Kamera na drzwi w nieruchomości

Dzień dobry, mam takie pytanie, mieszkam w kamienicy, mieszkanie z zgm, cała klatka schodowa jest "okamerowana" ja mieszkam na 4 piętrze i kamera jest ustawiona prościutko na moje drzwi, czy zarządca tudzież zgm mają prawo do takiego monitorowania kamienicy? W kamienicy mają mieszkania własnościowe jak i spółdzielcze, koło mnie na 4 piętrze mieszkają ludzie lubiacy sobie wypić alkohol, stąd też zapewne decyzja o monitoringu, bo różne sytuacje się zdarzają w budynku. Jakoś tak niekomfortowo się poczulam jak zauważyłam ową kamerę wprost na moje drzwi. Pozdrawiam serdecznie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Rozumiem, że mieszkasz w lokalu należącym do Gminy (właściciel lokalu) .
W budynku nie ma możliwości, aby były lokale spółdzielcze i własnościowe .
Jak są własnościowe lokale to zarząd nad budynkiem sprawuje Wspólnota Mieszkaniowa (WM).
Na montaż kamer na częściach wspólnych musieli zgodzić właściciele lokali tworzący WM i Ty nie masz na to wpływu.
U nas jeden z mieszkańców zamontował 2 kamery na elewacji budynku, chciał w ten sposób pilnować swojego samochodu, i musiał je zdemontować.
https://spokojwglowie.pl/naruszenie-dobr-osobistych-na-czym-polega/
Na stronie jest więcej informacji o kwestii naruszenia dóbr osobistych.
I nie naruszają, bo obraz i dżwięk nie jest ROZPOWSZECHNIANY np. poprzez sieć w necie .
Dzisiaj jej przeszkadza, ale jak jej okradną lokal (czego nie życzę) to będzie się domagać, walczyć jak lwica , kopii nagrania z monitoringu
A który to w szczególności zapis narusza RODO ws istnienia monitoringu na NW.
To może doradzisz jak się pozbyć monitoringu miejskiego , mój dom jest położony przy skrzyżowaniu, które jest monitorowane .... Kamery są w odległości 15-20 mb i patrzą prosto w moje okna .... takie mam wrażenie, bo są skierowane w tym kierunku.
Jest to jedna z wielu OPINII / TEZ, jakie są w necie zamieszczone ... Poza tym sytuacja opisana w linku udostępnia obraz i dźwięk w necie czyli można wykraść te dane . Nie ma związku z opisaną w wątku sytuacją
Nie ... moją dewizą jest pokazać wszystkie (jak się da) strony problemu i te ZA i te PRZECIW.
Betonowanie się tylko "w jednym, słusznym celu" to Twoja dewiza na forum, tylko dlatego, że nie zgadzasz się z głoszonym przez adwersarzy poglądem.
W wyżej opisanej sytuacji kluczowe jest, czy kamera obejmuje tylko przestrzeń wspólna czy również wnętrze mieszkania. ZGM ma prawo zabezpieczać klatkę schodową, ale jeśli ludzie czyją się inwigilowani, warto zapytać, kto ma dostęp do nagrań i w jakim celu
Zarządca może montować kamery na klatce schodowej, ale musi przestrzegać przepisów RODO. Kamery powinny być ustawione tak, żeby monitorować części wspólne, a nie konkretne mieszkanie. Jeśli kamera rzeczywiście “celuje” w twoje drzwi, zgłoś to do zarządcy – mogą ją przestawić lub wyjaśnić sprawę.
ps. Miałem podobną sytuację – kamera była skierowana prosto na moje miejsce postojowe w garażu. Po zgłoszeniu ustawili ją tak, żeby obejmowała większy obszar. Warto porozmawiać z zarządcą, bo mogą nawet nie wiedzieć, że to problematyczne. No i zawsze lepiej mieć monitoring niż wcale.
Monitoring miejski jest w miejscu publicznym. Każdy może nagrywać co chce w miejscu publicznym. Nawet działanie policjanta na służbie.
Mylisz pojęcia, czy teren wspólnoty to miejsce publiczne ?