[cite] prezes:[/cite]owner,marcie chodzi chyba o tabliczkę z nazwa wspólnoty.Widuję na nowoocieplonych budynkach ładnie napisane nazwy wspólnot,adres.Może jej o to chodzi?
O to musisz spytać Martę.
Tabliczka z nazwą wspólnoty nie jest wymagana przepisami prawa, więc nie można zarządowi wspólnoty czynić zarzutu z powodu braku takiej tabliczki. Pretensje i pytania o tabliczkę są dziecinne - jak któraś wspólnota chce, to sobie taką tabliczkę wiesza, jak nie chce, to nie i nikomu nic do tego. Nawet Marcie.
[cite] marta26421:[/cite]Kiedy idę ulicą i widzę budynki z tabliczkami WM to wiem, że są to budynki stanowiące szczególną formę własności - kod 85.
Marta, daj sobie spokój z tym językiem statystyki - po co Ci te kody?
Co Ci daje ta wiedza, że w tych budynkach są wspólnoty jeśli nie masz żadnego interesu do tych wspólnot? Do statystyki? Liczysz wspólnoty w swoim mieście? :bigsmile:
[cite] marta26421:[/cite]Nie wiem tylko czy jest uregulowany stan prawny nieruchomości o którym tak dużo ostatnio się pisze.
Chciałabyś wszystko wiedzieć? :cool:
[cite] marta26421:[/cite]Prezesie! Czyja jest tabliczka na ścianie budynku?
Oto jest pytanie! Quo vadis, Marto?
Czyli: O co kaman?
[cite] prezes:[/cite]A co do kosztów ponoszonych przez właścicieli - przeciez nikogo nie interesuje (a przynajmniej nie powinno) ile ja zużywam wody czy prądu.Za zużyte media płacę JA.
Z ciepłem jest inaczej, niż z prądem czy wodą. Zwłaszcza, jeśli nie macie indywidualnych liczników zużycia (ciepłomierzy). Wspólnota ponosi całość kosztów (np. koszty zużytego gazu) i dzieli je pomiędzy wszystkich właścicieli lokali według różnych metod: powierzchni użytkowej lokalu, kubatury lokalu lub według magicznych sztuczek z "podzielnikami" montowanymi na grzejnikach (nie mylić podzielników z licznikami ciepła!).
Zatem koszty ciepła, zużytego w części hotelowej - gdybyście funkcjonowali tak, jak tego chcesz, czyli jako "normalna" wspólnota - pokrywalibyście po części również Wy, indywidualni właściciele mieszkań.
PODSTAWA PRAWNA:
Art. 47a i art. 47b ustawy z dnia 17 maja 1989r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (tekst jednolity Dz. U. z 2005r. Nr 240, poz. 2027)
DODATKOWE INFORMACJE:
Oznaczenie nieruchomości numerem porządkowym następuje z urzędu lub na wniosek właściciela nieruchomości.
O oznaczeniu nieruchomości numerem porządkowym zawiadamia się zarządcę i właściciela nieruchomości.
owner,wiem.W "naszej" części tez sa grzejniki na korytarzach.Zastanawiam sie nad jednym : czy ktokolwiek wie,ile u nas w całym budynku idzie gazu na ogrzewanie a ile na podgrzanie wody.No i co było w przypadku ogólnego ponoszenia kosztów z sasiadem,który notorycznie otwiera okna na klatce schodowej przez cały dzień? Pewnie dlatego wszystkim to wisi,bo nie płacą za ogrzewanie części wspólnych.Tylko ja jestem taki głupi,że wychodzę przed pólnocą pozamykac okna bo zimno.
[cite] marta26421:[/cite]Owner! Pytanie było przewrotne.
Akurat. Pytałaś o co innego, a teraz się wykręcasz. Jak dziecko...
Czy hotel, który jest obecnie ośrodkiem dla uchodźców, mógłby nie mieć tabliczki z numerem nieruchomości? Niemożliwe.
Na tym chcesz przyłapać spółkę? I co dalej? Jaki to ma związek z omawianymi kwestiami?
Marta, Twoje posty to kompletny chaos, pomieszanie z poplątaniem i nieprawdą.
Jeśli chcesz komuś pomóc, to nie wprowadzaj większego zamieszania, niż jest.
Owner! Gdyby chodziło tylko o ustawę o własności lokali nie byłoby problemu. To o czym pisze Prezes ma związek z kilkunastoma ustawami. Przypominam, że Prezes przez 9 lat pełnił funkcję członka Zarządu, który działa podobnie jak w Spółkach z o.o.
Gdybyś przejął w zarząd WM Prezesa to zrozumiałbyś wszystko. W postach Prezesa przeplata się Przedsiębiorstwo ze WM.
[cite] marta26421:[/cite]Gdyby chodziło tylko o ustawę o własności lokali nie byłoby problemu. To o czym pisze Prezes ma związek z kilkunastoma ustawami.
Jak w każdej wspólnocie.
[cite] marta26421:[/cite]Prezes przez 9 lat pełnił funkcję członka Zarządu, który działa podobnie jak w Spółkach z o.o.
Nieprawda. Zarząd spółki kapitałowej (osoby prawnej) a zarząd wspólnoty mieszkaniowej (jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej) to dwa różne światy. I niech tak zostanie.
[cite] marta26421:[/cite]To zależy jak na oba podmioty patrzysz.
