jaki sąd jest właściwy?

135

Komentarze

• Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    PREZES: Ponadto dostawca oświadcza,że jest właścicielem urzadzeń kotłowni wytwarzającej ciepło na potrzeby ogrzewania budynku i podgrzania wody.
    urządzeń może i tak, ale pomieszczenia kotłowni, jeśli są własnością jednego z właścicieli - bardzo wątpliwe.
    PREZES: Dostawca zobowiązuje się dostarczać właścicielowi,przy użyciu własnych instalacji i urządzeń , energię elektr.,cieplną, ciepłą i zimną wodę
    Od kiedy to instalacja wodna, C.O., elektryczna wspólna jest własnością jednego właściciela?!
    PREZES: należące do właściciela podliczniki,piony c.o. i główne piony kanalizacyjne
    i jeszcze piony kanalizacyjne należące do jednego właściciela
    PREZES: za wodę zimną 2,68zł/m3 w/g wskazań licznika 4) za c.w.u 12,00zł/m3 5) za odbiór ścieków 4,44zł/m3
    Jeśli te stawki wynikają z regulaminu rozliczeń to dobrze, ale pewnie go nie ma.
    art 45a prawa energetycznego: Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego wprowadza wybraną metodę, o której mowa w ust. 9, w formie wewnętrznego regulaminu rozliczeń ciepła przeznaczonego na ogrzewanie tego budynku i przygotowanie ciepłej wody użytkowej dostarczanej centralnie poprzez instalację w budynku, zwanego dalej „regulaminem rozliczeń"; regulamin rozliczeń podaje się do wiadomości osobom, o których mowa w ust. 2, w terminie 14 dni od dnia jego wprowadzenia do stosowania.
    PREZES: Należności objęte niniejszą umową będą ustalane w okresach m-cznych.
    Nie, o tych należnościach we wspólnocie decyduje regulamin rozliczeń i plan gospodarczy
    PREZES: Na dostarczane i odbierane media dostawca będzie wystawiał właścicielowi comiesięczną fakturę VAT
    Ciekawe, czyżby doliczał VAT za swoje usługi pośrednictwa?
    PREZES: W zakresie uregulowanym niniejszą umową pomiędzy stronami tracą moc postanowienia uchwał WM w sprawie ustalenia wysokości wskaźników za poszczególne elementy składowe opłat za lokale i część wspólną nieruchomości.
    Jeden z właścicieli z innym w umowie na dostawy mediów unieważnia postanowienia zawarte w uchwałach WM?!
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Zgadzam się z Ownerem, że kierownik nie musi mieć licencji, mimo że nie jest właścicielem lokalu we wspólnocie.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    TomTom: "Jeśli te stawki wynikają z regulaminu rozliczeń to dobrze (...) "Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego wprowadza wybraną metodę, o której mowa w ust. 9, w formie wewnętrznego regulaminu"

1) Co grozi wspólnocie "za niemanie" regulaminu? NIC.
    2) co się zmieni, jeśli wspólnota, głosem większościowego udziałowca, uchwali taki regulamin? NIC. Tylko będziecie mieli usuniętą kolejną "niezgodność z ustawą".

Takie wyławianie niezgodności (które w innych wspólnotach są o wiele poważniejsze, bo nie zgadza się kasa, a nie drobne sprawy proceduralne) to jakieś nowe hobby? Daje Wam to satysfakcję? Posuwa sprawę do przodu?

Jest oczywiste, że prezes stoi na przegranej pozycji.
    Nie zna przepisów, nie ma poparcia u indywidualnych właścicieli, _nigdy nie będzie miał większości_. Jeśli nawet uda mu się sprawy uporządkować i doprowadzić wszystkie drobiazgi do zgodności z ustawą, to co mu to da? Tylko umocni większościowego właściciela, bo "posprząta" za niego i wyprostuje jego metody. Nie będzie miał już żadnego punktu zaczepienia, bo jego wspólnotą spółka będzie kierować w sposób wzorcowy. Przecież prezes nie przejmie jego udziałów, a więc sytuacja nigdy się nie odmieni.

Jedyne wyjście, to oddzielenie się od hotelu. Najlepiej poprzez podział nieruchomości - o ile to możliwe.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner - nigdy nie miałem poparcia większości ! Te dziewięć rodzin(właściciele lokali wyodrębnionych) nigdy nie będzie większością.Dlaczego? bo 9 właścicieli ma tylko 8% udziałów a 1 właściciel 92%.Nie my wybraliśmy zarząd,tylko większościowy właściciel.A w czy niby nie pozwalam większościowemu na korzystanie i współdecydowanie o sprawach wspólnoty?Przecież od 9 lat wciskano nam kit,że wspólnota to my - 9 rodzin a firma nie należy do wspólnoty choć w akcie notarialnym mam napisane,że mam udział 0,009 w częściach wspólnych budynku i innych urządzeniach które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli poszczególnych lokali oraz 0,009 w prawie użytkowania wieczystego działki gruntu.owner,co Twoim zdaniem jest częścią wspólną w naszej wspólnocie?Nie kotłownia,nie instalacje wewnętrzne,nie piwnice i nie skład opału (pusty).No - co?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do TomTom - tak właśnie było i jest.Tak naprawdę wszystko "ruszyło" z miejsca, gdy zacząłem się bliżej interesować sprawą. Stałem się niewygodny dla większościowego i dlatego ustanowił nowy zarząd "wsadzając" na stołek swojego człowieka.
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prezesie! Oddziel powstanie i funkcjonowanie Spółki z o.o.( z przekształcenia przedsiębiorstwa) od WM którą zorganizowałeś. Mieszanie zarządu budynkiem WM z Zarządem będącym organem WM w świetle art.6 ustawy o własności lokali to mieszanka wybuchowa z opóżnionym zapłonem.

