Wstrzymanie dostaw energii cieplnej

piotr.html4upiotr.html4u Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, jestem członkiem wspólnoty. Dzisiaj rano znalazłem powiadomienie na drzwiach od klatki, cytuję:

W związki z narastającym zadłużeniem wobec naszej Spółki, o którym wielokrotnie informowaliśmy Państwa Zarządcę oraz z uwagi na brak porozumienia w sprawie jego spłaty, Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A. informuje mieszkańców Wspólnoty Mieszkaniowej przy ul.... w ..., iż dn. 21.09.2010 w godzinach porannych nastąpi wstrzymanie dostaw energii cieplnej.
Podpisano Dyrektor ds. handlowych ...

Czy można coś zrobić w takiej sytuacji? Płacę regularnie wszystkie rachunki i teraz przez jakiś ludzi mam mieć odciętą ciepłą wodę? Jak rozumiem to Wspólnota ma podpisaną umowę z Energetyką, ale czy można w takim przypadku odcinać ciepłą wodę i ogrzewanie w całym bloku?
Bardzo proszę o jakieś konkretne rady, nie mam zielonego pojęcia o wspólnotach, ale wiem, że z dwójką dzieci bez ciepłej wody i ogrzewania to raczej długo nie pociągnę :-/
«134

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy macie zarząd wspólnoty, powołany uchwałą, czy tylko zarządcę ustanowionego aktem notarialnym?
    Ten fakt wystarczy, żeby natychmiast odwołać zarządcę.
    Powinniście zażądać zwołania zebrania lub sami je zorganizować i podjąć decyzje w sprawie spłaty zadłużenia, przeprowadzenia kontroli finansów wspólnoty, odwołania zarządcy i rozliczenia z powierzonego mienia (w tym pieniędzy).

Nawiążcie (zarząd wspólnoty lub grupa właścicieli) bezpośredni kontakt z dostawcą ciepła i negocjujcie - przedstawcie podjęte kroki, zapewnijcie, że dług zostanie spłacony. Jest szansa, że zapowiedź odcięcia dostaw nie zostanie zrealizowana.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Z tego co mi wiadomo to jest to zarządca przymusowy.

Czy potrzebne jest jakieś upoważnienie na piśmie, żeby nawiązać kontakt z dostawcą ciepła, i negocjować? Czy oni w ogóle będą chcieli z nami rozmawiać?
    Generalnie najważniejsze w tej chwili jest dla nas zapewnienie, że nie będzie odcięcia dostaw (bo czasu mamy niewiele)
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] piotr.html4u:[/cite]Z tego co mi wiadomo to jest to zarządca przymusowy.
    Jego może odwołać tylko sąd, który go ustanowił. Złóżcie na niego skargę (jako dowód załączcie kopię pisma od dostawcy ciepła) - w sądzie oraz w Ministerstwie Infrastruktury - przy ministrze działa Komisja Odpowiedzialności Zawodowej zarządców nieruchomości.
    [cite] piotr.html4u:[/cite]Czy potrzebne jest jakieś upoważnienie na piśmie, żeby nawiązać kontakt z dostawcą ciepła, i negocjować? Czy oni w ogóle będą chcieli z nami rozmawiać?
    Generalnie najważniejsze w tej chwili jest dla nas zapewnienie, że nie będzie odcięcia dostaw (bo czasu mamy niewiele)
    Na to nie dam Ci gwarancji - musicie się skontaktować z dostawcą i przedstawić sytuację: że Wy płacicie, a zarządca nie reguluje rachunków. Że nic nie wiedzieliście o zaległościach, ale podjęliście starania o naprawę sytuacji. Tam też są ludzie. Dostawca żyje ze sprzedaży ciepła, im chodzi tylko o kasę. Jeśli się dogadacie, nie odetną dostaw.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] piotr.html4u:[/cite]W związki z narastającym zadłużeniem wobec naszej Spółki, o którym wielokrotnie informowaliśmy Państwa Zarządcę oraz z uwagi na brak porozumienia w sprawie jego spłaty, Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A. informuje mieszkańców Wspólnoty Mieszkaniowej przy ul.... w ..., iż dn. 21.09.2010 w godzinach porannych nastąpi wstrzymanie dostaw energii cieplnej.
    Podpisano Dyrektor ds. handlowych ...