To nie zależy od subiektywnego oglądu rzeczywistości, lecz od regulacji ustawowych. Pozycja (zakres kompetencji, możliwości działania) zarządu wspólnoty jest zupełnie inna (słabsza), niż zarządu spółki kapitałowej.
Każdą spółkę, w tym jawną, różni od wspólnoty choćby to, że powstaje dobrowolnie, w drodze umowy (lub przekształcenia z innej spółki), a wspólnota jest związkiem przymusowym, powstającym z mocy prawa. Uprawnienia wspólnoty są ograniczone ustawowo do spraw zarządu nieruchomością wspólną, co rodzi szereg konsekwencji.
Lepiej nie przytaczać opinii, które wnoszę tylko zamieszanie. W dodatku nie wiem, jaka jest Twoja opinia w tej sprawie. A chyba o to chodzi na forum?
A poza tym - co to ma do rzeczy? Czy to jest wątek o wszystkim i o niczym?
Owner! To Twoje zdanie. Zamieszanie panuje we WM o której pisze Prezes. Nawet licencjonowany zarządca z Warszawy dysponujący dokumentami nie doprowadził sprawy do końca.
Przedsiębiorstwo nie wchodzi w skład Zarządu Wspólnoty mimo, że posiada 92% udział nieruchomości wspólnej.Kierownictwo na 9 lat wyznaczyło kierownika hotelu do kontaktów z wybranym Zarządem. O tym co należało do obowiązków Zarządu Prezes rozpisuje się na forum od lutego tego roku. W tym roku ów pracownik reprezentuje WM w wyniku decyzji właścicieli lokali. Teraz to pracownik będzie sporządzał dokumenty dla WM i jej członków, w tym dla Przedsiębiorstwa.
Masz rację. Kierownik hotelu jest osobą fizyczną wybraną spoza grona właścicieli lokali. To Przedsiębiorstwo jest właścicielem lokalu, a osobą fizyczną reprezentującą jest Prezes Zarządu. Kierownik dziala z up.Prezesa.
[cite] marta26421:[/cite]Kierownik dziala z up.Prezesa.
Nie! Jako członek zarządu, kierownik nie musi mieć żadnego upoważnienia prezesa spółki. KAŻDA osoba fizyczna może zostać członkiem zarządu wspólnoty, choćby przechodzień z ulicy, jeśli tak zdecydują właściciele lokali uchwałą. Członek zarządu ma do działania umocowanie ustawowe od chwili powołania uchwałą. Pełnomocnictwo jest zarządowi potrzebne do czynności przekraczających zarząd zwykły, ale udzielają go właściciele w drodze uchwały, a nie pracodawca członka zarządu.
Pełnomocnictwo spółki (niekoniecznie prezesa, może być np. członek zarządu - przy wieloosobowym zarządzie spółki - lub prokurent) będzie kierownikowi potrzebne do udziału w głosowaniach uchwał właścicieli lokali. W tych czynnościach będzie on występował jako pełnomocnik właściciela.
Czyli Ty masz inne zdanie w sprawie różnic między spółką a wspólnotą mieszkaniową? Nie zgadzasz się z tym, że "wspólnota jest związkiem przymusowym, powstającym z mocy prawa"? Albo z tym, że "uprawnienia wspólnoty są ograniczone ustawowo do spraw zarządu nieruchomością wspólną"?
[cite] marta26421:[/cite]Zamieszanie panuje we WM o której pisze Prezes. Nawet licencjonowany zarządca z Warszawy dysponujący dokumentami nie doprowadził sprawy do końca.
Nie doprowadził, bo był osobą z zewnątrz, nie był zatrudniony jako zarządca w tej nieruchomości. Ponadto, dla jego propozycji nie było poparcia większościowego właściciela - i to było przyczyną porażki, a nie "zamieszanie".
owner. Muszę przyznać, że podziwiam Cię. marta26421 jest zaprawiona w bojach na niejednym forum. Działa w Gryfinie i w Sosnowcu. Wszędzie pisze tak samo.
Ci co sie na rzeczy nie znają nie rozmieją jej tekstów, ale domyślają się jednego. Jest z nimi źle i są od lat oszukiwani przez Gminę.
Do tej pory nikt się jej nie postawił.
A Ty jesteś pierwszy. Podziwiam Cię.
Jesteś jak Chuck Norris.
Witam wwwinyl!. Podziwiasz Ownera bo mi się postawił? Szkoda, że tak to widzisz i to zarządca. Czas pokaże kto miał rację. Piszę to samo, ponieważ w trzech przypadkach jest podobna sytuacja. Uważam, że trójka właścicieli lokali winna spotkać się w sieci i wymienić posiadane informacje. To dzięki takim osobą wiem, jak wygląda rzeczywistość.
Może zająłbyś się sprawą Prezesa oferując mu swoją pomoc.
Owner! Z tego co pisze Prezes wynika, że Spółka z o.o. w budynku jest właścicielem niewyodrębnionych 6 lokali mieszkalnych i hotelu, który co miesiąc obowiązany jest wnosić zaliczki na jej rzecz. Ta sama Spółka jest też przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą na innym polu.