Pełniąc funkcję członka Zarządu Wspólnoty doskonale wiesz co robiłeś w ciągu tych 9 lat. Masz też rozeznanie do jakich dokumentów nie miałeś dostępu, ponieważ znajdowały się w przedsiębiorstwie, a obecnie w nowo powstałej w Spółce.

WM którą zorganizowałeś nie ma nic wspólnego ze zmianami organizacyjnymi o której piszesz.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marta26421 - ja nie mieszam zarządu tylko większościowy współwłaściciel.Nigdzie nie jest napisane,że przedsiębiorstwo (lub ktokolwiek inny) jest u nas zarządcą.Jest tylko zarząd.Do jakich dokumentów nie miałem dostępu? Do żadnych! Ani do umów,ani do protokołów z przeglądów.Wszystko to posiada spółka.Nie jestem w stanie stwierdzić ile spółka płaci za gaz i czy w związku z tym opłaty za c.o. i ciepłą wodę są słuszne,na szczęście za wodę ,energię elektryczną i ścieki stawki są ustalane przez miasto.Nawet jeśli chodzi o śmieci to nie wiemy,czy płacimy odpowiednie kwoty.Spółka prowadzi ośrodek dla uchodźców i "produkcja" śmieci jest tam o wiele większa niż u nas.Wiąże się to z prowadzeniem stołówki i dożywianiem uchodźców.Ponad 200 osób,trzy posiłki dziennie oprócz tego sami sobie dokupują i przyżądzają.Bywało tak,że śmieci sie nie mieściły w pojemnikach i przez sobotę i niedzielę leżała sterta w altanie śmietnikowej.Dopiero po naszym "starciu" z kierownikiem przybył jeden dodatkowy kontener i teraz śmieci są wywożone dwa razy w tygodniu.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marta - jeszcze wróce do śmieci.My płacimy 5.20zł od osoby.Uchodźców jest ok.200 osób.5,20 x 200=1040zł.Czy wywóz 5 pojemników dwa razy w tygodniu może tyle kosztować,nie wiem.Plus oczywiście nasze 23 osoby to daje 1159zł. Są to pojemniki na kółkach a więc nie takie wielkie.Pytanie jeszcze jedno -ciekawe czy ośrodek też płaci od osoby?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Prezesie! Do takiego wniosku doszłam czytając Twoje kolejne posty. Wiem , że umiesz czytać ustawy i łączyć fakty. Ponadto nikt lepiej nie wie od Ciebie, kiedy i jak doszło do nadania Twojej WM numeru identyfikacyjnego REGON (Urząd Statystyczny ) , a także NIP (Urząd Skarbowy) oraz założono konto bankowe w banku ...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dysponując zawartą umową w formie aktu notarialnego wiesz kto dokonał jej zawarcia - właściciel lokalu lub jego pełnomocnik. Jak pamiętam, umowa została zawarta w trybie ustawy z dnia 24.06.1994 r. o własności lokali (Dz.U. Nr.85, poz.388 zm.).

Powstanie WM w trybie art.6 ustawy o własności lokali oznacza, że to ona winna być stroną wszystkich zawartych umów z dostawcami i usługodawcami. Przez 9 lat byłeś zajęty dokumentami WM pełniąc funkcję członka kilkuosobowego Zarządu Wspólnoty a co z jej nieruchomością?
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner
    Co grozi wspólnocie "za niemanie" regulaminu? NIC
    Chyba niezupełnie, jeżeli właściciel będący dłużnikiem podniesie taką okoliczność w sądzie (gdy wspólnota poda dłużnika do sądu, bo nie płaci należności), wspólnota może mieć niemały kłopot w wyegzekwowaniu należności.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Powinieneś przeczytać pierwszą lepszą umowę o zarządzanie nieruchomością zamieszczoną w internecie by zrozumieć, jakich informacji byłeś pozbawiany przez 9 lat ciężkiej pracy, która zakończyła się wyborem osoby fizycznej pełniącej funkcję kierownika hotelu na członka jednoosobowego Zarządu Wspólnoty.

Jak rozumiem znasz numer REGON Spółki z o.o., a zatem powinieneś znać rodzaj prowadzonej działalności wg.PKD (Polskiej Klasyfikacji Działalności). Wspomnieć należy, że WM również prowadzą działalność wg. PKD.

Kod i nazwa przeważającego rodzaju działalności wg PKD 2007 6832Z - ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI WYKONYWANE NA ZLECENIE
    Kod i nazwa przeważającego rodzaju działalności wg PKD 2004 * 7032Z - ZARZĄDZANIE NIERUCHOMOŚCIAMI NA ZLECENIE