Czy można coś zrobić w takiej sytuacji?
    Zacznij od wizyty u zarządcy przymusowego i dowiedz się co jest przyczyną, że wspólnota nie płaci zobowiązań.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To akurat wiem. Niektórzy lokatorzy zalegają z opłatami. Jednak nie mogę pojąć, jak można dopuścić do takiej sytuacji, kiedy dostawca odcina nam dostawy.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    piotr.html4u -
    Niektórzy lokatorzy zalegają z opłatami. Jednak nie mogę pojąć, jak można dopuścić do takiej sytuacji, kiedy dostawca odcina nam dostawy.
    Można w łatwy sposób, niepłacić należności. A wiesz co to znaczy zarządca przymusowy. W waszej wspólnocie nie było chętnego do objęcia tej "zaszczytnej funkcji".Czy byłeś kiedyś na zebraniu wspólnoty? Znasz ustawę o własności lokali? Oczywiście jest wyjście, uregulować należności.Chcesz to zrobić z własnej kieszeni? Przypuszczam,że nie. Więc "nakłońcie" dłużników do zapłaty.Ciepłownia nie będzie dokładała do interesu.:bigsmile:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jak wyjaśnia tę sprawę zarządca, czy są problemy ze ściągalnością, jakie podjęto działania p-ko dłużnikom?
    Czy na pewno tworzycie wspólnotę mieszkaniową?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zarządca - z pisma jasno wynika jest to wspólnota. Czy są problemy ze ściągalnością? Jak są dłużnicy, to chyba TAK!!! Działania przeciwko dłużnikom? A skąd ma wiedzieć to piotr.html4u. A jeżeli są nawet pozwy do sądu, to co to zmienia. Tu potrzebne są pieniądze, a nie informacja ,że zarządca przymusowy wysłał wszystlkim dłużnikom listy polecone za potwierdzeniem odbioru. Pismo z ciepłowni to ULTIMATUM,będą pieniądze - będzie ciepło, nie - odcięcie ciepła. I jestem pewny ,że jest to zgodne z umową na dostawę.:cry:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] piotr.html4u:[/cite]To akurat wiem.
    Niektórzy lokatorzy zalegają z opłatami.
    Jednak nie mogę pojąć, jak można dopuścić do takiej sytuacji,
    kiedy dostawca odcina nam dostawy.
    Niestety wspólnota to nie domek jednorodzinny. Tu jest odpowiedzialność zbiorowa.
    Dziwni mnie bierność zarządcy przymusowego, że nie zaczął swojej władzy od windykacji,
    a tego co się domyślam musi być spora niedopłata zaliczek.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie znam dokładnej kwoty zaległości, ale też przypuszczam, że musi być spora, dla niewielkiej sumy Energetyka by sobie raczej głowy nie zawracała takimi działaniami.
    W weekend postaram się jakoś zebrać mieszkańców i może coś ustalimy. Jednak jedno jest pewne - w poniedziałek dzwonię do Energetyki i będę im jęczał do skutku. Jak się to jakoś uda załatwić, to potem od razu biorę się za sprawę wymiany zarządcy. Zatem możecie się jeszcze spodziewać tutaj jakiś moich pytań. I od razu zastrzegam - na chwilę obecną moja wiedza o wspólnotach jest zerowa, wierzę, że z waszą pomocą trochę się tu doszkolę ;-) (Ech, a miał być taki miły weekend...)
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] piotr.html4u:[/cite]Nie znam dokładnej kwoty zaległości, ale też przypuszczam, że musi być spora, dla niewielkiej sumy Energetyka by sobie raczej głowy nie zawracała takimi działaniami.
    W weekend postaram się jakoś zebrać mieszkańców i może coś ustalimy. Na chwilę obecną moja wiedza o wspólnotach jest zerowa, wierzę, że z waszą pomocą trochę się tu doszkolę ;-) (Ech, a miał być taki miły weekend...)
    Najlepiej przez weekend zacznij od przestudiowania tekstu ustawy o własności lokali link do niej masz na tej stronie )
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Piotrze ja też jestem mieszkanką tego bloku. Od wczoraj dzwoniłam do zarządcy i dopiero dziś udało mi się z nim skontaktować, oczywiście nie dowiedziałam się od niego nic konkretnego(jak zwykle), ale dług do energetyki wynosi 50 000! Też jestem przerazona tą sytuacją bo płacę regularnie wszystkie rachunki i dopłaty a także z mężem mamy w domu maleńkie 4 miesięczne dziecko. Z tego co wydedukowaliśmy na pewno płacimy za małe zaliczki za wodę (u nas to jest 45 zł/miesiąc za dwie osoby a zużywamy ok.100). Pewnie wszyscy mają zaniżone zaliczki stąd ten dług a nie jakiś wirtualny wyciek wody(rozbiezność pomiędzy licznikami w lokalach a trzema zbiorczymi licznikamy w piwnicy), jak twierdzi zarządca. Musimy koniecznie go odwołać i negocjować z energetyką,bo zima tuż tuż. Tak prawdę powiedziawszy zostaliśmy postawieni pod murem a zarządca starasznie zwklekał z rozliczeniem za poprzedni rok, które dostał podobno od firmy spisującej stany w maju. Na chwilę obecną nie mamy ciepłej wody i co:(
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Powinniscie podjąć uchwałę o jednorazowej wpłacie po np. 5 zł/m2 pow. uż., tak aby wpłacić jednorazowo wiekszą kwote do PEC. Wtedy PEC będzie inaczej z Wami rozmawiał.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale Oni nie wiedzą kto płaci a kto nie . Każdy oświadcza, że płaci, a 50 baksów zadłużenia jest.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale dość szybko się o tym dowiedzą (kto płaci, a kto nie). Najważniejsze jest mieć ciepłą wodę w domu, a dopiero potem mozna myśleć o rozliczeniach. Z właścicielami, z zarzadem itd.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Ale dość szybko się o tym dowiedzą (kto płaci, a kto nie). Najważniejsze jest mieć ciepłą wodę w domu, a dopiero potem mozna myśleć o rozliczeniach. Z właścicielami, z zarzadem itd.