Od dnia .... 2000 roku WM podlega przepisom ustawy o własności lokali. Jej powstanie jest związane z zarządem nieruchomością wspólną, a nie lokalami. Sposób zarządu tą nieruchomością określono na pierwszym zebraniu organizacyjnym. Prezes pisze, że na zebraniu podjęto tylko jedną uchwałę - o wyborze Zarządu.
Owner! Może napisany post nie zawiera tak lubianych przez Ciebie terminów prawnych, ale jest czytelny. Wyrywasz zdania z kontekstu i stawiasz pytania. Przecież dobrze wiesz do czego to prowadzi.
[cite] marta26421:[/cite]Wyrywasz zdania z kontekstu i stawiasz pytania.
Mam cytować całe Twoje posty? Po co? Przecież są dostępne w oryginale, w całości, nieuszczuplone nawet o przecinek. Forum je zachowa ku pamięci potomnych.
Po napisaniu posta przeze mnie, dopisałaś w swoim poście drugi akapit. Za chwilę mi zarzucisz, że coś pominąłem w cytacie. To dziecinna manipulacja. Zupełnie niepotrzebna, bo ten Twój post nie zawiera żadnej merytorycznej treści: nie stawiasz żadnej tezy, nie zadajesz pytania, nie wyrażasz swojej opinii.
Czy ciągłe powtarzanie i przeżuwanie tego, co prezes napisał - a napisał sporo - będziesz ciągnąć w nieskończoność? Jałowa młócka, same plewy. To nie dla mnie. Baw się dobrze.
Owner! I o to chodzi.Dobrze jest po jakimś czasie zweryfikować to co się napisało. Z tego co jest mi wiadomo to ustawę o własności lokali interpretować może jedynie sąd. I to z jego orzecznictwa wszyscy korzystają, w tym właściciel lokalu.
no właśnie marta26421,ustawę interpretuje sąd.Sąd do którego ja sie udałem,nie widzi nic złego w tym,że jeden z właścicieli chce się "odgrodzić" od pozostałych a przecież w ten sposób nie można.W naszym mieście PODOBNO nikt nie wygrał sprawy,jeśli choćby o drobinkę miałby ucierpieć Skarb Państwa a przeciez Spółka jest z udziałem SK. I tyle !
Witam ponownie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Prezesie, myślę,że jest w waszej wspólnocie totalny bałagan prawny, żeby to wyprostować trzeba dobrego prawnika. Poradź się chociaż, forum nie jest w stanie ci pomóc, choć szkoda, że Zarządca już się nie odezwał od 22 grudnia.
Życzę powodzenia.
[cite] gonia:[/cite]Prezesie, myślę,że jest w waszej wspólnocie totalny bałagan prawny
A ja myślę, że taka opinia jest bezpodstawna.
Stan prawny nieruchomości jest określony w księdze wieczystej. Nie sądzę, żeby tam był bałagan, a tym bardziej "totalny".
[cite] gonia:[/cite]szkoda, że Zarządca już się nie odezwał od 22 grudnia.
W tej sprawie wszystko już zostało powiedziane. Bez podziału nieruchomości nie da się "oderwać" części mieszkalnej od hotelowej. Roztrząsanie szczegółów wzajemnej korespondencji czy wypowiedzi stron nie wnosi nic nowego.
[cite] gonia:[/cite]Życzę powodzenia.
W obecnym stanie rzeczy to kompletnie nierealne. Takie życzenie jest albo nieszczere, albo zdawkowe, bez treści.
owner,do podziału zapewne szybko nie dojdzie bo jak wiesz,muszą sie zgodzić wszyscy. U nas,niestety takiej jednomyślności nie ma .....Jest jeden właściciel,który twierdzi,że nie zgodzi się na oddzielenie bo był u prawnika i ten mu powiedział,żeby się nie zgadzał na podział bo to jest zamiana prawa własności na służebność.
Prezesie! Przedsiębiorstwo, które sprzedało 9 lokali mieszkalnych podlega kontroli państwa, a zarząd budynkiem WM nie (od 12 lat). Z tego co piszesz wynika, że przez 9 lat wykonywałeś czynności, których nie mogło wykonywać przedsiębiorstwo. Zmiana formy prawnej w 2009 roku sprawiła, że pracownik Przedsiębiorstwa ... Sp.z o.o. z którym się kontaktowałeś przez te wszystkie lata został członkiem jednoosobowego Zarządu Wspólnoty (w jednym z postów jest napisane o wyborze "przewodniczącego"??).
Kiedy zaskarżyłeś uchwałę do Sądu to na sprawę przyszedł reprezentant pozwanej WM - Pan ... - na codzień pracownik Przedsiębiorstwa będącego właścicielem niewyodrębnionych lokali, które co miesiąc na rzecz WM winno wnosić zaliczki i otrzymywać raz do roku ich rozliczenie podpisane przez Zarząd Wspólnoty.
Ponieważ Przedsiębiorstwo utraciło prawo do wyłącznego decydowania potrzebne są oświadczenia woli pozostałych właścicieli lokali w formie uchwał posiadających udział w nieruchomości wspólnej (8%). Pomysłodawcą podjęcia uchwały którą zaskarżyłeś był pełnomocnik Przedsiębiorstwa, które na rzecz WM winno wnosić 92% poniesionych kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
Od lutego 2009 roku Twoje 9 letnie bycie członkiem Zarządu Wspólnoty opisujesz na forum. Właśnie mamy początek okresu sprawozdawczego we WM i w Twojej też. Uczestnicząc w zebraniu sprawozdawczym będziesz podejmował ważne decyzje w formie uchwał m.in. w sprawie ponoszenia kosztów zarządu nieruchomością wspólną w 2010 roku.
