CIT 8 rozliczenie
ajor3
Użytkownik
Witam! Co WM może odliczyć rozliczając CIT8???
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.zarzadca.pl/interpretacje-podatkowe/886-i-sawr-49710-odsetki-z-lokat-zwolnione-z-podatku-cit.html :bigsmile:
Kredyt nie jest ani przychodem, ani kosztem.
Ja bym nie ryzykował.
Odsetki od kredytu i prowizje to koszty (GZM).
Oczywiście odsetki i prowizje - to koszty "ZARZĄDU NIERUCHOMOŚCIĄ WSPÓLNĄ". Można je opisać jako koszty finansowe, bankowe, księgowe lub po prostu inne.:bigsmile:
Uwzględnij ją w kosztach i uwzględnij w zobowiązaniach wspólnoty wobec Ciebie.
Konto bankowe jest bez zmian bo nie wypłaciłeś sobie pieniędzy i Ty masz należność, a wspólnota ma zobowiązanie.
Jak masz zasadę kasową to jedyne znaczenie ma data zapłaty.
Jak masz zasadę memoriałową, to jedyne znaczenie ma data sprzedaży na fakturze. Musisz być konsekwentny.
Pozycję 70 CIT-O wypełnia się, zgodnie z art. 25 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych w następującej sytuacji:
- w przypadku wydatkowania dochodu, uprzednio zadeklarowanego jako dochód przeznaczony na zasoby mieszkaniowe, na inne cele
W związku z powyższym w razie zaistnienia takiej sytuacji, poz. 70 wypełnia się. W pozostałych przypadkach nie.
Od tak wydatkowanego dochodu (niezgodnie z art. 17) należy zapłacić podatek:
art. 25 ust. 4 mówi że:
Jeżeli podatnicy, o których mowa w art. 17 ust. 1, uprzednio zadeklarowali, że przeznaczą dochód na cele określone w tych przepisach i dochód ten wydatkowali na inne cele albo na cele określone w tych przepisach, ale po terminie w nich określonym — podatek od tego dochodu, bez wezwania, wpłaca się do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano wydatku lub w którym upłynął termin do dokonania wydatku; przepis ten stosuje się również do dochodów za lata poprzedzające rok podatkowy, zadeklarowanych i niewydatkowanych w tych latach na cele określone w art. 17 ust. 1b, z zastrzeżeniem art. 17 ust. 1 pkt 5a.
Rada , aby spytać się urzędników US, czy należy zapłacić podatek dochodowy to jest dzialalność szkodliwa dla WM i powinna być piętnowana z urzędu. Mam nadzieję ,że wreszcie ktoś we WM przejrzy na oczy i takiego księgowego pozwie o odszkodowanie.:bigsmile:
Nie znasz się na tym, to daj komuś zarobić.
Ja nie robię remontu mieszkania (mam 2 lewe ręce) tylko wynajmuję firmę.
Twoja usługa jest prosta. Na pewno każde biuro Ci pomoże.
Zrobi ci biuro rachunkowe i na przyszłość będziesz miał/a wzór
Ty sobie chyba żartujesz????? Urzędnicy w US są po to by informacji udzielać, poza tym później to oni jakby co będą mnie kontrolować, więc jaka tu jest działalność szkodliwa dla WM????? Czy to, że chcę działać zgodnie z prawem i przepisami jest szkodliwe dla wspólnoty????
Podobnie jak przychodzi człowiek (osoba fizyczna) by mu PIT-a policzyć.
Tez mu się nie podpiszą, bo przecież nie wiadomo czy wszystkie pit-11 przyniósł.
Znalezienie takiego, które zgodziło się wypełnić na moje słowo (kurde, przecież ja ten PIT składam a nie biuro), bez skanów dokumentów proste nie było, ale w końcu znalazłam spolegliwe. Przysłali mi wypełniony formularz mailem po godzinie, więc wcześniej, niż zdążyłam im kasę na konto przelać.
Nie miałam pojęcia, że biura rachunkowe dokumentów źródłowych żądają
Pozycję 70. CIT-8/O wypełnią się w następujący sposób: suma dochodów zwolnionych art.17 ust. 1 narastająco łącznie z rokiem, za który składana jest deklaracja. Pani potwierdziła, że należy wpisywać narastająco dochód wykazywany w pozycji 8 CIT-8/O.
Dzwoniłem do Krajowej Informacji Podatkowej i tam otrzymałem odpowiedź dokładnie taką jak udzieliła Asinta. Nic już z tego nie rozumiem. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii .
Trochę jestem zdziwiony dyskusją księgowych dlatego odpowiedźcie mi, w co wy mnie jako właściciela wrabiacie? - jakie dochody ja mam jako jeden ze współwłaścicieli nieruchonmości wspólnej?
Który artykuł UoWL mówi o dochodach właścicieli we wspólnocie?
"...Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów..."
- gdzie tu jest miejsce na dochody skoro w sytuacji gdy pożytków jest więcej to należą wg. udziałów do mnie.
Na jakiej podstawie zostają wam w tabelkach jakiekolwiek dochody?
Po pokryciu wszystkich wydatków został czysty zysk (dochód) ???
Właściciele nie płacą już żadnych zaliczek na koszty zarządu bo pożytki załatwiły za nich to i jeszcze został zysk?
Uświadomcie mnie proszę bo może jestem bogaty i o tym nie wiem nawet.
Ja się pytam o jaki zysk chodzi, o którym jako właściciel nic nie wiem.
Na ile znam UoWL to wspólnota nie produkuje zysków więc proszę mnie uświadomić?
- ponawiam pytanie jaki dochód (zysk) i to w dodatku narastająco powstaje we wspólnocie???
Suma zaliczek na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną wynisła 10 tys. zł. Każdy z właścicieli został obciążony tą kwotą proporcjonalnie do udziałów.
Poniesione koszty przez wspólnotę to 9 tys. zł, a więc zaliczki w pełni pokryły koszty, w związku z tym 1000 zł należy rozliczyć z właścicielami (proporcjonalnie do udziałów). I żeby nie było tak łatwo to robimy kolejne założenie, wpłaty właścicieli wyniosły 11 tys. zł
Robimy CIT-8 dla US:
Przychody 11 tys.
koszty 9 tys.
dochód 2 tys zł.
Dochód oczywiście zolniony, jeżeli pochodzi z GZM.
Nie tłumacz mi takich rzeczy.
Przecież nie chodzi o:
zaliczki = przychód
zapłata za faktury (media itd) = koszty
Wynik po rozliczeniu zawsze powinien (generalnie) być =0=
Pytam o dochód (zysk) od którego wspólnota (ja) ma zapłacić podatek dochodowy???
Nowy doklejony: 03.02.12 21:09
Nie miałem zamiaru cię pouczać, ale chciałem zobrazować o czym rozmawiamy.