Kamera na drzwi w nieruchomości

Dzień dobry, mam takie pytanie, mieszkam w kamienicy, mieszkanie z zgm, cała klatka schodowa jest "okamerowana" ja mieszkam na 4 piętrze i kamera jest ustawiona prościutko na moje drzwi, czy zarządca tudzież zgm mają prawo do takiego monitorowania kamienicy? W kamienicy mają mieszkania własnościowe jak i spółdzielcze, koło mnie na 4 piętrze mieszkają ludzie lubiacy sobie wypić alkohol, stąd też zapewne decyzja o monitoringu, bo różne sytuacje się zdarzają w budynku. Jakoś tak niekomfortowo się poczulam jak zauważyłam ową kamerę wprost na moje drzwi. Pozdrawiam serdecznie.

Komentarze

• Opcje
    ariadne napisał użytkownik: »
    Dzień dobry, mam takie pytanie, mieszkam w kamienicy, mieszkanie z zgm, cała klatka schodowa jest "okamerowana" ja mieszkam na 4 piętrze i kamera jest ustawiona prościutko na moje drzwi, czy zarządca tudzież zgm mają prawo do takiego monitorowania kamienicy?
    W kamienicy mają mieszkania własnościowe jak i spółdzielcze, koło mnie na 4 piętrze mieszkają ludzie lubiacy sobie wypić alkohol, stąd też zapewne decyzja o monitoringu, bo różne sytuacje się zdarzają w budynku. Jakoś tak niekomfortowo się poczulam jak zauważyłam ową kamerę wprost na moje drzwi. Pozdrawiam serdecznie.

Rozumiem, że mieszkasz w lokalu należącym do Gminy (właściciel lokalu) .
    W budynku nie ma możliwości, aby były lokale spółdzielcze i własnościowe .
    Jak są własnościowe lokale to zarząd nad budynkiem sprawuje Wspólnota Mieszkaniowa (WM).
    Na montaż kamer na częściach wspólnych musieli zgodzić właściciele lokali tworzący WM i Ty nie masz na to wpływu.

• Opcje
    Nawet po podjęciu uchwały przez właścicieli o montażu kamer nie mogą one naruszać prywatności mieszkańców. Nie mogą śledzić mieszkańców. Narusza to przepisy o ochronie danych osobowych. Zwróć się do Zarzadu Wspólnoty / zarządcy i poproś o okazanie uchwały, jeśli takowa jest. W przeciwnym razie taka kamera jest bezprawna.
    U nas jeden z mieszkańców zamontował 2 kamery na elewacji budynku, chciał w ten sposób pilnować swojego samochodu, i musiał je zdemontować.
  • Opcje
    Przepraszam, wb pilnować swój samochód.
  • Opcje
    Skierowanie kamery na Twoje drzwi stanowi naruszenie dóbr osobistych. Podobnie jest z oknami. To jest nielegalne. Napisz pismo oficjalne za potwierdzeniem odbioru do Twojego zarządcy budynku, o zmianę usytuowania kamer, ponieważ obecne ustawienie narusza Twoje dobra osobiste. Wyznacz w piśmie termin. Możesz żądać zadośćuczynienia. Jeśli masz możliwość zabezpiecz dowody z nagrania z kamery, jak monitoruje Twoje drzwi. Podpisana zgoda mieszkańców na montaż kamer, nie może naruszać Twoich dóbr osobistych. A w jaki sposób dowiedziałaś się o tym, że kamera monitoruje Twoje drzwi?
    https://spokojwglowie.pl/naruszenie-dobr-osobistych-na-czym-polega/
    Na stronie jest więcej informacji o kwestii naruszenia dóbr osobistych.
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    edytowano października 2023
    drops napisał użytkownik: »
    Nawet po podjęciu uchwały przez właścicieli o montażu kamer nie mogą one naruszać prywatności mieszkańców. Nie mogą śledzić mieszkańców.

I nie naruszają, bo obraz i dżwięk nie jest ROZPOWSZECHNIANY np. poprzez sieć w necie .
    Dzisiaj jej przeszkadza, ale jak jej okradną lokal (czego nie życzę) to będzie się domagać, walczyć jak lwica , kopii nagrania z monitoringu :)

Narusza to przepisy o ochronie danych osobowych. .

A który to w szczególności zapis narusza RODO ws istnienia monitoringu na NW.

• Opcje
    borowski napisał użytkownik: »
    Skierowanie kamery na Twoje drzwi stanowi naruszenie dóbr osobistych. Podobnie jest z oknami.

To może doradzisz jak się pozbyć monitoringu miejskiego , mój dom jest położony przy skrzyżowaniu, które jest monitorowane .... Kamery są w odległości 15-20 mb i patrzą prosto w moje okna .... takie mam wrażenie, bo są skierowane w tym kierunku.