A zatem nieruchomością wspólną zarządza się na podstawie zawartej umowy zlecenia z Zarządem Wspólnoty lub z właścicielami lokali będącymi współwłaścicielami tej nieruchomości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Prezesie! Sytuacje o których piszesz winny skłonić Ciebie do ustalenia swoje prawo do lokalu i części wspólnej budynku - KW i Kastrat Miejski. Wiem, że dysponujesz odpisem KW lokalu i księgi macierzystej, a także wypisem z rejestru gruntów i budynków. W takiej sytuacji nie masz problemu w ustaleniu stanu prawnego nieruchomości o której tak mało wiesz.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie ma żadnej umowy o zarządzanie.To wszystko chodzi samopas.Oczywiście,jeśli chodzi o NIP i REGON to wiem kiedy zostały nadane i w jakich okolicznościach.Po prostu kierownik oświadczył mi,że Ich księgowa nie może akceptować faktur VAT za media bez numeru REGOn lub NIP więc udałem się do GUS po numer REGON.Potem dowiedziałem się,że wspólnota powinna sie rozliczać z Urzędem Skarbowym(chyba po 4 latach od powstania wspólnoty),więc "załatwiłem" NIP.Potem szukaliśmy pomocy u człowieka,który prowadził wspólnoty - no i trochę nam pomógł.Pisałem o tym kiedyś.Jak już się zorientowałem o co w tym wszystkim chodzi i zacząłem drązyć temat i mówić,że działalność wspólnoty nie powinna wyglądać tak jak wygląda to usłyszałem od kierownika i od dyrektora przedsiębiorstwa,że opowiadam głupoty.Przecież dobrze jest,jak jest i o comi chodzi.Przecież to przedsiębiorstwo sprzedając lokale,powinno mam (zarządowi wybranemu na 1 zebraniu) przekazać nieruchomość.A oni nie dość,że tego nie zrobili,to jeszcze dyrekcja wystosowała pismo do wspólnoty, w którym łaskawie informuje nas,że na podstawie ustawy wspólnota powinna wybrać zarząd (wspólnota - czyli w/g firmy my dziewięć rodzin) i zarząd ten" podejmuje samodzielnie czynności w ramach zwykłego zarządu tj. m.in. pośredniczy między właścicielami oraz DOSTAWCAMI energii el. wody i odprowadzania ścieków, centralnego ogrzewania,wywozu śmieci i podgrzania wody.Przedsiębiorstwo nasze proponuje niżej wymienione stawki.." i dalej dyrektor podaje stawki za media."Przedsiębiorstwo wystawi do dnia 10 każdego m-ca fakture VAT na wspólnotę,dotyczącą dostarczanych mediów w/g wyżej podanych stawek."Sami sobie zaprzeczają? A może to było celowe działanie? A może nie mieli pojęcia jak powinna funkcjonować wspólnota? Tak samo jak ja i wszyscy inni.Coś jedenak wiedzieli,skoro taki zapis znalazł się w dokumencie.Jeszcze jedna sprawa.Skoro w wypisie z rejestru gruntów jest napisane,że przedsiębiorstwo jest WSPÓŁUŻYTKOWNIKIEM wieczystym, to czemu dostawcom mediów podano,że firma jest WŁAŚCICIELEM budynku i UŻYTKOWNIKIEM wieczystym?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Prezesie! Do dokumentów przedsiębiorstwa, a obecnie spółki z o.o. nie masz dostępu. A zatem nie wiesz co jest a czego nie ma. Dziwne jest to, że wszystko kręci się wokół tego co mówi i robi osoba fizyczna pełniąca funkcję kierownika hotelu.

Czy znasz KRS Spółki z o.o? Tak/Nie

Te problemy wynikają z tego, że zarząd budynkiem WM nie podlega kontroli państwa odkąd właściciele lokali posiadają prawa i obowiązki (26.09.1997r.) Ponadto nie znałeś ustawy o własności lokali, w tym powstania i funkcjonowania WM, a podjęłeś się bycia członkiem Zarządu Wspólnoty i to przez 9 lat. Będąc członkiem Zarządu Wspólnoty kierowałeś się tym co mówił Kierownik i to był podstawowy błąd.

Kiedy właściciel lokalu ma problemy m.in. z dostępem do dokumentów WM, w tym członek Zarządu to pierwszą rzeczą jest sprawdzenie stanu prawnego nieruchomości.

Czy na ścianie budynku widnieje tabliczka WM? Tak/Nie
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    DOKUMENTACJA WSPÓLNOTY

- organizacyjno - prawna
    - techniczna
    - księgowa

WŁASNOŚĆ WSPÓLNOTY - ORYGINAŁY

- dokumentacja drukowana
    - dokumentacja elektroniczna
    - dokumentacja rysunkowa
    - korespondencja urzędowa
    - protokół przekazania przejęcia

DOKUMENTACJA ORGANIZACYJNO - PRAWNA

- uchwały z kartami do głosowania
    - protokoły z zebrań
    - NIP,REGON
    - Statut - Porządek domowy
    - dokumentacja konta bankowego
    - pozwolenie na użytkowanie
    -akty notarialne
    - wyroki sądowe- sprawy w toku
    - lista właścicieli wraz z udziałami
    - adresy i telefony korespondencyjne

DOKUMENTACJA TECHNICZNA

- pozwolenie na budowę
    - wielobranżowa dokumentacja techniczno - powykonawcza
    - protokoły odbiorów technicznych
    - gwarancję o rękojmie
    - książka obiektu budowlanego
    - opinie i ekspertyzy
    - umowy z dostawcami mediów
    - umo0wy z podwykonawcami
    - dokumentacja fotograficzna
    - protokół przekazanie - przejęcie - obiektu i działki

DOKUMENTACJA KSIĘGOWA

- rozliczenie ostatniego okresu rozliczeniowego
    - rozliczenie do dnia przejęcia
    - indywidualne rozliczenia z właścicielami
    - budżet roczny
    - zasady rozliczania mediów
    - komplet dokumentacji bankowej
    - plan kont
    - nośniki elektroniczne