Ustawa z dnia 24.06.1994r. o własności lokali nie zna pojęcia wyłączenia z części wspólnej ... http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Zmiana-przeznaczenia-nieruchomosci-wspolnej--5_2_230.html . A zatem trzeba było podjąć uchwałę "w dn 27 marca 2009r w sprawie umownego podziału budynku polegającego na oddzieleniu łącznika od hotelu, została wyłączona część o pow. całkowitej 3218.78 m2, w tym część wspólna o pow. 627.94 m2(jest to tylko i wyłącznie pow. korytarzy i klatki schodowej użytkowanej tylko i wyłącznie przez hotel). A co z udziałami 9 właścicieli lokali? Pozostały bez zmian.
Prezesie! Kto opracował uchwałę w sprawie umownego podziału budynku i przedłożył pod głosowanie? Podejmując uchwałę nie mieliście pojęcia o tym, jakie to będzie miało skutki dla Was - udziałowców. Złożenie oświadczenia woli w formie uchwały jest faktem.
W takich sytuacjach liczą się dokumenty z zebrania właścicieli lokali. Integralną całość z protokołem z zebrania stanowi: zaproszenie na zebranie, potwierdzenie odbioru zaproszenia na zebranie, lista obecności, głosy oddane w drodze indywidualnego ich zbierania, protokół komisji skrutacyjnej. Wspomnieć należy, że protokół podpisuje "Przewodniczący Zebrania" i "Protokolant".
Twojej WM w związku z zarządem nieruchomością wspólną " przysługuje legitymacja procesowa oraz zdolność do czynności prawnej we własnym imieniu".
" (...) skoro właściciele lokali podejmują uchwałę o wyrażeniu zgody na dokonanie czynności przekraczającej zwykły zarząd, to logicznym jest też, przewidziany w art. 22 ust. 2 uwl, wymóg wskazania, kto takiej czynności może dokonać. Dlatego też wymienionych w tym przepisie zgody na dokonanie czynności oraz pełnomocnictwa do jej podjęcia nie należy rozpatrywać jako oddzielnych instytucji, ale łącznie, jako złożenie przez właścicieli lokali tworzących wspólnotę mieszkaniową oświadczenia woli nie tylko co do rodzaju konkretnej czynności, których zarząd tej wspólnoty może dokonać, ale także co do tego, czy nabyte skutkiem tej czynności prawo wejdzie do majątku wspólnoty, czy do majątków właścicieli. Umożliwia to tym właścicielom bezpośredni wpływ nie tylko na samą treść czynności, ale i na oznaczenie beneficjenta płynących z niej uprawnień majątkowych, zapewniając tym samym zachowanie nadrzędnej pozycji w stosunku do zarządu wspólnoty mieszkaniowej."
Dwa cytaty pochodzą z ...
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 października 2008 r. (sygn. akt III CZP 91/08).
Podstawa prawna: Ustawa z dnia 24.06.1994r. o własności lokali (tj. Dz.U. z 2000 r. nr.80, poz.903 ze zm.)
marta26421,oczywiście,że projekty uchwał na to zebranie przygotowała spółka.Zebranie też zwołała spółka - pisałem o tym już wcześniej.To były trzy uchwały :1) o zmianach w zarządzie - którą mnie odwołano i powołano nowy zarząd,2) o zmianie stawek na zarządzanie (jedna stawka uległa zmianie),3) O umownym podziale budynku.Wiem,że popełniłem błąd na zebraniu w marcu 2009r,gdy przygotowywałem projekty uchwał na zebranie.Stawki na koszty zarządzania powinienem ustalić według udziałów a nie według powierzchni użytkowej i byłoby dzisiaj po sprawie.
Prezesie! Pisałeś, ale wciąż dodajesz nowe informacje mające wpływ na to co dzieje się w budynku WM. Skoro WM reprezentuje Zarząd Wspólnoty to jemu WŁAŚCICIEL NIEWYODRĘBNIONYCH LOKALI (Spółka z o.o.) winien przedłożyć projekty uchwał.
To nie było pierwsze zebranie, ale któreś z kolei. Zwracam uwagę na połączenie czynności prawnych w formie uchwał, jakie miało miejsce na zebraniu sprawozdawczym. Zmiana składu Zarządu Wspólnoty oraz stawki na zarządzenie (?) z umownym podziałem budynku. W tym wszystkim brakuje jeszcze podstawy prawnej określonej w podjętych uchwałach na którą zwraca się uwagę w pierwszej kolejności. Potem na treść pieczątki i podpis pod uchwałą.
Na zebraniu sprawozdawczym winno dość do podsumowania roku 2008 . Odczytanie protokółu z poprzedniego zebrania wraz z uchwałami to podstawa. Ocena właścicieli lokali to udzielenie lub nie absolutorium Zarządowi Wspólnoty. Nie udzielenie absolutorium Zarządowi obliguje właścicieli lokali do działania w trybie art. 20 ust. 2 ustawy o własności lokali (Dz.U. z ...?)
Art. 20.2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
Podaj podstawę prawną określoną m.in. w zaskarżonej uchwale.
