Tworzenie WM w szeregówkach
abadaba7
Użytkownik
Dzień dobry,
Mam pytanie odnośnie tworzenia WM na zamkniętym osiedlu domków szeregowych. Zostały one wybudowane na nieruchomości objętej jedną KW. Niemniej jednak w trakcie prowadzonenia inwestycji deweloper podzielił ją na działki według wzoru, że jednen segment obejmujący dwie szeregówki (wspólna kl. schodowa) posadowiony jest na jednej działce. Do tego oczywiście droga wewn. z ułamkowym udziałem właściciela.
Wczoraj miałem spotkanie z firmą ubiegającą się o administrowanie, która stwierdziła, że z tytułu takiego podziału powstało 13 dwulokalowych wspólnot mieszkaniowych i żeby móc stworzyć jedną, to wszyscy właściciele muszą podpisać umowę o zarządzaniu w zgodzie z reżimem UWL, a nie KC.
Czy to konieczne? Wydaje mi się, że WM mieszkaniowe tworzy się według nieruchomości gruntowych objętych osobną KW, a nie działek...
Czy mogę prosić o info czy taka umowa jest konieczna, czy też WM może bez tego powołać swój zarząd na podstawie UWL?
Mam pytanie odnośnie tworzenia WM na zamkniętym osiedlu domków szeregowych. Zostały one wybudowane na nieruchomości objętej jedną KW. Niemniej jednak w trakcie prowadzonenia inwestycji deweloper podzielił ją na działki według wzoru, że jednen segment obejmujący dwie szeregówki (wspólna kl. schodowa) posadowiony jest na jednej działce. Do tego oczywiście droga wewn. z ułamkowym udziałem właściciela.
Wczoraj miałem spotkanie z firmą ubiegającą się o administrowanie, która stwierdziła, że z tytułu takiego podziału powstało 13 dwulokalowych wspólnot mieszkaniowych i żeby móc stworzyć jedną, to wszyscy właściciele muszą podpisać umowę o zarządzaniu w zgodzie z reżimem UWL, a nie KC.
Czy to konieczne? Wydaje mi się, że WM mieszkaniowe tworzy się według nieruchomości gruntowych objętych osobną KW, a nie działek...
Czy mogę prosić o info czy taka umowa jest konieczna, czy też WM może bez tego powołać swój zarząd na podstawie UWL?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jaki jest zapis w akcie notarialnym ws tych działek gruntowych ?
Rozumiem, że został kupiony lokal wraz z udziałem w cześciach wspólnych budynku i gruncie? Ile wynosi udział?
Proszę sprawdzić w akcie notarialnym.
Zajrzenie do aktu notarialnego i odpowiedź, co się kupiło i jaki jest udział w NW , jest widocznie za trudne.
Jeżeli udział w nieruchmości wspólnej i gruncie wynosi około 50 %, to faktycznie jest 13 wspólnot.
Droga może być odrębnym przedmiotem własności a dokładnie współwłasności .
Jeśli ta administracja klaruje Tobie, że "z tytułu takiego podziału powstało 13 dwulokalowych wspólnot mieszkaniowych i żeby móc stworzyć jedną, to wszyscy właściciele muszą podpisać umowę o zarządzaniu w zgodzie z reżimem UWL, a nie KC". , to niestety są to takie bajki z mchu i paproci.
To takie nawijanie makaronu na uszy, ponieważ akurat na gruncie UWL nie da się czegoś takiego sklecić. Jest odwrotnie - rozsądna umowa taka byłaby wyłącznie na gruncie KC. Stosowanie jakichkolwiek, rozwiązań z ustawy szczegółowej w takiej umowie 13 dwuokalowych wspólnot to pętla na szyję gwałcicieli. Co najmniej bałagan w papierach.
Administracja powiedziała tak, bo jest przywiązana do ustawy jak do fetyszu oraz dlatego, że kombinowanie na papierze nie jest im obce i oni nie mają z tym problemu.
Albo po prostu coś pokiełbasiłeś.