UŻYTKOWANIE DOKUMENTACJI

- dokumentacja na budynku
    - dokumentacja w biurze zarządcy
    - podział dokumentacji
    - ochrona dokumentacji
    - przechowywanie dokumentacji
    - kontrola dokumentacji przez wspólnotę
    - dostępność dokumentacji dla potrzeb zewnętrznych

zródło: onet.pl
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    PROTOKÓŁ PRZEKAZANIA - PRZEJĘCIA
    ZARZĄDU NIERUCHOMOŚCIĄ WSPÓLNĄ
    przy ul. . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr . . . . .
    http://www.progresline.pl...o_odbiorczy.pdf

. . . . . . . . . . . . . ., dnia . . . . . . . . . . . . . .
    PROTOKÓŁ PRZEGLĄDU STANU TECHNICZNEGO BUDYNKU

położonego przy ul. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr . . . . . . . . .

Szczególnym przypadkiem przeglądu technicznego budynku mieszkalnego jest jego przegląd dokonywany w momencie zmiany zarządcy, a w budynkach wspólnot mieszkaniowych - także zarządu wspólnoty mieszkaniowej. Przeglądy takie, jeżeli dokonywane są z udziałem specjalistów posiadających uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności, spełniają wymóg przeglądu rocznego wymaganego przez ustawę Prawo budowlane w art. 62 ust. 1 pkt 1 lit a oraz przez rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w rozdziale 2 - patrz wyżej).
    http://209.85.129.132/sea...lient=firefox-a
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie wiem czy wiesz Prezesie , ale jest "Program Ochrony Wspólnot Mieszkaniowych", który wymaga od Zarządu Wspólnoty podjęcia jedynie stosownej uchwały - http://cpb.home.pl/cigi/download/infomonitor/oferty/cig.wzor.uchwaly.dot.wspolnoty.mieszkaniowwj.i.infomonitora.zarzad.090203.pdf

Jak rozpocząć współpracę z InfoMonitorem?

Wzory dokumentów dla Wspólnot Mieszkaniowych:
    1. Uchwała Wspólnoty Mieszkaniowej - zgoda na bezpośrednie podpisanie umowy z InfoMonitorem przez Zarząd Wspólnoty:
    2. Uchwała Wspólnoty Mieszkaniowej - zgoda na podpisanie umowy z InfoMonitorem przez Zarządcę:
    3. Ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali:
    4. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 17 kwietnia 2008 r. w sprawie stałego doskonalenia zawodowego przez rzeczoznawców majątkowych, pośredników w obrocie nieruchomości oraz zarządców nieruchomości:
    http://cigi.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=32&Itemid=93
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marta26421,KRS znam.Co w związku z tym? Całą dokumentację posiada firma (Spólka)Wspólnota miała tylko to co napisałem : NIP,REGON, konto w banku no i uchwały. I oczywiście spory plik korespondencji z firmą .Tablicy z nazwą WM na ścianie nie ma.Jest za to szyld z nazwą hotelu.Nie ma żadnych protokołów przejęcia/przekazania itp. Wszystkie dokumenty z przeglądów ma Spółka(może nawet kierownik na miejscu).Nawet kontrola P-poż jaka miała miejsce po tragedii w Kamieniu Pomorskim odbyła się tylko w obecności kierownika hotelu,choć jeszcze wtedy ja byłem w zarzadzie.Podobno komisja stwierdziła(w/g kierownika),że on tu jest zarządcą i nie ma potrzeby rozmawiać z zarządem.Czy coś w tym stylu.Mówisz infomonitor?....hmm, myślisz,że obecny zarząd zgodzi się na coś takiego?Przecież taka uchwała nie przejdzie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Prezesie! Najpierw Spółka z o.o. , a potem WM. Ponieważ kierownik hotelu ma tak dużo do powiedzenia to w pierwszej kolejności sprawdz kto jest upoważniony do jej reprezentowania na zewnątrz Spółki z o.o. wprowadzając numer KRS do wyszukiwarki na stronie http://krs.ms.gov.pl/Rejestr.aspx (wygeneruj dane).

Dane uzyskane z KRS zawierają również numer REGON i NIP Spółki z o.o. . Wejdż na stronę http://www.stat.gov.pl/regon/ i wprowadz numer REGON (wygeneruj dane).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Z danych posiadanych przez GUS dowiesz się o rodzaju prowadzonej przez Spółkę działalności gospodarczej wg.PKD , a także kiedy powstała i rozpoczęła działalność oraz czyją jest własnością.

Na stronie http://www.sp-z-oo.pl/ masz podstawowe informacje o spółce z o.o. działającej w trybie przepisów Kodeksu spółek handlowych. Dobrze jest wiedzieć kto stoi na przeciw Ciebie i ma związek z Twoimi problemami.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dysponując imieniem i nazwiskiem Prezesa Zarządu Spółki wprowadz je na stronie http://www.ktokogo.pl/Choong_Kim (wygeneruj dane)

Jeżeli posiadasz trochę grosza to zaopatrz się w dane Spółki nie upublicznione.Możesz skorzystać ze strony http://www.odpisy.com.pl/i zamówić.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    poprawiony: http://www.odpisy.com.pl/

Formularze
    http://www.ms.gov.pl/krs/formularze/krs_form_w03.pdf
    http://www.ms.gov.pl/krs/formularze/krs_form_wm.pdf
    http://www.ms.gov.pl/krs/formularze/krs_form_wk.pdf
    http://www.ms.gov.pl/krs/formularze/krs_form_we.pdf
    RG-1 (GUS)
    http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/nip_2006/nip_2.pdf?PortalMF=7f02d

Posiadanie podstawowych informacji o Spółce jest bardzo ważne dla Ciebie by uniknąć nie potrzebnych dyskusji z kierownikiem hotelu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    WM w trybie art.6 ustawy o własności lokali to nie grunt, budynek i lokal, a osoby: fizyczna (PESEL) i prawna (... Spółka z o.o.).

