Drzewa owocowe

Dzień dobry, proszę o poradę. Jestem właścicielką mieszkania w dużej wspólnocie mieszkaniowej. Któregoś dnia podczas luźnej rozmowy jeden z członków zarządu powiedział mi, że drugi członek zarządu ma zamiar wyciąć dwa drzewa owocowe, które rosły ponad 20 lat przy moim oknie. Tłumaczył się tym, że kiedyś ma być termomodernizacja (nie wiemy jeszcze kiedy i czy dostaniemy kredyt) ale drzewa powodują, że elewacja się niszczy. Podkreślał mi że to wymysł tego drugiego i że on nie podejmuje decyzji. Za 2 dni przyjechała firma i wycięła te drzewa. Byłam zdziwiona że tak szybko, że nie było zebrania, uchwały i zadzwoniłam do administratora, który nic nie wiedział o wycince i stwierdzi że owocowe to można wycinać. Zapytałam czy była zgoda innych członków zarządu to twierdzi że na piśmie nic nie dostał, nie otrzymał jeszcze nawet faktury. Po 3 tygodniach ten drugi pan z zarządu który to wymyślił zabrał sobie drewno z wycinki dla siebie. Czy miał prawo wyciąć te drzewa i zabrać sobie drewno? Jedno drzewo było oddalone o 5 m od ściany budynku, drugie trochę ponad 3m. Przy bloku mamy ogródki przypisane do każdego z mieszkań. Te drzewa rosły na terenie przypisanym do najemcy mieszkania, a nie do właściciela. Najemcą jest starsza pani, która podobno zgodziła się i na wycinkę i na zabranie drewna. Czy miał prawo sam zadecydować i wyciąć drzewa mimo, że były to drzewa owocowe?

Komentarze

• Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Hmm....
    Członek Zarządu nie miał prawa dokonać wycinki bez wiedzy pozostałych członków WM . Taką zgodę wydaje się w uchwale WL .
    Czy innym jest uzyskanie zgody w ogóle na wycinkę drzew, a czym innym jest wycinka na teranie WM bez zgody WL. Winno byc dokonane zgłoszenie do Gminy.
    Najemca nie ma prawa decydowania o czymkolwiek , to jest zarezerwowane dla WL. .
    Jeżeli nie ma takich zgód, to Zarząd WM winien ponieść konsekwencje - pokrycie kosztów wycinki tych drzew i nasadzenia nowych .
  • Opcje
    spolemspolem Użytkownik
    I Zarząd do wymiany.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    Co do zasady wycięcie drzewa rosnącego na nieruchomości wspólnej wymaga uchwały właścicieli lokali, ponieważ stanowi to czynność przekraczającą zakres zwykłego zarządu, ponieważ prowadzi do nieodwracalnej zmiany nieruchomości wspólnej.

Takie stanowisko zajął m.in. WSA we Wrocławiu w wyroku z 10 czerwca 2015 r., II SA/Wr 199/15, wskazując, że usunięcie drzewa jako czynność przekraczająca zwykły zarząd wymaga zgody właścicieli. Podstawą uchwały jest art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali: do czynności przekraczającej zwykły zarząd potrzebna jest uchwała właścicieli wyrażająca zgodę oraz udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do jej dokonania. Wyjątek: bezpośrednie zagrożenie
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    JadziaJadzia Użytkownik
    Dziękuję za odpowiedź. Pisze w tej sprawie do zarządcy, niestety mnie zbywają. Piszą że wycinka nie była wymagana ale zalecana przy ocieleniu budynku. Nie odpowiadają wprost na pytania. Jest jakieś pismo z podpisem dwóch członków zarządu ale ono mimo że jest napisane z datą o jeden dzień przed wycinka drzew, to wiem o tym, że było sporządzone później. Zaraz po zdarzeniu rozmawiałam z zarządcą, nie miał pisma ani jakiejkolwiek wiedzy na ten temat. A jeden członek zarządu w dniu wycinki mówił słownie że to nie jego decyzja, a na piśmie jest jego podpis, zgoda. Zarządałam, żeby koszty pokrył ten członek zarządu i zrobił nowe nasadzenia. Olewają mnie, mimo że wystosowałam konkretne pisma. Teraz doszło ocieplenie budynku na które zgodziliśmy się pod warunkiem wykonania wentylacji wewnątrz budynku. Tego nie wykonali. Nie było żadnego ogłoszenia o zamiarze wykonania ocieplenia, kosztorysu, przedstawienia szczegółów, a w dniu dzisiejszym firma ociepleniowa przywiozła styropian pod blok.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.