wiadomości przez innych użytkowników forum.
pozdrawiam
Nowy doklejony: 27.04.15 11:05
Uprawnienia użytkowników określone są rangą użytkownia np: użytkownik, Doardca, Ekspert.
Rangi są widoczne po kliknięciu na nazwę danego użytkownika.
pozdrawiam
W wątku: LINK dostałem od KubyP wiadomość na priv: Zatem powodem nie jest naruszenie regulaminu forum, lecz to, że KubaP mnie nie lubi i jest podejrzliwy
Takie są skutki udzielenia założycielom wątków uprawnień do usuwania postów innych użytkowników.
Redakcji forum to odpowiada. Proponuję więc, żeby każdy użytkownik dla wpisania jakiegokolwiek komentarza zakładał osobny wątek i wycinał komentarze innych użytkowników. Zrobimy forum takie, o jakie chodziło właścicielom portalu: FORUM BEZDYSKUSYJNE.
Każdy będzie miał zapewnioną swobodę wypowiedzi, bez cenzury i bez obawy, że inny użytkownik napisze coś, co się autorowi wątku nie spodoba. Nie będzie to forum dialogu (którego od dawna tu nie ma), lecz forum monologów.
Co Szanowna Redakcja na to?
funkcja usuwania komentarzy innych uzytkowników rzeczywiście była użyta w kilku różnych wątkach w sposób niezgodny z regulaminem, tzn usunięto treści, które nie naruszały regulaminu Forum.
Funkcja moderowania własnych wątków będzie wyłączana w indywidualnych przypadkach tym użytkownikom, którzy wykorzystują ją w innych celach niż te określone w regulaminie (np. inny użytkownik ma odmienne zdanie w dyskusji).
pozdrawiam
Autor "oryginalnego wątka" nie będzie miał więcej możliwości korzystanie z tej funkcji.
Nie ma potrzeby pozbawiania tej funkjonalności innych użytkowników, którzy stosuja ją zgodnie z regulaminem a nie przeciwko tym którzy maja odmienne zdanie.
Pozwalacie na chamstwo i agresję, co jest niespotykane na innych forach moderowanych. To Wasz znak rozpoznawczy, odróżniający od innych forów. Tutaj moderacja nie istnieje. Zaglądacie tu czasami, jak się zrobi wielki raban. Wystarczy wykropkować część liter z wyzwiska lub przekleństwa (tak robi gecon) i wszystko przechodzi. Sztubacka metoda, ale działa.
Jak dbasz, tak masz - skoro nie interweniujecie, to widocznie taki jest Wasz pomysł na biznes. Bijatyka przyciąga widownię, a za tym idą reklamy. Będzie kolejny tabloid. Ale w tym sektorze rynku jest straszny tłok, więc nie wróżę powodzenia.
Co do wycinania wpisów nie łamiacych regulaminu to taki wpis możemy ocenić tylko na podstawie jego treści.
Na szafot z nim! :bigsmile:
Twoja cenzura już ci nie wystarczy, gecon?
Bardzo proszę o przytoczenie z archiwum Forum tego mojego (usuniętego) wyjaśnienia w wątku: "głosowanie uchwał "obiegiem"" - w imię prawdy.
Nowy doklejony: 27.04.15 17:58
Pytanie trzecie: dlaczego Admin nie stosuje do tak notorycznie łamiącego regulamin Forum użytkownika jakim jest cdn - pkt 23 regulaminu o 25 już nie mówiąc?
W powyższym wpisie złamał pkt 3, 5 i 11 regulaminu Forum.
Inny pogląd lub ocena tematu wątku nigdy nie może byc powodem jego usunięcia.