Prezesie! Wybrany 3-osobowy Zarząd winien rozpocząć działalność od załatwienia spraw umożliwiających WM zgodnie z literą prawa funkcjonowanie poprzez: wyrobienie pieczątki nagłówkowej WM , uzyskanie w Urzędzie Statystycznym zaświadczenia o numerze statystycznym REGON, zawarcie umowy rachunku bankowego oraz zgłoszenie do Urzędu Skarbowego rozpoczęcia działalności statutowej przez WM w nieruchomości przy ulicy ... nr.... w ... i uzyskanie decyzji w sprawie nadania numeru identyfikacji podatkowej NIP.
21.04.2009r. (ja) ustalenie faktów (temat: Czy powinniśmy płacić za piwnicę)
"Prezesie - Zawarcie umowy - 30.10.2000 r. ; wybór zarządu - 7.11.2000 r. ; Główny Urząd Statystyczny REGON - 15.07.2003 r.; Urząd Skarbowy NIP - 15.02.2006r. ; założenie konta bankowego - 1.10.2007r."
Będąc członkiem Zarządu Wspólnoty powinieneś znać jego obowiązki i uprawnienia dlatego, że:
Art. 17. Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.
Zarząd Wspólnoty (organ wykonawczy) wybrany dnia 7.11.2000 roku potrzebował lat by uzyskać dla WM numer REGON i NIP, a także założyć konto bankowe. Jako były członek tego Zarządu zaskarżyłeś uchwalę o podziale budynku i przegrałeś (2009r.).
[cite] marta26421:[/cite]Odczytanie protokółu z poprzedniego zebrania wraz z uchwałami to podstawa.
BZDURA.
Protokół z zebrania nie jest obowiązkowy, zatem i odczytanie protokołu nie jest wymagane.
[cite] marta26421:[/cite]Nie udzielenie absolutorium Zarządowi obliguje właścicieli lokali do działania w trybie art. 20 ust. 2 ustawy o własności lokali
BZDURA.
Nieudzielenie absolutorium nie wywołuje ŻADNYCH skutków prawnych i do niczego nie obliguje (=zobowiązuje) właścicieli.
[cite] marta26421:[/cite]Podaj podstawę prawną określoną m.in. w zaskarżonej uchwale.
Podaj podstawy prawne swoich rewelacji.
[cite] marta26421:[/cite]Wybrany 3-osobowy Zarząd winien rozpocząć działalność od załatwienia spraw umożliwiających WM zgodnie z literą prawa funkcjonowanie poprzez: wyrobienie pieczątki nagłówkowej WM
BZDURA.
Żaden przepis nie nakłada na wspólnotę obowiązku wyrobienia pieczątki.
[cite] marta26421:[/cite]Zawarcie umowy kupna sprzedaży lokalu mieszkalnego
marta26421,wiem,że zaczynam być męczący z tymi swoimi problemami ale trochę mylisz fakty. Otóż zarząd był od początku dwuosobowy.Pierwsze zebranie zwołał kierownik hotelu i stwierdził,że powinniśmy wybrać zarząd.Gdyby wtedy ktokolwiek z nas wiedział z czym to się je,to prawdopodobnie nie byłoby dziś tematów - kilku zresztą.My - kupujący nie zdawaliśmy sobie sprawy co to znaczy być we wspólnocie a przedsiębiorstwo albo nie chciało albo nie wiedziało co to znaczy,że sa we wspólnocie...I tak się zaczęło i trwa do dziś.Rola przedsiębiorstwa ograniczyła się tylko do sprzedaży mieszkań.Gdyby ktoś z przedsiębiorstwa powiedział nam "Słuchajcie,trzeba wybrać zarząd i odbędzie się przekazanie zarządzania nad nieruchomością", to prawdopodobnie sprawy potoczyłyby się inaczej.
marta26421 - po drugie to w 2008r nie było zebrania sprawozdawczego bo go nie zwołałem.A jak zarząd go nie zwołał,to nikt spośród członków wspólnoty też tego nie zrobił - nawet przedsiębiorstwo.Tak naprawdę,to dopiero w 2009r zacząłem robić tak jak być powinno - uchwały,zaliczki, plan finansowo - gospodarczy....Obawiam się,że to jednak poszło na marne.Okaże się na zebraniu sprawozdawczym.
marta26421 - co się tyczy przedłożenia projektów uchwał zarządowi - ha,ha zarządowi,którego dni były i tak policzone.Przecież pisałem,że wcale nie było projektów przed zebraniem.Dopiero na moją prośbę łaskawie raczyli "podrzucić".....
Prezesie! Kierownik hotelu zajmuje się pilnowaniem Ośrodka ... bo za to jemu płaci Przedsiębiorstwo (umowa o pracę). Ciebie interesuje osoba fizyczna reprezentująca Przedsiębiorstwo będące członkiem WM. Dysponując danymi Przedsiębiorstwa doskonale wiesz kto go reprezentuje na zewnątrz, w tym na zebraniach ogółu właścicieli lokali.
Jeżeli osoba fizyczna pełniąca funkcję Dyrektora Przedsiębiorstwa nie była obecna na zebraniu ogółu właścicieli lokali przez 9 lat to wysyłała na nie dowolną osobę fizyczną. Ty też masz prawo wysłać na zebranie swojego PEŁNOMOCNIKA. A zatem proszę pisać o PEŁNOMOCNIKU właściciela niewyodrębnionego lokalu (lokali), a nie o "kierowniku hotelu".