    [cite] aasiaa:[/cite]ja też jestem mieszkanką tego bloku. Od wczoraj dzwoniłam do zarządcy i dopiero dziś udało mi się z nim skontaktować, oczywiście nie dowiedziałam się od niego nic konkretnego(jak zwykle), ale dług do energetyki wynosi 50 000! :(
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No własnie. I dlatego trzeba zarząd olać. Wnikanie teraz w to kto i jak mocno zawalił mija się z celem. Najpierw niech PEC puści ciepło. A on to zrobi tylko wtedy, gdy zobaczy pieniądze (niekoniecznie całość długu).
    Dopiero jak będzie ciepło będzie można na spokojnie wziąż się za oczyszczenie szamba.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]No własnie. Najpierw niech PEC puści ciepło. A on to zrobi tylko wtedy, gdy zobaczy pieniądze (niekoniecznie całość długu).
    Dopiero jak będzie ciepło będzie można na spokojnie wziąż się za oczyszczenie szamba.
    słusznie prawisz słusznie ugoda z PEC-em , ale nikt się nie kwapi do tego.
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam. Problem tkwi w tym,że zarządca naliczał za małe zaliczki za wodę i podgrzanie wody, a później szukał winy w licznikach które "niby" źle naliczają dostawę mediów. Jedno co wiem na pewno powinniśmy jak najszybciej rozliczyć bieżący rok (bo rozliczenie niedawno przyszło dopiero za ubiegły), tylko jak ludzie dostąną po kolejnym tysiącu dopłaty do się wściekną,bo nie wszystkim da się przetłumaczyć (np.sąsiadka,starsza pani płaciła za wodę 20 zł za miesiąc i uważa że jest uregulowana,bo płaciła a nie rozumie że płatność wynika z rozczytu a nie prognoz - wyszło jej ponad 500zł razem za co za ubiegły rok i twierdzi że nie stać jej żeby to zapłacić,bo ma emeryturę).
    Ale ustawa 5zł za m2 pow.uż to głupi pomysł, bo dlaczego niektórzy-Ci,co płącą mają kredytować tych co nie płacą. Dlaczego miałabym komuś darować/pożyczać ponad trzy stówy za nie swoje długi???wyobrażacie sobie reakcje osób sumiennie płacących?
    Piotrze odezwij się!!!
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale ustawa 5zł za m2 pow.uż to głupi pomysł, bo dlaczego niektórzy-Ci,co płącą mają kredytować tych co nie płacą. Dlaczego miałabym komuś darować/pożyczać ponad trzy stówy za nie swoje długi???wyobrażacie sobie reakcje osób sumiennie płacących?
    Nie ustawa, tylko uchwała. :wink:
    Nie chodzi o darowanie, lecz o spłatę części długu, żeby uwiarygodnić się w oczach dostawcy i mieć ciepło. Potem rozliczycie się między sobą.
    Przypomnę, że jeśli Wasza sprawa trafi do sądu i komornik ruszy do akcji, to w razie braku środków na koncie wspólnoty i tak każdy właściciel zapłaci według udziałów:
    Art. 17. Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    Nie ma innego wyjścia, konieczne jest zebranie, musicie się Państwo umówic w zakresie dopłat, które należy potraktowac jako nadpłacone zaliczki ( a nie należności wspólnoty) po czym jak najszybciej się rozliczyc.
    Najpierw jednak należy spłacic zadłużenie, dotychczas byliście Państwo kredytowani przez dostawcę, teraz należy to spłacic z odsetkami.
    Rachunek ekonomiczny jest prosty - lepiej "pożyczyc" wspólnocie 1000 zł., niż kilka tysięcy przeznacznyc na koszty energii elektrycznej w związku z dogrzewaniem lokalu.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dlaczego niektórzy-Ci,co płącą mają kredytować tych co nie płacą. Dlaczego miałabym komuś darować/pożyczać ponad trzy stówy za nie swoje długi???
    Bo takie "pożyczanie" jest dla wm opłacalne? Przecież zaległości możecie powiększyć o odsetki ustawowe i kłopot zniknie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Te zaległości powinny byc monitorowane, aby w przyszłości jednak unikac podobnych problemów, tym bardziej, że zarządca przymusowy w odróżnieniu od sądowego ma szereg uprawnień, może np. zając na poczet wierzytelności należności z tytułu najmu lokalu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] aasiaa:[/cite]Witam. Problem tkwi w tym,że zarządca naliczał za małe zaliczki za wodę i podgrzanie wody, a później szukał winy w licznikach które "niby" źle naliczają dostawę mediów.
    A gdzie był Zarząd?, który powinien stawki zweryfikować na podstawie kalkulacji wykonanej przez Zarządcę.
    Porównać czy planowany przychód bilansuje się z kosztami za poprzedni okres.
    Pomyłka musiała być duża , bardzo duża, by doprowadzić do 50 tyś. debetu.
    No tak, niskie zaliczki to plus dla Zarządcy :bigsmile: a teraz się wydało i trzeba z kapeluszem latać...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] weles1478:[/cite]
    A gdzie był Zarząd?, który powinien stawki zweryfikować na podstawie kalkulacji wykonanej przez Zarządcę.
    Porównać czy planowany przychód bilansuje się z kosztami za poprzedni okres.