Przepraszam KubęP za przypisywanie mu uprawnień, których nie posiada na tym forum
Wpiszcie do swojego regulaminu rozdział: "Na forumowym indeksie. Wykaz słów zakazanych". Wtedy będzie wiadomo, czego nie pisać, żeby nie podpaść Waszej cenzurze. U schyłku PRL wprowadzono ustawę o cenzurze, żeby ucywilizować cięcia. Wy też powinniście to zrobić. Jeśli nie, będziecie gorsi od cenzury PRL-u.
Wątki utworzone przez tych użytkowników, których komentarze zostały wcześniej usunięte scalono w jednym wątku "głosowanie uchwał obiegiem".
Nowy doklejony: 27.04.15 19:56
Na forum nie będą akceptowane styl i słownictwo, które zawierają różnego rodzaju zabiegi erystyczne (np. ad personam) lub naruszają ogólnie przyjęte zasady netykiety (np. kłótnia internetowa).
Zresztą, jeśli chodzi akurat o wątki założone przez użytkownika KubaP, to ja stosuję się ściśle do wyżej cytowanej procedury.
Najpierw należy sprawdzić, a następnie strzelać z armat .
Informacja poszła w świat i nikt i nic tego nie cofnie.
Jak tak samo robisz ( oskarżasz a następnie sprawdzasz) w swojej WM, to te twoje wpisy są niewiele warte.
Buziaczki.
piastowska - Żadni, oprócz admina.!!!??/
Admin - wyjaśnij mi dlaczego KubaP, aby brać udział w dyskusji nie musi być zalogowany?
Prosiłbym , aby w przypadku wycinania moich wpisów wskazywać jakie popełniłem naruszenie. Chyba ,że chodzi o moje poglądy. To dyskutujcie sobie sami.
cdn - rzeczywiście masz rację, zakładaj wątki, podyskutujemy powaźnie.
A może sam KubaP potrafi to wyjaśnić?
Wow!!! KubaP, ale mi dowaliłeś z grubej rury. Jakbyś tylko był łaskaw wyjaśnić, gdzie w moim pytaniu było pomówienie bądź obrzucanie błotem, bądź steaki (?) wpisów na Twój temat, bądź pomówienie, bądź oczernianie. Poprosiłem o wyjaśnienie faktu, którego nie rozumiałem. Widzisz w tym coś złego?
Chciałbym zauważyć, że to z Twojej strony poleciały na mnie jakieś insynuacje co do mojej niewłaściwej działalności w mojej WM. I takie zachowanie uważam za niestosowne i nadające sie na interwencje admina
Ja ci niczego nie dowaliłem .... wystarczyło wymienić w pytaniu mój awatar - co jest sugestią, że z moimi uprawnieniami coś jest nie tak.
Tak sformułowaną sugestie odczytuje jako niecne pomówienie i oczernienie mnie,
dlaczego nie użyłeś stwierdzenia " że jedni uczestniczy forum są widoczni, a inni nie ?" bez wymieniania mnie , nie byłoby sprawy.
Do nauki citizen ... wszytko masz podane na tacy.
Mnie by zupełnie nie przeszkadzało gdyby ktoś np zapytał admina, dlaczego w moim nicku są dwa "i", a u innych nie ma ich wcale albo jest co najwyżej jedno :bigsmile:
- dlaczego cicizen bez mojego udziału wyciął kilka słów w wątku, czy on pełni rolę cenzora na forum, i w gorących momentach używa kozika lub nożyczek i wycina wpisy , jak to jest Panie Administratorze? :devil:
ja tylko pytam, nie sugeruję ...:bigsmile::swingin:
Do admina: chciałbym prosić o wyjaśnienie, jak to się dzieje, że jedni uczestniczy forum są widoczni w czasie dyskusji, a inni nie ?
Nie mogę nigdzie znaleźć możliwości takiego ustawienia swojego profilu
Aby login użytkownika nie był widoczny należy zaznaczyc funkcję o nazwie "Nie pokazuj mnie w panelu Kto jest online".