Art. 6. Ogół właścicieli, których lokale wchodzą w skład określonej nieruchomości, tworzy wspólnotę mieszkaniową. Wspólnota mieszkaniowa może nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozwana.

Art. 17. Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    WM, którą zorganizowałeś tak jak Spółka z o.o. posiada nadany numer identyfikacyjny REGON, który należy wprowadzić do wyszukiwarki na stronie http://www.stat.gov.pl/regon/ (wygeneruj dane).

Z tego co pisałeś wynika, że wiele czynności wykonywałeś na podstawie informacji uzyskanej w formie ustanej i dlatego bardzo ważne są informacje o WM posiadane przez GUS. Przeanalizuj każdą pozycję.

Kiedy WM podaje do sądu właściciela lokalu za długotrwałe niewnoszenie zaliczek na jej rzecz ma w obowiązku dostarczyć dla sądu odpis KW lokalu oraz wypis Katastru, a także uchwały właścicieli lokali w sprawie wyboru Zarządu, przyjęcia planu gospodarczego oraz ustalenia wysokości zaliczek na dany rok obrachunkowy, a także utworzenia funduszu remontowego i określiła wysokość miesięcznych wpłat na poczet tego funduszu.

WZÓR POZWU O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM
    http://209.85.129.132/search?q=cache:dWPJbxzf6rwJ:www.zarzadca.pl/images/stories/Formularze/pozew_w_postpowaniu_upominawczym.doc+pozew+wesp%C3%B3lnoty+o+zap%C5%82at%C4%99&cd=2&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a

Załączniki POZEWU O UCHYLENIE UCHWAŁY WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ to odpis z księgi wieczystej i uchwała Nr...z dnia .., a także dowód uiszczenia opłaty stałej w kwocie ....zł - odpis pozwu wraz z załącznikami.
    http://209.85.129.132/search?q=cache:NS-Rwf2EDFEJ:www.codziennikprawny.pl/cms/media/download/id/3183+pozew+wsp%C3%B3lnoty+mieszkaniowej&cd=11&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a
    Jak wynika z pozwu, reprezentantem pozwanej WM jest Zarząd w osobach ... adres.

Jak widzisz WM zeprezentowana przez Zarząd i jej członek (właściciel lokalu) są obowiązani okazać sądowi dokumenty potwierdzające nie tylko prawo do lokalu i budynku, ale także uchwały właścicieli lokali stanowiące wewnętrzne prawo. Idąc po śladach WM i jej członka powinieneś zgromadzić dokumenty o których mówią dwa pozwy.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marta26421:[/cite]Jak wynika z pozwu, reprezentantem pozwanej WM jest Zarząd
    Nie, to wynika z ustawy. Reprezentację wspólnoty mieszkaniowej określa ustawa o własności lokali (art. 21), a nie formularz pozwu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    [cite] marta26421:[/cite]Jak wynika z pozwu, reprezentantem pozwanej WM jest Zarząd
    Nie, to wynika z ustawy. Reprezentację wspólnoty mieszkaniowej określa ustawa o własności lokali (art. 21), a nie formularz pozwu.

Czy ja odwołałam się w poście do ustawy czy do pozwu? W przypadku Prezesa nie będę odwoływać się do aktu prawnego powszechnie obowiązującego na terenie RP dopóty nie ustali faktów.
    Mam pytanie, czy Twoim zdaniem właściciel wyodrębnionego lokalu mieszkalnego (dowód:KW lokalu) może być użytkownikiem wieczystym?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marta26421:[/cite]W przypadku Prezesa nie będę odwoływać się do aktu prawnego powszechnie obowiązującego na terenie RP dopóty nie ustali faktów.
    Twój wybór. Ustawa obowiązuje niezależnie od ustaleń prezesa.
    [cite] marta26421:[/cite]Twoim zdaniem właściciel wyodrębnionego lokalu mieszkalnego (dowód:KW lokalu) może być użytkownikiem wieczystym?
    Oczywiście, że tak. Może być współużytkownikiem wieczystym.
    Wraz z lokalem gmina lub Skarb Państwa zbywa udział w prawie do gruntu. Może to być udział we własności lub w użytkowaniu wieczystym.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner,marta zadała konkretne pytanie : czy właściciel lokalu może być UŻYTKOWNIKIEM wieczystym a Ty na to,że może być WSPÓŁUŻYTKOWNIKIEM - oczywiście.Czy według Ciebie to jedno i to samo?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    do owner - chyba współużytkownik znaczy co innego niż użytkownik. Współ...współwłasność,współużytkownik,wspólność,wspólnota - wszędzie to samo- "współ" ....czyli nie jeden właściciel,użytkownik tylko kilku.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Owner:
    Twój wybór. Ustawa obowiązuje niezależnie od ustaleń prezesa.

Oczywiście, że tak. Może być współużytkownikiem wieczystym.
    Wraz z lokalem gmina lub Skarb Państwa zbywa udział w prawie do gruntu. Może to być udział we własności lub w użytkowaniu wieczystym.