Tam nie ma zarządu, lecz działa zarządca przymusowy:

[cite] piotr.html4u:[/cite]Z tego co mi wiadomo to jest to zarządca przymusowy.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Tam nie ma zarządu, lecz działa zarządca przymusowy:
    Sorry... już o tym zapomniałem ... Sorry ...
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]Nie ma innego wyjścia, konieczne jest zebranie, musicie się Państwo umówic w zakresie dopłat, które należy potraktowac jako nadpłacone zaliczki ( a nie należności wspólnoty) po czym jak najszybciej się rozliczyc.
    Najpierw jednak należy spłacic zadłużenie, dotychczas byliście Państwo kredytowani przez dostawcę, teraz należy to spłacic z odsetkami.
    Rachunek ekonomiczny jest prosty - lepiej "pożyczyc" wspólnocie 1000 zł., niż kilka tysięcy przeznacznyc na koszty energii elektrycznej w związku z dogrzewaniem lokalu.
    Sęk w tym,że my już mamy komornika na koncie wspólnoty. Pobiera wszystkie pieniądze na rzecz długu za zminą wodę, inne nalezności nie są spałacane (także niedługo mogą nam przestać wywozić śmieci, sprzątać i odetną prąd w częściach wspólnych budynku). A jakie dokładnie uprawnienia ma zarządca przymusowy? On twierdzi,że nic nie może zrobić. Na lokatorach,którzy nie płacą są juz podobno realizowane zajęcia komornicze.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To trochę zawikłana kwestia, gdyż bardzo często, również w piśmiennictwie mylone są dwie kwestie: zarząd sądowy i zarząd przymusowy. Do zarządu przymusowego stosuje się odpowiednio przepisy o zarządzie w postępowaniu egzekucyjnym w nieruchomości ( 933-941 kpc).
    Stosownie do brzmienia art. Art. 935 kpc:

