Tzw. narzuty na place na etacie wynoszą 38%.
Właśnie taka jest ta różnica. Wspólnota ma pracownika na etacie.
Pani wypłaca sobie 1041. Narzuty odprowadzane są do zusu i us.
[cite] blazejh:[/cite]Tzw. narzuty na place na etacie wynoszą 38%.
pani x nie jest pracownikiem na etacie .
Wspólnota nie odprowadza ani zusu ani usu .
pani x przelewa na własne konto kwotę 1436 zł .
Albo jest przekręt i zrobił się z tego już bez uchwały zwyczajny etat z zusami, albo źle wyliczono zaliczkę w uchwale, a te 38% ponad kwotę ustaloną w uchwale zupełnie przypadkowo to jest tyle, ile wynosiłby narzuty wyliczone od 1041.
Dość dziwny byłby taki przypadek.
Zależy kto w jakie cuda skłonny jest uwierzyć.
Albo jest przekręt i zrobił się z tego już bez uchwały zwyczajny etat z zusami, albo źle wyliczono zaliczkę w uchwale, a te 38% ponad kwotę ustaloną w uchwale zupełnie przypadkowo to jest tyle, ile wynosiłby narzuty wyliczone od 1041.
Wiem ile przelewa na swoje konto ... 1436 . Widziałem wyciąg z konta .
Czy to był jeden przelew? aby stwierdzić czy rzeczywiście kwota pobranego wynagrodzenia była zawyżona należłoby ustalić rozrachunki z zarządem. Może kilka miesięcy pobrała mniej a teraz wyrównała? A może zapłaciła za coś za wspólnotę (gotówką) i teraz to odebrałą - w tytule przelewu może jest zapisane "wynagrodzenie", ale to może byc rezultat bałaganiarstwa, natomiastrozrachuniki oga wykazać, że ta kwota jest należna.
W pierwszej kolejnosci należy zacząć od rozrachunków z zarzadem. Rozumiem, że wspólnocie ktoś prowadzi księgowość, tak?
Komentarze
pani x nie jest pracownikiem na etacie .
Wspólnota nie odprowadza ani zusu ani usu .
pani x przelewa na własne konto kwotę 1436 zł .
Albo to po prostu ludzka głupota , robię co chcę bo nikt mnie nie sprawdzał .
Pytanie retoryczne ... Czy zarządzająca może sobie kupić komputer za 2500 i program komputerowy za 4200 bez uchwały ?
Nie może ... A KUPIŁA .
Nawet ma imię ... i luka i większość
Czy to był jeden przelew? aby stwierdzić czy rzeczywiście kwota pobranego wynagrodzenia była zawyżona należłoby ustalić rozrachunki z zarządem. Może kilka miesięcy pobrała mniej a teraz wyrównała? A może zapłaciła za coś za wspólnotę (gotówką) i teraz to odebrałą - w tytule przelewu może jest zapisane "wynagrodzenie", ale to może byc rezultat bałaganiarstwa, natomiastrozrachuniki oga wykazać, że ta kwota jest należna.
W pierwszej kolejnosci należy zacząć od rozrachunków z zarzadem. Rozumiem, że wspólnocie ktoś prowadzi księgowość, tak?