Wykup strychu od wspólnoty mieszkaniowej
bj007
Użytkownik
Witajcie potrzebuje informacji dotyczącej wykupu strychu znajdującego się bezpośrednio nad moim mieszkaniem. Mieszkanie kupiłem rok temu, okazało się, że z uwagi na niewłaściwą izolację stropu ciepło ucieka na nieizolowany strych.
Zaproponowałem wspólnocie wykup części strychu (przekazanie pieniędzy na fundusz remontowy, który jest istotny w aspekcie zbliżającego się remontu) Dzięki temu mógłbym go odizolować, ewentualnie przeznaczyc na cele mieszkalne. Otrzymałem nformację, że współwłaścicielem jest również miasto i wówczas procedura jest skomplikowana.
Wobec pwyzszego mam pytania: w jakim patomechanizmie miasto może być współwłaścicielem strychu?
Czy w takiej sytuacji wykup jest mozliwy? Jakie kroki należy podjąć?
Pozdrawiam
Zaproponowałem wspólnocie wykup części strychu (przekazanie pieniędzy na fundusz remontowy, który jest istotny w aspekcie zbliżającego się remontu) Dzięki temu mógłbym go odizolować, ewentualnie przeznaczyc na cele mieszkalne. Otrzymałem nformację, że współwłaścicielem jest również miasto i wówczas procedura jest skomplikowana.
Wobec pwyzszego mam pytania: w jakim patomechanizmie miasto może być współwłaścicielem strychu?
Czy w takiej sytuacji wykup jest mozliwy? Jakie kroki należy podjąć?
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://frontfinance.pl/zasady-wykupu-strychu-od-wniosku-do-umowy-notarialnej/
https://www.domiporta.pl/poradnik/1,126924,12268546,jak-wykupic-strych-w-dziesieciu-krokach.html
Istnieje natomiast możliwość zakupu lokalu powstałego w wyniku przebudowy strychu (zaadoptowania na mieszkanie). UoWL określa dość dokładnie całą procedurę tego procesu w art. 22.
W internecie jest cala masa artykułów na temat wykupy lokalu po przebudowie strychu. Na początek dwa linki:
https://www.doradcazarzadcy.pl/artykul/wykup-czesci-wspolnej
https://www.domiporta.pl/poradnik/1,126924,12268546,jak-wykupic-strych-w-dziesieciu-krokach.html
Pytam bo najistotniejsza dla mnie jest izolacja i chce podjąć temat przed kolejnym sezonem grzewczym. Przy niskich temperaturach w najzimniejszym pomieszczeniu spadała do 16 st...
Część strychu jest użytkowana jako odrębny lokal, jest docieplona i u mnie jest odczuwalna istotna różnica w komforcie cieplnym
W tym momencie KubaP szczytuje.Czyli w drugim pomieszczeniu facet ma 25 st.C. Co w takim przypadku robi zwykly śmiertelnik? Albo ociepla sobie sufit, albo dokłada grzejniki do pokoju. Ale nie, to pójście na latwiznę. Lepiej kupić zaadoptowany strych. KABARET.
Najnowsze orzecnictwo.
Warto poczytać zamiast cytować marne artykuły, autorów którym czas się zatrzymał w komunie.
i
"Niewątpliwie strych jest częścią nieruchomości wspólnej. Przy zgodzie pozostałych współwłaścicieli lokali możliwe jest żądanie zniesienia współwłasności polegające na wyodrębnieniu strychu wchodzącego w skład nieruchomości wspólnej.
W powyższej sprawie strych miał się stać odrębną nieruchomością lokalową zbytą na rzecz właścicieli jednego z lokali mieszkalnych. Zniesienie współwłasności części nieruchomości wspólnej i przeniesienie prawa własności może nastąpić jedynie w drodze umowy zawartej w formie aktu notarialnego pod rygorem nieważności co wynika z art. 158 k.c. w zw. z art. 73 § 2 k.c. Zgodnie z art. 158 k.c., umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości powinna być zawarta w formie aktu notarialnego. Zatem przepis przewiduje zarówno dla umowy zobowiązującej do przeniesienia własności nieruchomości, jak i dla umowy przenoszącej jej własność wymóg formy aktu notarialnego. "
Treść poniższego artykułu jest oczywista: Procedura też jest jasna, tu się nic nie zmieniło od czasów komuny: właściciele zgodnie z powyższymi zapisami podejmują uchwałę, że wyrażają zgodę na wyodrębnienie części czy też całego strychu wchodzącego w skład nieruchomości wspólnej i udzielają zarządowi pełnomocnictwa do zawarcia wymaganych prawem umów w takiej formie jakie wymaga prawo (akty notarialne). Z racji zawartego w uchwale właścicieli pełnomocnictwa winna być ta uchwała zaprotokołowana przez notariusza.
Temat braku izolacji wyszedł po pierwszym sezonie zimowym (co prawda srogim bo bywały temp. -20st.), grzejnik doinstalowany, nowy kocioł kondensacyjny również, poprawa niewielka, na sufitach sztukateria, dlatego preferowany jest dostęp od góry.
Wspólnota mieszkaniowa ma 9 lokali w tym 3 należą do miasta.
To jest dyskusyjne i zależy ... jeden notariusz powie, że musi być 100% inny podpisze się pod 51%. Jak notariusz podpisze 51% i nikt nie zaskarży to będzie OK. Orzecznictwo też bywało różne.