Funkcja jest dostępna w Ustawieniach forum wg. załączonego poniżej obrazka.
pozdrawiam
KubaP - a może Ty nam wyjaśnisz, dlaczego się ukrywasz?
Każdy chyba to widzi...
Jak ukryty użytkownik opublikuje "swoje poglądy", to wpis i tak ukaże się pod jego nickiem.
Ukrywa swoją obecność, a nie poglądy.
Życzę udanej majówki
Jak powstaje ranking popularności doradców?
https://forum.zarzadca.pl/ranking_zarzadcow
bo z tymi zasadami ma niewiele wspólnego
Uważam, że jest on subiektywny .
Dodam, że ja również mam zaptaszoną funkcę "nie pokazuj mnie w panelu "Kto jest on-line" i nie widzę w tym ani nic złego, ani niestosownego. Nie traktuję tego również jako ukrywanie się. Gdybym chciał się ukrywać, to nie dokonywałbym żadnych wpisów.
Na marginesie, jeśli ktoś ma problem ze sprawdzeniem, czy dany użytkownik się loguje (-ował), czy nie, to przecież zawsze można sprawdzić to w jego profilu. Tam są widoczne różne informacje, między innymi ta dotycząca ostatniego logowania.
Ha, ha, ha.
Rozumiem, że gdybyś był najpopularniejszy w rankingu, to wtedy byłby on bardziej obiektywny.
Przecież Ranking popularność nie wynika od aktywności użytkownika, tylko Podziękuj- oceń pozytywnie, a to jest już temat na inną bajkę . Ha; Ha; ha;
Po drugie, to nie do mnie pytanie.
Po trzecie, na jakiś tam ranking zwróciłem uwagę dopiero po Twoim wpisie. Dotychczas nie wiedziałem, że jest jakiś ranking i to w dodatku "zarządców", a nie np. użytkowników.
Po drugie, w świetle obecnie obowiązujących przepisów, każdy zajmujący się zarządzaniem nieruchomościami - również członkowie zarządów wspólnot - mogą być nazywani zarządcami. Po deregulacji nie ma prawnej definicji zarządcy nieruchomości ani ochrony prawnej tego tytułu.
Po trzecie, z opisu wynika, że nie chodzi o najbardziej "popularnych", lecz najbardziej pomocnych. Rozumiem to w ten sposób (chociaż nie jest to wprost powiedziane), że kryterium umieszczenia w rankingu jest liczba podziękowań użytkowników za udzieloną pomoc, poradę. Nie wiem, czy wystarczy jedno podziękowanie, czy trzeba uzyskać jakieś minimum takich "lajków" (to pytanie do redakcji forum), ale kryterium jest obiektywne.
Po czwarte, ranking "najbardziej popularnych" zarządców / doradców / użytkowników to dopiero byłby subiektywny! Jak ocenić, czy dany użytkownik jest "popularny" i który jest bardziej, a który mniej popularny? Czy popularność to ilość cytowań, ilość komentarzy w założonych przez nich wątkach, czy też liczba "sympatyków"?
Po piąte, KubaP ciągle przoduje w rankingu aktywności na forum, czyli w ilości opublikowanych wpisów. Nie oceniam ich przydatności dla osób szukających porady, ale w kategorii "ilość" jest niezaprzeczalnym liderem. W innych rankingach ilość nie wystarczy, stąd jego pretensje.
Po szóste, ranking doradców ma układ alfabetyczny, KubaP też w nim występuje, ale nie na pierwszym miejscu. Ale to już nie jest wina autorów rankingu, tylko alfabetu. Wystarczy, że KubaP zmieni nicka na "aaaaaKubaP" i w tym rankingu również będzie pierwszy.
Zastrzeżenie stanowi Rozdział II pkt 26. regulaminu Forum.
więcej na:
https://forum.zarzadca.pl/page/wiecej_o_rankingu
Kto jest uprawniany do rozdawania / oznaczania wpisów na forum jako "Ważne" czy "Blog" ?