Musisz zrozumieć, że Przedsiębiorstwo i WM z udziałem Przedsiębiorstwa to dwa podmioty gospodarki narodowej mające odrębny numer REGON, NIP, a także konto bankowe. W jej budynku Przedsiębiorstwo jest właścicielem lokalu podlegającym przepisom ustawy o własności lokali, a w sprawach nie uregulowanych ustawą stosuje przepisy Kodeksu cywilnego.
Kiedy właściciel wyodrębnionego lokalu wchodzi w skład organu wykonawczego WM (Zarządu) to oznacza, że musi dysponować również zgodą (oświadczeniem woli) Przedsiębiorstwa.
To wybrany Zarząd sporządza dokumenty dla WM i jej 10 członków, w tym dla Przedsiębiorstwa. Jak to wyglądało u Ciebie przez te 9 lat opisujesz na forum w kilku tematach.
Materiałem dowodowym są dokumenty WM. Ich posiadanie umożliwia określenie stanu faktycznego i prawnego nieruchomości. Odrębną sprawą są dokumenty sporządzone dla 10 jej członków będących właścicielami lokali (w rozumieniu ustawy z dnia 24.06.1994r. o własności lokali).
Prezesie! Mów za siebie. Powstanie i funkcjonowanie Przedsiębiorstwa nie stanowi tajemnicy. Gorzej jest ze WM, której Przedsiębiorstwo jest członkiem.
W okresie sprawozdawczym odbyło się zebranie na którym doszło do podjęcia uchwał stanowiących wewnętrzne prawo w budynku WM. I Ty - członek Zarządu Wspólnoty twierdzisz, że go nie zwołałeś. To w takim razie kto zwołał obrady właścicieli lokali na których doszło do podjęcia tak ważnych uchwał?
ZEBRANIE WŁAŚCICIELI LOKALI to najważniejszy organ WM. Potem dopiero jest ZARZĄD. A zatem obecność na zebraniu wymaga od Ciebie i pozostałych 8 właścicieli lokali znajomości nie tylko swoich obowiązków, ale także i praw.
Właściciele lokali rządzą się swoimi prawami. Każda podjęta uchwała w latach 2000-2009 stanowi wewnętrzne prawo obowiązujące ogół właścicieli lokali, w tym Przedsiębiorstwo. Mówienie, że Przedsiębiorstwo posiadające 92% udział w nieruchomości wspólnej czegoś nie wie jest nie zrozumiałe.
WŁAŚCICIEL - WM, a w jej imieniu wybrany Zarząd Wspólnoty organizuje zebrania sprawozdawcze raz do roku. W przypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali Zarząd Wspólnoty wskazuje treści tych zmian w porządku zebrania oraz przekłada projekty uchwał.
Z tego co piszesz wynika, że nie wiedziałeś idąc na zebranie m.in. o zamierzonej zmianie we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali, ale uchwałę podjąłeś.
Ustawa o własności lokali nie mówi jak zorganizować pierwsze zebranie właścicieli lokali i wybrać Zarząd, ale kto ponosi odpowiedzialność tak (art.17). Dlatego też trzeba byłoby brać udział w szkoleniach organizowanych dla Zarządców, WM i Administratorów.
Szkolenia "Zebrania wspólnoty, przygotowanie, prowadzenie i realizacja zadań" - 26.01.2010r. Gdańsk
Zakres Szkolenia:
· Przepisy ustawy o własności lokali,
· Jak się przygotować do zebrania,
· Jak przygotować zebranie,
· Praktyczne rady jak szybko i skutecznie przeprowadzić zebranie wspólnoty,
· Sprawozdanie zarządu wspólnoty,
· Sprawozdanie finansowe,
· Plan gospodarczy
· Protokołowanie zebrania http://www.zarzadcy.com.pl/szkolenia/zebrania-wspolnoty,-przygotowanie,-prowadzenie-i-realizacja-zadan---26.01.2010r.-gdansk/153.html
marta26421 podsumowanie roku 2008 było,był też plan finansowo-gospodarczy na 2009r,planowane wydatki i inwestycje. i co z tego? Na subkoncie funduszu remontowego była już pewna kwota.Zrobiliśmy mały remont na korytarzach (malowanie).Trochę kasy zostało no i właściciele lokali wyodrębnionych podjęli decyzję,że te pieniądze zwracamy właścicielom.Najpierw chcieli,potem niektórzy chcieli kontynuować remont.Stanęło na tym,że zarząd rozliczył i oddał pieniądze.Przedsiębiorstwo nie wpłaciło ani grosza,więc nie mieli nic do powiedzenia.Dopiero w 2009r po zebraniu w marcu,na którym uchwalono "nowe" zasady działania i po wielu perypetiach prawnik spółki zrozumiał,że uchwała podjęta na zebraniu w sprawie ustalenia stawek(części składowych)obowiązuje również spółkę i że spółka musi te pieniądze wpłacać.W tej chwili niejako od początku zbieramy fundusz remontowy.Szkolenia mówisz....bardzo dobrze,że są.W 2003r nawet w Urzędzie Skarbowym nie potrafiono mi powiedzieć o co chodzi ze wspólnotą.Właśnie w US dostałem kontakt do osoby,która prowadzi WM i ma własne biuro rachunkowe.Niestety,nie chciała się zająć sprawami księgowymi naszej wspólnoty bo szkoda jej było czasu na taką wspólnotę.I tak to wygląda jak wygląda.Ja pierwsze rozliczenie zrobiłem dla US za 2003r !Przez trzy lata nikt nie wiedział o istnieniu naszej wspólnoty oprócz Przedsiębiorstwa,które nam o tym pisało w piśmie na pierwsze zebranie.