I to w oparciu o posty Prezesa. To prawda, że ustawa o własności lokali obowiązuje, ale nie reguluje kwestii m.in. składania pozwu przez WM i jej członka będącego właścicielem lokalu w rozumieniu ustawy o własności lokali.

Na postawione pytanie odpowiedziałeś kierując się przepisami ustawy o gospodarce nieruchomościami. A jak to wygląda od strony ustawy o własności lokali? Lokal wyodrębniony ma urządzoną KW lokalu,a nieruchomość wspólna której właściciel został udziałowcem nie. Wspomnieć należy, że lokal zawsze kupuje się wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    marta26421,to kto reprezentuje spółkę na zewnątrz wiem od początku -jednoosobowy zarząd(prezes Spółki).Pan prezes udzielił kierownikowi niepisanego pełnomocnictwa(chyba),bo kiedyś stwierdził,że kierownik jest bardzo dobrym gospodarzem i ma do niego pełne zaufanie.Po sprawdzeniu na stronie "ktokogo",wyszło mi,że istnieją dwie firmy jednocześnie.Dawna i spółka,ponieważ nazwisko prezesa jest podane w dwóch przypadkach: w spółce z o.o. od kwietnia 2009r do teraz i w dawnej firmie od marca 2008r. do teraz.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Prezesie! Wiedzieć a mieć informacje z KRS i GUS to nie to samo. Musisz przyjąć do wiadomości, że Spółka w budynku WM jest właścicielem niewyodrębnionych (?) lokali i udziałowcem nieruchomości wspólnej (92%).

Kierownik hotelu winien dysponować upoważnieniem Prezesa Zarządu. Dla Ciebie - właściciela lokalu wpisanego do KW dział II to nie kierownik hotelu, a PEŁNOMOCNIK właściciela niewyodrębnionych x lokali - Spółki reprezentowanej przez Pana ...pełniącego funkcję członka jednoosobowego Zarządu.

Na zebranie właścicieli lokali nie przychodzi Spółka a osoba fizyczna pełniąca funkcję Zarządu lub jego PEŁNOMOCNIK.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przez 9 lat zajmowałeś się WM będąc członkiem Zarządu , a zatem warto swoją wiedzę zweryfikować z tym co wiedzą o niej inni pamietając, że powstanie i funkcjonowanie Twojej WM winno przebiegać w taki sam sposób jak w budynku np. developera prywatnego.

Dysponując umową kupna sprzedaży lokalu w formie aktu notarialnego wiesz jak nazywał się przedsiębiorca i kto go reprezentował przy jej zawarciu, a także co się z nim stało w 2009 roku. Sprawy organizacyjne tej firmy nie powinny zaprzątać Tobie głowy. Ciebie interesują głównie dane z KRS, a w szczególności sposób reprezentacji nowo powstałej Spółki. Osoba fizyczna pełniąca funkcję Prezesa Spółki jest tą osobą z którą należy prowadzić rozmowy. A każda dowolna osoba fizyczna winna posiadać jej upoważnienie w formie pisemnej pod rygorem nieważności.

Minister Sprawiedliwości upublicznił sposobu reprezentacji Spółki w internecie, byś mógł w każdej chwili sprawdzić z kim masz prowadzić rozmowy, ponieważ Spółka jest właścicielem lokalu w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 24.06.1994r. o własności lokali.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Prezesie! Ty musisz widzieć w Spółce właściciela lokalu działającego w trybie ustawy o własności lokali a nie firmę i jej Zarząd o którym mowa w KRS. To samo dotyczy osoby zatrudnionej przez Spółkę na stanowisku kierownika hotelu.

WM nie tworzy z mocy samego prawa kierownik hotelu a osoba prawana (Spółka) reprezentowana przez osobę fizyczną wskazaną w KRS. Twoja WM nie tylko podlega ewidencji, ale także jest płatnikiem podatku od osób prawnych.

Funkcjonowanie i obowiązki podatkowe wspólnoty mieszkaniowej
    http://www.e-podatnik.pl/artykul/doradca_podatnika/2458/Funkcjonowanie_i_obowiazki_podatkowe_wspolnoty_mieszkaniowej.html

Czy na pewno Spółka jest właścicielem lokalu w rozumieniu ustawy o własności lokali?
    Komentarz edytowany marta26421
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Prezesie! Z chwilą powstania Twojej WM to ona stała się właścicielem nieruchomości przy ulicy ... nr... w ..., a co z dotychczasowym jej właścicielem? Przypominam, że WM powstaje w dniu wyodrębnienia pierwszego lokalu i wpisania jego nowego właściciela do KW dział II.

Umowa kupna sprzedaży lokalu mieszkalnego została zawarta w trybie ustawy o własności lokali (Dz.U. Nr.85, poz.388 ze zmianami). A zatem:

Art. 4. 1. Dotychczasowemu właścicielowi nieruchomości przysługują co do niewyodrębnionych lokali oraz co do nieruchomości wspólnej takie same uprawnienia, jakie przysługują właścicielom lokali wyodrębnionych; odnosi się to także do jego obowiązków.

Tak stanowi prawo. W takiej sytuacji dotychczasowy właściciel nieruchomości winien znać i stosować zapisy ustawy o własności lokali zawarte w Dz.U., a także 9 właścicieli indywidualnych.

Art. 3. 1. W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali. Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.

A zatem 9 właścicielom wyodrębnionych lokali przysługuje 8% udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali".

Zawarta umowa mówi o sprzedaży lokalu wraz z częściami wspólnymi i o oddaniu ułamkowej części gruntu w wieczyste użytkowanie na 99 lat.

