rejestracja bazy danych w GIODO ???
poziomka28
Użytkownik
Witajcie,
Mam pytanie czy firma zarządzająca nieruchomością i co z tym wiąże się, mająca dostęp do danych osobowych powinna zarejestrować bazę w GIODO?
Chodzi mi o typową sytuację, gdy dane typu imię , nazwisko i adres własciciela mieszkania są ze zrozumiałych względów znane i posiadane przez firmę administrującą. Wydaje mi się, że nie ma takiego wymogu prawnego, ale wolę się upewnić.
Mam pytanie czy firma zarządzająca nieruchomością i co z tym wiąże się, mająca dostęp do danych osobowych powinna zarejestrować bazę w GIODO?
Chodzi mi o typową sytuację, gdy dane typu imię , nazwisko i adres własciciela mieszkania są ze zrozumiałych względów znane i posiadane przez firmę administrującą. Wydaje mi się, że nie ma takiego wymogu prawnego, ale wolę się upewnić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ustawa o ochronie danych osobowych: wspólnota mieszkaniowa jako administrator danych osobowych właścicieli lokali obowiązana jest je chronić, w szczególności poprzez stosowanie zabezpieczeń, o których mowa w ustawie o ochronie danych osobowych i aktach wykonawczych do niej. Nie ciąży jednak na niej obowiązek zgłoszenia zbioru, w którym są przetwarzane do rejestracji Generalnemu Inspektorowi Danych Osobowych.
Upoważnienie wspólnoty mieszkaniowej do przetwarzania danych osobowych wynika wprost z ustawy o własności lokali, tj. z art. 29, który zobowiązuje zarząd, bądź zarządcę do prowadzenia i aktualizowania spisu właścicieli lokali i przypadających na nich udziałów w nieruchomości wspólnej.
Wspólnota mieszkaniowa jest więc administratorem danych, do którego zastosowanie mają przepisy ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (Dz. U. z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Dz. U. z 2004 r. Nr 100, poz. 1025). Obowiązana jest je zatem zabezpieczać przed dostępem osób trzecich w sposób określony w przepisach powyższych aktów prawnych.
Wspólnota mieszkaniowa zwolniona jest jednak z obowiązku zgłaszania tych danych do rejestracji Generalnemu Inspektorowi, gdyż nie dotyczy on administratorów danych dotyczących osób u nich zrzeszonych (art. 43 ust. 1, pkt 4 ustawy). Wspólnota mieszkaniowa zaś administruje danymi właścicieli lokali, którzy ja tworzą.