• Opcje
    Nie masz racji, kamera bez zgody lub za zgoda właścicieli nie może naruszać ich prywatności. Nieważne, że obrazy nie są rozpowszechnione w necie, są inne sposoby ich wykorzystywania. Przepisy sam sobie poczytaj. Przykład z monitoringiem miejskim jest nietrafiony.
  • Opcje
    Polecam kadry.infor.pl/wiadomosci/5479850,Monitoring-we-wspolnocie-mieszkaniowej-mozna-stosowac-czy-nie-aby-bylo-zgodne-z-RODO autor: Inspektor Ochrony Danych (IOD), Auditor Wewnętrznego Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwa Informacji, mediator sądowy i pozasądowy
  • Opcje
    Polecam
    https://kadry.infor.pl/wiadomosci/5479850,Monitoring-we-wspolnocie-mieszkaniowej-mozna-stosowac-czy-nie-aby-bylo-zgodnie-z-RODO.html
    autor: Inspektor Ochrony Danych (IOD), Auditor Wewnętrznego Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwa Informacji, mediator sądowy i pozasądowy

Jest to jedna z wielu OPINII / TEZ, jakie są w necie zamieszczone ... Poza tym sytuacja opisana w linku udostępnia obraz i dźwięk w necie czyli można wykraść te dane . Nie ma związku z opisaną w wątku sytuacją

• Opcje
    Twoja dewiza - nikt nie ma racji tylka ja!!!
  • Opcje
    Twoja dewiza - nikt nie ma racji tylka ja!!!

Nie ... moją dewizą jest pokazać wszystkie (jak się da) strony problemu i te ZA i te PRZECIW.
    Betonowanie się tylko "w jednym, słusznym celu" to Twoja dewiza na forum, tylko dlatego, że nie zgadzasz się z głoszonym przez adwersarzy poglądem.
  • Opcje
    Dawid15Dawid15 Użytkownik
    Według prawa monitoring klatek schodowych jest możliwy, ale trzeba spełnić kilka warunków. Ważne, aby nagrania były wykorzystywane tylko w celu ochrony budynku, np. przed kradzieżami. Konieczne jest uzyskanie zgody wszystkich współwłaścicieli wspólnoty lub regulacji w regulaminie wspólnoty. Należy też przestrzegać przepisów o ochronie danych osobowych, jeśli wizerunek na nagraniu można przypisać do konkretnej osoby​ :o
    W wyżej opisanej sytuacji kluczowe jest, czy kamera obejmuje tylko przestrzeń wspólna czy również wnętrze mieszkania. ZGM ma prawo zabezpieczać klatkę schodową, ale jeśli ludzie czyją się inwigilowani, warto zapytać, kto ma dostęp do nagrań i w jakim celu :| .
  • Opcje
    sylwek20sylwek20 Użytkownik
    ariadne napisał użytkownik: »
    Dzień dobry, mam takie pytanie, mieszkam w kamienicy, mieszkanie z zgm, cała klatka schodowa jest "okamerowana" ja mieszkam na 4 piętrze i kamera jest ustawiona prościutko na moje drzwi, czy zarządca tudzież zgm mają prawo do takiego monitorowania kamienicy? W kamienicy mają mieszkania własnościowe jak i spółdzielcze, koło mnie na 4 piętrze mieszkają ludzie lubiacy sobie wypić alkohol, stąd też zapewne decyzja o monitoringu, bo różne sytuacje się zdarzają w budynku. Jakoś tak niekomfortowo się poczulam jak zauważyłam ową kamerę wprost na moje drzwi. Pozdrawiam serdecznie.

Zarządca może montować kamery na klatce schodowej, ale musi przestrzegać przepisów RODO. Kamery powinny być ustawione tak, żeby monitorować części wspólne, a nie konkretne mieszkanie. Jeśli kamera rzeczywiście “celuje” w twoje drzwi, zgłoś to do zarządcy – mogą ją przestawić lub wyjaśnić sprawę.
    ps. Miałem podobną sytuację – kamera była skierowana prosto na moje miejsce postojowe w garażu. Po zgłoszeniu ustawili ją tak, żeby obejmowała większy obszar. Warto porozmawiać z zarządcą, bo mogą nawet nie wiedzieć, że to problematyczne. No i zawsze lepiej mieć monitoring niż wcale. ;)
  • Opcje
    KryjarKryjar Użytkownik
    Grafen2 napisał użytkownik: »

To może doradzisz jak się pozbyć monitoringu miejskiego , mój dom jest położony przy skrzyżowaniu, które jest monitorowane .... Kamery są w odległości 15-20 mb i patrzą prosto w moje okna .... takie mam wrażenie, bo są skierowane w tym kierunku.

Monitoring miejski jest w miejscu publicznym. Każdy może nagrywać co chce w miejscu publicznym. Nawet działanie policjanta na służbie.
  • Opcje
    Kryjar napisał użytkownik: »

Monitoring miejski jest w miejscu publicznym. Każdy może nagrywać co chce w miejscu publicznym. Nawet działanie policjanta na służbie.

Mylisz pojęcia, czy teren wspólnoty to miejsce publiczne ?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.