§ 1. Zarządca zajętej nieruchomości obowiązany jest wykonywać czynności potrzebne do prowadzenia prawidłowej gospodarki. Ma on prawo pobierać zamiast dłużnika wszelkie pożytki z nieruchomości, spieniężać je w granicach zwykłego zarządu oraz prowadzić sprawy, które przy wykonywaniu takiego zarządu okażą się potrzebne. W sprawach wynikających z zarządu nieruchomością zarządca może pozywać i być pozywany.

§ 2. Zarządcy wolno zaciągać tylko takie zobowiązania, które mogą być zaspokojone z dochodów z nieruchomości i są gospodarczo uzasadnione.

§ 3. Czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu zarządca może wykonywać tylko za zgodą stron, a w jej braku - za zezwoleniem sądu, który przed wydaniem postanowienia wysłucha wierzyciela, dłużnika i zarządcę, chyba że zwłoka groziłaby szkodą.
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]To trochę zawikłana kwestia, gdyż bardzo często, również w piśmiennictwie mylone są dwie kwestie: zarząd sądowy i zarząd przymusowy. Do zarządu przymusowego stosuje się odpowiednio przepisy o zarządzie w postępowaniu egzekucyjnym w nieruchomości ( 933-941 kpc).
    Stosownie do brzmienia art. Art. 935 kpc:

§ 1. Zarządca zajętej nieruchomości obowiązany jest wykonywać czynności potrzebne do prowadzenia prawidłowej gospodarki. Ma on prawo pobierać zamiast dłużnika wszelkie pożytki z nieruchomości, spieniężać je w granicach zwykłego zarządu oraz prowadzić sprawy, które przy wykonywaniu takiego zarządu okażą się potrzebne. W sprawach wynikających z zarządu nieruchomością zarządca może pozywać i być pozywany.

§ 2. Zarządcy wolno zaciągać tylko takie zobowiązania, które mogą być zaspokojone z dochodów z nieruchomości i są gospodarczo uzasadnione.