2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Co na to Sąd Najwyższy posiadający prawo do interpretacji ustawy o własności lokali?

Przykładowa Uchwała SN podjęta została w trybie przepisów tekstu jednolitego ustawy o własności lokali zawartej w Dz.U. z 2000 r. nr. 80,poz. 903 ze zmianami, a Twoja WM powstała przed wejściem jego w życie. I powstał problem.

Uchwała z dnia 9 czerwca 2005 r., III CZP 33/05
    Wspólnota mieszkaniowa powstaje w razie sukcesywnego wyodrębniania lokali przez właściciela nieruchomości z jednoczesnym oddawaniem w użytkowanie wieczyste części gruntu, choćby niektóre lokale pozostawały niewyodrębnione.
    http://www.sn.pl/orzecznictwo/0506/0506.pdf
    z uzasadnieniem
    http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad-najwyzszy/uchwala;sn;izba;cywilna,ic,iii,czp,33,05,6547,orzeczenie.html
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marta26421:[/cite]Z chwilą powstania Twojej WM to ona stała się właścicielem nieruchomości przy ulicy ... nr... w ...,
    Nieprawda. Z chwilą powstania wspólnoty mieszkaniowej:
    1) nie ma jednej nieruchomości, lecz co najmniej dwie: nieruchomość wspólna oraz (co najmniej jedna) nieruchomość lokalowa;
    2) nie ma jednego właściciela nieruchomości (patrz pkt 1)
    3) wspólnota mieszkaniowa nie jest właścicielem żadnej nieruchomości.
    [cite] marta26421:[/cite]Umowa kupna sprzedaży lokalu mieszkalnego została zawarta w trybie ustawy o własności lokali
    Niemożliwe. Ustawa o własności lokali nie określa "trybu zawierania umów kupna sprzedaży" lokali.
    [cite] marta26421:[/cite]ustawy o własności lokali (Dz.U. Nr.85, poz.388 ze zmianami)
    1) podawanie numeru dziennika ustaw bez roku wydania nie ma sensu, bo to nic nie mówi; praktycznie co roku ukazuje się dziennik ustaw z numerem 85;
    2) jeśli Ci chodzi o dziennik ustaw z 1994 roku, to zawiera on pierwotny, już nieaktualny tekst ustawy o własności lokali z 24 czerwca 1994; potem były nowelizacje (w latach 1997 i 2000) i w 2000 roku został opublikowany tekst jednolity ustawy w dzienniku ustaw nr 80 pod pozycją 903; podając miejsce publikacji ustawy, należy przywołać numer dziennika z tekstem jednolitym.
    [cite] marta26421:[/cite]A zatem 9 właścicielom wyodrębnionych lokali przysługuje 8% udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali".
    Przecież to już wiemy od dawna. Na czym polega Twoje odkrycie?
    [cite] marta26421:[/cite]Zawarta umowa mówi o sprzedaży lokalu wraz z częściami wspólnymi i o oddaniu ułamkowej części gruntu w wieczyste użytkowanie na 99 lat.
    Tego akurat nie wiemy. Znasz treść tej umowy?
    [cite] marta26421:[/cite]Przykładowa Uchwała SN podjęta została w trybie przepisów tekstu jednolitego ustawy o własności lokali zawartej w Dz.U. z 2000 r. nr. 80,poz. 903 ze zmianami, a Twoja WM powstała przed wejściem jego w życie. I powstał problem.
    Niemożliwe - ustawa o własności lokali nie określa trybu podejmowania uchwał przez Sąd Najwyższy.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Owner! Nawet nie wiesz, jak bardzo szkodzisz tym swoim pisaniem. Czy Ty wiesz jak funkcjonuje WM prezesa? Nie wiesz i jak widać nie starasz się dowiedzieć.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Pragnę zwrócić uwagę, że definicja nieruchomości, obowiązująca w Polsce, wynika z :
    - Kodeksu Cywilnego oraz uregulowań zawartych w innych przepisach, np.
    - z przepisów ustawy z dnia 6 lipca 1982 r., o księgach wieczystych i hipotece,
    - z przepisów o ewidencji gruntów i budynków z dnia 17 maja 1989 roku (Prawo Geodezyjne i Kartograficzne),
    - z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o gospodarce nieruchomościami.

Kodeks Cywilny
    Art. 46 stanowi, że „nieruchomościami są części powierzchni ziemskiej, stanowiące odrębny przedmiot własności (grunty), jak również budynki trwałe z gruntami związane lub części takich budynków, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowią odrębny od gruntu przedmiot własności”.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    [cite] marta26421:[/cite]Owner! Nawet nie wiesz, jak bardzo szkodzisz tym swoim pisaniem. Czy Ty wiesz jak funkcjonuje WM prezesa? Nie wiesz i jak widać nie starasz się dowiedzieć.
    Szkodliwe to są głupoty, które Ty wypisujesz.
    Gdybym chciał prostować wszystkie Twoje nieprawdy i nieścisłości, nic innego bym nie robił.

Masz pewną wiedzę, ale jest ona wyrywkowa i chaotyczna.
    Poza tym często podajesz informacje nieprzydatne, niezwiązane z tematem. Przykład: https://forum.zarzadca.pl/discussion/764/3/jaki-sad-jest-wlasciwy/#Item_19
    Jaki związek z tematyką wątku ma ewentualna umowa wspólnoty z biurem informacji gospodarczej?
    Jaki sens ma Twoja rada: "jest "Program Ochrony Wspólnot Mieszkaniowych", który wymaga od Zarządu Wspólnoty podjęcia jedynie stosownej uchwały", skoro:
    1) uchwały nie przyjmuje zarząd, lecz ogół właścicieli lokali
    2) przyjęcie uchwały zależy od woli udziałowca, który posiada 92-procentową większość
    3) w tej sprawie musiałby przejawić inicjatywę jednoosobowy zarząd, który ma posłuch wśród właścicieli
    4) nic nie wiadomo, czy ten problem w ogóle dotyczy wspólnoty prezesa.