Prezesie! Przeczytaj ofertę zarządzania i administrowania nieruchomościami WM. Chodzi mi o obsługę księgowo - bankową, techniczną, administracyjną i prawną.
Zarząd Wspólnoty będąc organem wykonawczym może samodzielnie zarządzać i administrować nieruchomością wspólną lub zlecić administrowanie przekazując w umowie część swoich praw i obowiązków.
Skoro Zarząd Wspólnoty nie zlecił administrowania firmie lub osobie fizycznej to wszystkie czynności prawne określone w ofertach był obowiązany wykonać sam.
Obsługa prawna to opracowywanie umów w zakresie obsługi eksploatacyjnej i technicznej nieruchomości wspólnej, a także ich zawieranie, aneksowanie i rozwiązywanie w imieniu i na rzecz WM. Do obsługi prawnej należy również przygotowanie wniosków w postępowaniu upominawczym w celu windykacji należności, a także opracowanie uchwał i regulaminów wewnętrznych WM (np. Porządek Domowy).
Każda nieruchomość ma inne potrzeby, ale powstanie i funkcjonowanie WM w oparciu o przepisy ustawy z dnia 24.06.1994r. o własności lokali (Dz.U. z 1994r. nr.85, poz.388 ze zm.)są wszędzie podobne. Odszukaj w internecie dokumenty WM, w tym uchwały w trybie przepisów ustawy zawartej w Dz.U. jak wyżej i porównaj.
Stosując skalę porównawczą dokumentów zrozumiesz swoją sytuację.
Do uchylenia uchwały trzeba być dobrze przygotowanym. Przede wszystkim należy pamiętać, że w gospodarce rynkowej budynek WM jest towarem, jak każdy inny. A zarząd nim przez firmy i osoby fizyczne to biznes. Środki pieniężne w formie zaliczek wnoszone przez właścicieli lokali na rzecz WM raz do roku rozlicza Zarząd Wspólnoty lub Zarządca, który działa w swoim imieniu lub z upoważnienia Zarządu Wspólnoty. Aktem ustanawiającym wewnętrzne prawo w budynku jest uchwała, którą uchyla się wyłącznie w sądzie. A więc i do jej podjęcia właściciel lokalu winien być przygotowany.
W świetle art.23 ust.1 ustawy o własności lokali , uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądz na zebraniu bądz w drodze indywiduyalnego zbierania głosów przez Zarząd Wspólnoty.
Komentarze
Tabliczka z nazwą wspólnoty nie jest wymagana przepisami prawa, więc nie można zarządowi wspólnoty czynić zarzutu z powodu braku takiej tabliczki. Pretensje i pytania o tabliczkę są dziecinne - jak któraś wspólnota chce, to sobie taką tabliczkę wiesza, jak nie chce, to nie i nikomu nic do tego. Nawet Marcie. Marta, daj sobie spokój z tym językiem statystyki - po co Ci te kody?
Co Ci daje ta wiedza, że w tych budynkach są wspólnoty jeśli nie masz żadnego interesu do tych wspólnot? Do statystyki? Liczysz wspólnoty w swoim mieście? :bigsmile: Chciałabyś wszystko wiedzieć? :cool: Oto jest pytanie!
Quo vadis, Marto?
Czyli: O co kaman?
A tutaj mamy jeden budynek.
Zatem koszty ciepła, zużytego w części hotelowej - gdybyście funkcjonowali tak, jak tego chcesz, czyli jako "normalna" wspólnota - pokrywalibyście po części również Wy, indywidualni właściciele mieszkań.
PODSTAWA PRAWNA:
Art. 47a i art. 47b ustawy z dnia 17 maja 1989r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (tekst jednolity Dz. U. z 2005r. Nr 240, poz. 2027)
DODATKOWE INFORMACJE:
Oznaczenie nieruchomości numerem porządkowym następuje z urzędu lub na wniosek właściciela nieruchomości.
O oznaczeniu nieruchomości numerem porządkowym zawiadamia się zarządcę i właściciela nieruchomości.
http://dokumenty.budownictwo.pl/wniosek-o-oznaczenie-numerem-porzadkowym-nieruchomosci-budynku,dok,12339.html
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 28 pazdziernika 2004r.
w sprawie numeracji porządkowej nieruchomości.
Data wejścia w życie: 30.11.2004r.
Dz.U. z 2004r. Nr. 243, poz.2432
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20042432432&type=2&name=D20042432.pdf
OBWIESZCZENIE
MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
z dnia 24 listopada 2005 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy - Prawo geodezyjne i kartograficzne
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20052402027&type=1&name=D20052027L.pdf
USTAWA
z dnia 17 maja 1989r.
Prawo geodezyjne i kartograficzne
Dz.U. z 2005r. Nr. 240, poz.2027
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20052402027&type=3&name=D20052027Lj.pdf
Czy hotel, który jest obecnie ośrodkiem dla uchodźców, mógłby nie mieć tabliczki z numerem nieruchomości? Niemożliwe.