§ 3. Czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu zarządca może wykonywać tylko za zgodą stron, a w jej braku - za zezwoleniem sądu, który przed wydaniem postanowienia wysłucha wierzyciela, dłużnika i zarządcę, chyba że zwłoka groziłaby szkodą.
    1) Czy dobrze rozumię, zarządca miał prawo zajmować wierzytelność zadłużonych zamiast komornika?(on tylko prowadził sprawy w sądzie)
    3) Zarządca na pewno zwlekał z okazaniem rozliczeń za poprzedni rok (dostał je w maju,na przekazał we wrześniu).Szkoda taka,że mamy komornika (sprawa toczyła się w czerwcu) i nie mamy ciepła:(
  • Opcje
    andrzejsandrzejs Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli chodzi o nasz blok w Jelczu to od dawna już są problemy. Teraz nadszedł czas na zmiany i działanie. Od kilku lat ludzie mieszkają w tym bloku i... ni płaca bo się nie boją. Nasz zarządca niewiele robi aby nas ze sobą zjednoczyć - wręcz przeciwnie. Należy się spotkać i postanowić co dalej. Dwie rzeczy można zrobić zdecydowanie - zmienić zarządcę i sprzedać długi. W międzyczasie sprawdzić czy na pewno faktury za wodę zostały wysłane tak późno.:sad:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    i jeszcze jedno....rozmawiajcie z sąsiadami... Planowane spotkanie - następny tydzień - miejsce - szkoła...np. trzeba pobudzić ludzi do działania!!!!!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    I zarzadcę nowego trzeba znależć...na miejscu...Takiego, który nie ma koneksji z poprzednim pseudo zarzadcą - panem Z i jego pracownica - panią D (J- K)- od których to nasze problemy sie zaczęły...TO JEST WAŻNE!!!!!
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] andrzejs:[/cite]i jeszcze jedno....rozmawiajcie z sąsiadami... Planowane spotkanie - następny tydzień - miejsce - szkoła...np. trzeba pobudzić ludzi do działania!!!!!
    Słyszałam o tym spotkaniu. Mam nadzieję,że się odbędzie i że przyjdzie trochę więcej osób niż na dotychczasowe zebrania i że ludzie wezmą sobie do serca to,że za ten blok WSZYSCY WSPÓLNIE ODPOWIADAMY! I mam nadzieję,że nie będzie kłótni, bo kłócąc się niczego nie załatwimy trzeba działać!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] aasiaa:[/cite] A jakie dokładnie uprawnienia ma zarządca przymusowy?
    On twierdzi,że nic nie może zrobić.
    Na lokatorach,którzy nie płacą są juz podobno realizowane zajęcia komornicze.

