Mieszkańcy nie płacą czynszu. Wspólnota zadłużona.
darek12
Użytkownik
Witam,
Jestem członkiem wspólnoty, w której część właścicieli nie poczuwa się do płacenia czynszu. Są tacy, których zaległości sięgają okresu jednego roku.
W konsekwencji wspólnota nie ma pieniędzy na opłacanie bieżących dostaw mediów i dostaje kolejne faktury odsetkowe za niezapłacone zobowiązania.
Wiem, że zgodnie z prawem proces windykacyjny przeprowadza się stosując kolejne wezwania a następnie zakładając sprawę w sądzie i zatrudniając komornika.
Mam jednak pytanie czy w Waszych doświadczeniach nie pojawił się jakiś skuteczny i prosty sposób na takie osoby?
Czy można wyłączyć ciepło takiemu osobnikowi skoro nie płaci na nie zaliczek?
Czy jest jakiś prosty i skuteczny bat na takich cwaniaków?
Pozdrawiam,
Darek
Jestem członkiem wspólnoty, w której część właścicieli nie poczuwa się do płacenia czynszu. Są tacy, których zaległości sięgają okresu jednego roku.
W konsekwencji wspólnota nie ma pieniędzy na opłacanie bieżących dostaw mediów i dostaje kolejne faktury odsetkowe za niezapłacone zobowiązania.
Wiem, że zgodnie z prawem proces windykacyjny przeprowadza się stosując kolejne wezwania a następnie zakładając sprawę w sądzie i zatrudniając komornika.
Mam jednak pytanie czy w Waszych doświadczeniach nie pojawił się jakiś skuteczny i prosty sposób na takie osoby?
Czy można wyłączyć ciepło takiemu osobnikowi skoro nie płaci na nie zaliczek?
Czy jest jakiś prosty i skuteczny bat na takich cwaniaków?
Pozdrawiam,
Darek
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
wyłączać niczego nie można.
Formularze są na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości: http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/sprawy_cywilne.php
Chodzi o formularz P, najlepiej ściągnąć w formacie .rtf (do wypełnienia na komputerze): http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/form1_p.rtf
Do złożenia pozwu o nakaz zapłaty nie jest potrzebna uchwała, jest to czynność zwykłego zarządu.
Uchwała jest konieczna w razie wystąpienia z żądaniem sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości (art. 16 uwl). Ale to jest kosztowne, opłata sądowa jest liczona od wartości rynkowej mieszkania, a rezultat bardzo niepewny. Lepiej jest z nakazem zapłaty, opatrzonym klauzulą wykonalności, złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej i jako jeden ze sposobów wskazać egzekucję z nieruchomości. Jeśli dojdzie do licytacji lokalu, to bez procesu i wysokich opłat sądowych.
Musisz pamiętać, że roszczenie o zapłatę zaliczek jako świadczeń okresowych przedawnia się po 3 latach.
Dzięki!
Dzięki za odp.
nieźle dba o Wasze interesy ;-)
niestety, tak samo jest w mojej wspólnocie ...
Owner - podobno zaznaczyliśmy! Bardzo Ci dziękuję!
Niestety teraz musimy czekać podczas gdy miałem nadzieję na wzięcie dłużników zimnem i ciemnością :))
tu chodzi o opieszałość zarządu - piszę oczywiście o naszej sytuacji - do złudzenia przypominającej Twoją ...
Wspólnoty nie wiążą w tej sprawie żadne wymogi (np. niepłacenie za minimum 2 miesiące). Można zatem (i trzeba!) reagować natychmiast. Wspólnota to jest interes samofinansujący się, to nie gmina, która ratuje się na różne sposoby (między innymi ciągnąc nienależne dochody od wspólnot, którymi zarządza).
We wspólnocie nie da się holować dłużników przez lata, bo arytmetyka jest brutalna. Chyba, że sąsiedzi się zrzucą i zapłacą rachunki za dłużników.
Ja zrobiłam tak, wysłałam jedno zawiadomienie o wszczęciu postępowania, dałam termin do zapłaty, nie było odzewu, to skorzystałam z zaprzyjaźnionej kancelarii prawnej, która wezwała do zapłaty i tu odzew natychmiastowy i ani razu nie było opóźnień u nikogo(ale ja miałam przyjaciół)