"Ochrona wspólnot mieszkaniowych" to zwyczajna umowa o współpracy z biurem informacji gospodarczej w celu udostępniania przez biuro danych dłużników (w tym przypadku dłużników wspólnoty). Umowa taka w odniesieniu do osób fizycznych nie daje wspólnocie żadnych korzyści, a jest kosztowna (płaci się stały abonament). Osobiście odradzam takie rozwiązanie. Czy jednak prezes ma problem z dłużnikami wspólnoty? Jeśli są tam niepłacący właściciele, to jest to problem zarządu wspólnoty.
    Komentarz edytowany owner
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Owner! Przepisywanie postanowień z ustaw i orzecznictw to każdy głupi potrafi. Odwołujesz do do ustaw nie mając pojęcia, jak funkcjonują WM i jaki jest stan prawny jej nieruchomości.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    [cite] marta26421:[/cite]Owner! Przepisywanie postanowień z ustaw i orzecznictw to każdy głupi potrafi.
    No, właśnie:
    [cite] marta26421:[/cite]Kodeks Cywilny
    Art. 46 stanowi, że „nieruchomościami są części powierzchni ziemskiej, stanowiące odrębny przedmiot własności (grunty), jak również budynki trwałe z gruntami związane lub części takich budynków, jeżeli na mocy przepisów szczególnych stanowią odrębny od gruntu przedmiot własności”.
    Nie rozumiesz znaczenia przepisu, który cytujesz. Zastanów się, dlaczego wytłuściłem jego część.
    Nie pojmujesz również faktu, że ustawa o własności lokali jest lex specialis wobec Kodeksu cywilnego.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    [cite] marta26421:[/cite]Pragnę zwrócić uwagę, że definicja nieruchomości, obowiązująca w Polsce, wynika z :
    - Kodeksu Cywilnego oraz uregulowań zawartych w innych przepisach, np.
    - z przepisów ustawy z dnia 6 lipca 1982 r., o księgach wieczystych i hipotece,
    - z przepisów o ewidencji gruntów i budynków z dnia 17 maja 1989 roku (Prawo Geodezyjne i Kartograficzne),
    - z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997r. o gospodarce nieruchomościami.
    Nieprawda.
    Ani ustawa Prawo geodezyjne i kartograficzne, ani ustawa o księgach wieczystych i hipotece nie zawierają definicji nieruchomości.
    Definicje takie zawierają ustawy:
    1) Kodeks cywilny (art. 46 §1) - ogólna definicja, uniwersalna, obejmująca zarówno nieruchomości gruntowe, jak i budynkowe czy lokalowe (a nawet nieruchomości wspólne),
    2) ustawa o gospodarce nieruchomościami (art. 4 pkt 1) - definicja nieruchomości gruntowej,
    3) ustawa o własności lokali (art. 3.2) - definicja nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Postępuj tak dalej na portalu, a zobaczysz efekty swojej pracy. Ja nie podważam tego co piszesz, a sposób w jaki wykorzystujesz posiadaną wiedzę. Trzeba zrozumieć sytuację pytającego, który nie jest prawnikiem i nie zajmuje się zarządzaniem WM.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Podważyłeś informacje, które uzyskałam z branży budowlanej i rynku nieruchomości.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przede wszystkim nie wolno wprowadzać w błąd.
    Trzeba pisać prawdę i rzetelne porady oparte na przepisach prawnych.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marta26421:[/cite]Podważyłeś informacje, które uzyskałam z branży budowlanej i rynku nieruchomości.
    Które informacje? Z jakiego konkretnie źródła je uzyskałaś? Piszesz same ogólniki.
    Jeśli mi nie wierzysz, sprawdź sama w ustawach, które przywołałem i napisz, co ustaliłaś. Jeśli zaś uważasz, że nie mam racji, wykaż to.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Piszę i będę pisać tak, jak ja to widzę. A Ty stosuj te swoje zasady, jakie pytania taka odpowiedz.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] marta26421:[/cite]Piszę i będę pisać tak, jak ja to widzę.
    Czarno to widzę...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano grudnia 2009
    Zmierzając ku podsumowaniu: w tej wspólnocie są nieprawidłowości w zakresie zasad zarządu nieruchomością wspólną, jednak nie wykazano dotychczas czy rzeczywiście skutkują powstaniem szkody. Każdy właściciel, niezależnie od wielkości posiadanego udziału może bronić swoich praw przed sądem, nawet jeżeli nie zgadza się z sposobem, w jaki zarządzana jest nieruchomość (niezależnie od tego, czy powoduje to szkodę, czy nie), jednak zdecydowanie odradzam, bez fachowej porady wytaczanie kolejnego powództwa. Najlepszym, moim zdaniem, wyjściem byłoby dokonanie podziału nieruchomości (jednak niekoniecznie dla wszystkich wygodnym).
    Proponuję sprawdzić czy spółka dolicza jakieś opłaty za korzystanie z kotłowni, która jest częścią wspólną.
    I próbować rozmawiać, rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać z właścicielami, może porozumienie ze spółką jest możliwe.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.