Choć to staroć (2001) ale może co nieco ci rozjaśni w sprawie

http://lex.pl/czasopisma/mip/ustanowi.html
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czas powołać zarząd wspólnoty!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] andrzejs:[/cite]Czas powołać zarząd wspólnoty!
    o,o, zaczyna działać. Prawidłowe wnioski.
  • Opcje
    hirszfelda4hirszfelda4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,
    Też jestem mieszkanką tego bloku i tak jak przedmówcy mam uregulowane wszystkie rachunki,a pokutuje brakiem ciepłej wody za tych co nie płacą.Ja słyszałam o jakimś zebraniu jutro tj .24.09 piątek w spółdzielni mieszkaniowej,podobno ma tam być ktoś kto chce przejąć zarządzanie naszym blokiem,więc może przedstawi jakiś plan co i jak dalej mamy robić. Ta cała sytuacja jest chora :-(
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] hirszfelda4:[/cite]Witam,
    Też jestem mieszkanką tego bloku i tak jak przedmówcy mam uregulowane wszystkie rachunki,a pokutuje brakiem ciepłej wody za tych co nie płacą.Ja słyszałam o jakimś zebraniu jutro tj .24.09 piątek w spółdzielni mieszkaniowej,podobno ma tam być ktoś kto chce przejąć zarządzanie naszym blokiem,więc może przedstawi jakiś plan co i jak dalej mamy robić. Ta cała sytuacja jest chora :-(
    Witamy:) cieszę się,że jest nas tu coraz więcej. Nic nie wiem o jutrzejszym zebraniu - jeśli takowe jest trzeba napisać kartkę i rozwiesić na klatkach,to najlepszy (jak dotąd) sopsób przekazywania informacji.
    O zarządzie też myślałam - trzeba powołać!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ja dowiedziałam się od sąsiadki o zebraniu, nie wiem kto to organizuje,info podobno miały zostać wywieszone.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czas powołać zarząd wspólnoty!
    Najpierw musicie odwolac Zarzadce przymusowego.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    Tylko sąd ma takie kompetencje. Czy obecny zarządca jest otwarty na współpracę? Jeżeli tak to skoncentrujcie się teraz na tym, aby wspólnymi siłami rozwiązac problem dostaw ciepła do obiektu.
    Trzeba na pewno złożyc się na spłatę zadłużenia, potraktujcie to jako nadpłatę zaliczek.
    Następnie ustalcie Państwo zaliczki takim poziomie, który pozwoli na regulowanie zobowiązań, nie może byc tak, że koszty przewyższają przychody (mam na myśłi naliczenia), ponieważ nawet gdy wszyscy zapłacą zadłużenie pozostanie.
  • Opcje
    wartawarta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Slusznie.Zrobilem skrot myslowy.Ale wniosek moga zlozyc.Oczywiscie odpowiednio udokumentowany.
    Mam nmadzieje,ze u Was Sady robia to szybciej.W jednej ze WM w naszym miescie zlozyli wniosek na poczatku stycznia 2010(o odwolanie zarzadcy) i.....czekaja do dzisiaj.Niesamowite.
    Pani sedzia twierdzi ,iz musi wysluchac uczestnikow i wnioskodawce.Podejrzewaja zakulisowe "manewryx" samego zarzadcy.W koncu to lukratywna sprawa.Podobno ich "ograbil" co niemiara.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    "Zarządca może przejąć czynsze Art. 934 kpc daje podstawę do przejęcia wszelkich świadczeń stanowiących dochód z nieruchomości. Z przepisu wynika, że wezwania dokonuje komornik, jednak jak wskazuje orzecznictwo należy go stosować odpowiednio z tą zmianą, że: „wezwania osób trzecich do uiszczenia do rąk zarządcy świadczeń, które stanowią dochód rzeczy pozostającej w zarządzie, dokonuje sam zarządca" (por: Sąd Najwyższy w uchwale Izby Cywilnej z 1999-09-23, III CZP 25/99, opubl: OSNC rok 2000, Nr. 3, poz. 45).

Zarządca może zatem przejąć czynsze najmu a tytułem wykonawczym jest postanowienie o ustanowieniu zarządu przymusowego. Nie wymaga to odrębnego orzeczenia sądowego.

W przypadku wspólnoty mieszkaniowej sytuacja jest oczywista, zarządca przejmuje dochody z nieruchomości wspólnej. Jeżeli jednak w nieruchomości położone są lokale, których nie wyodrębniono i współwłaściciele nie tworzą wspólnoty, zarządca może również przejąć czynsze z najmu tych lokali (gdy np. współwłaściciel, który jest posiadaczem lokalu nie wnosi opłat na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości). Jeżeli najemca mimo wezwania nie ureguluje należności na rzecz zarządcy, ten może ją ściągnąć w trybie egzekucji komorniczej."

Więcej na ten temat w artykule: "Zarząd sądowy nieruchomości wielolokalowej "
    na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny
    http://zarzadca.pl/komentarze/539-zarzad-sadowy-nieruchomosci-wielolokalowej.html
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]"Zarządca może przejąć czynsze Art. 934 kpc daje podstawę do przejęcia wszelkich świadczeń stanowiących dochód z nieruchomości. Z przepisu wynika, że wezwania dokonuje komornik, jednak jak wskazuje orzecznictwo należy go stosować odpowiednio z tą zmianą, że: „wezwania osób trzecich do uiszczenia do rąk zarządcy świadczeń, które stanowią dochód rzeczy pozostającej w zarządzie, dokonuje sam zarządca" (por: Sąd Najwyższy w uchwale Izby Cywilnej z 1999-09-23, III CZP 25/99, opubl: OSNC rok 2000, Nr. 3, poz. 45).

Zarządca może zatem przejąć czynsze najmu a tytułem wykonawczym jest postanowienie o ustanowieniu zarządu przymusowego. Nie wymaga to odrębnego orzeczenia sądowego.

W przypadku wspólnoty mieszkaniowej sytuacja jest oczywista, zarządca przejmuje dochody z nieruchomości wspólnej. Jeżeli jednak w nieruchomości położone są lokale, których nie wyodrębniono i współwłaściciele nie tworzą wspólnoty, zarządca może również przejąć czynsze z najmu tych lokali (gdy np. współwłaściciel, który jest posiadaczem lokalu nie wnosi opłat na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości). Jeżeli najemca mimo wezwania nie ureguluje należności na rzecz zarządcy, ten może ją ściągnąć w trybie egzekucji komorniczej."

Więcej na ten temat w artykule: "Zarząd sądowy nieruchomości wielolokalowej "
    na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny
    http://zarzadca.pl/komentarze/539-zarzad-sadowy-nieruchomosci-wielolokalowej.html
    NO to super, tylko dlaczego ten obecny zarządca tego nie robił? Mamy to kilkanaście takich lokali i mieszkalnych i usługowych,które są wynajmowane a ich właściciel z tego co wiem ma ooogromny dług względem wspólnoty! i 18%udziałów
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To się wszystko nadaje do mediów,poprostu skandal,a apropos mediów to Pani z Wrocławskich Faktów jest zaintersowana tematem tylko chce żeby wyznaczyć dzień i chętnie przyjedzie porozmiawiać
  • Opcje
    aasiaaaasiaa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] hirszfelda4:[/cite]To się wszystko nadaje do mediów,poprostu skandal,a apropos mediów to Pani z Wrocławskich Faktów jest zaintersowana tematem tylko chce żeby wyznaczyć dzień i chętnie przyjedzie porozmiawiać
    Ja z kolei myślałam o tvn-ie, oni potrafią nieźle nagłośnić sprawę i to na całą Polskę, nie tylko na woj.dolnośląskie. Chyba będziemy sławni:shocked:
  • Opcje
    agnieszkaagnieszka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam wszystkich.Jestem mieszkanką tego feralnego bloku i wbrew temu co twierdzi większość mieszkańców, mam zadłużone mieszkanie ale jeden czynsz plus rozliczenie wody i ciepła otrzymane w tym tygodniu 1600 zł.Ile mogłam tyle wpłaciłam i niestety więcej nie wpłacę do wypłaty bo z czegoś muszę żyć.Jestem jak najbardziej za! przedpłatą zaliczek na wodę i myślę że jest to bezdyskusyjne.Myślę że w takie zadłużenia za wodę w tym tygodniu dostałam nie tylko ja ,ale nikt się nie przyznaje.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    No ale nie wiem czy to by nam troche nie pomogło ,bo tak nas będą odsyłać i guzik zrobimy,wiadomo jak działają sądy , komornicy itp....a jaki jest nasz Zarządca też wiadomo także czemu nie ;-)a co do tej pani z TV to mam namiar także jedno słówko ,zebranie i jesteśmi sławni
  • Opcje
    agnieszkaagnieszka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W naszej sytuacji telewizje może jeszcze zaszkodzić,ale nasz największy dłużnik pani D.... dzisiaj była u siebie w biurze i niestety ale nie sądze aby oddała pieniądze bez ciągania po sądach.Może komuś udało się z nią porozmawiać?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    No z tytułu rozliczenia ciepła i wody ,też mam zadłużenie i też wpłaciłam ile mogłam,bo te kwoty są jakieś kosmiczne i tak jak mówisz trzeba z czegoś żyć , ale myśle że takich co cokolwiek spłacili w naszym bloku jest niewielu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.