Na tym chcesz przyłapać spółkę? I co dalej? Jaki to ma związek z omawianymi kwestiami?
Marta, Twoje posty to kompletny chaos, pomieszanie z poplątaniem i nieprawdą.
Jeśli chcesz komuś pomóc, to nie wprowadzaj większego zamieszania, niż jest.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3996,orzeczenia_sadow_w_sprawie_wspolnot.html
Gdybyś przejął w zarząd WM Prezesa to zrozumiałbyś wszystko. W postach Prezesa przeplata się Przedsiębiorstwo ze WM.
" Ze względu na swój charakter wspólnota mieszkaniowa jest w literaturze porównywana do spółki jawnej, unormowanej obecnie w Kodeksie spółek handlowych."
http://www.rpo.gov.pl/index.php?md=3445&zaznacz=1#znalezione
WM - Jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej to Kodeks cywilny.
http://www.sim.wz.uw.edu.pl/issue1/04.pdf
Każdą spółkę, w tym jawną, różni od wspólnoty choćby to, że powstaje dobrowolnie, w drodze umowy (lub przekształcenia z innej spółki), a wspólnota jest związkiem przymusowym, powstającym z mocy prawa. Uprawnienia wspólnoty są ograniczone ustawowo do spraw zarządu nieruchomością wspólną, co rodzi szereg konsekwencji.
Lepiej nie przytaczać opinii, które wnoszę tylko zamieszanie. W dodatku nie wiem, jaka jest Twoja opinia w tej sprawie. A chyba o to chodzi na forum?
A poza tym - co to ma do rzeczy? Czy to jest wątek o wszystkim i o niczym?
Przedsiębiorstwo nie wchodzi w skład Zarządu Wspólnoty mimo, że posiada 92% udział nieruchomości wspólnej.Kierownictwo na 9 lat wyznaczyło kierownika hotelu do kontaktów z wybranym Zarządem. O tym co należało do obowiązków Zarządu Prezes rozpisuje się na forum od lutego tego roku. W tym roku ów pracownik reprezentuje WM w wyniku decyzji właścicieli lokali. Teraz to pracownik będzie sporządzał dokumenty dla WM i jej członków, w tym dla Przedsiębiorstwa.
Pełnomocnictwo spółki (niekoniecznie prezesa, może być np. członek zarządu - przy wieloosobowym zarządzie spółki - lub prokurent) będzie kierownikowi potrzebne do udziału w głosowaniach uchwał właścicieli lokali. W tych czynnościach będzie on występował jako pełnomocnik właściciela.
marta26421 jest zaprawiona w bojach na niejednym forum. Działa w Gryfinie i w Sosnowcu. Wszędzie pisze tak samo.
Ci co sie na rzeczy nie znają nie rozmieją jej tekstów, ale domyślają się jednego. Jest z nimi źle i są od lat oszukiwani przez Gminę.
Do tej pory nikt się jej nie postawił.
A Ty jesteś pierwszy. Podziwiam Cię.
Jesteś jak Chuck Norris.
Nie wiem, czy mam się cieszyć, czy smucić z tego porównania...
Może zająłbyś się sprawą Prezesa oferując mu swoją pomoc.
Od dnia .... 2000 roku WM podlega przepisom ustawy o własności lokali. Jej powstanie jest związane z zarządem nieruchomością wspólną, a nie lokalami. Sposób zarządu tą nieruchomością określono na pierwszym zebraniu organizacyjnym. Prezes pisze, że na zebraniu podjęto tylko jedną uchwałę - o wyborze Zarządu.
Po napisaniu posta przeze mnie, dopisałaś w swoim poście drugi akapit. Za chwilę mi zarzucisz, że coś pominąłem w cytacie. To dziecinna manipulacja. Zupełnie niepotrzebna, bo ten Twój post nie zawiera żadnej merytorycznej treści: nie stawiasz żadnej tezy, nie zadajesz pytania, nie wyrażasz swojej opinii.
Czy ciągłe powtarzanie i przeżuwanie tego, co prezes napisał - a napisał sporo - będziesz ciągnąć w nieskończoność? Jałowa młócka, same plewy. To nie dla mnie. Baw się dobrze.
Prezesie, myślę,że jest w waszej wspólnocie totalny bałagan prawny, żeby to wyprostować trzeba dobrego prawnika. Poradź się chociaż, forum nie jest w stanie ci pomóc, choć szkoda, że Zarządca już się nie odezwał od 22 grudnia.
Życzę powodzenia.
Stan prawny nieruchomości jest określony w księdze wieczystej. Nie sądzę, żeby tam był bałagan, a tym bardziej "totalny". W tej sprawie wszystko już zostało powiedziane. Bez podziału nieruchomości nie da się "oderwać" części mieszkalnej od hotelowej. Roztrząsanie szczegółów wzajemnej korespondencji czy wypowiedzi stron nie wnosi nic nowego. W obecnym stanie rzeczy to kompletnie nierealne. Takie życzenie jest albo nieszczere, albo zdawkowe, bez treści.
Kiedy zaskarżyłeś uchwałę do Sądu to na sprawę przyszedł reprezentant pozwanej WM - Pan ... - na codzień pracownik Przedsiębiorstwa będącego właścicielem niewyodrębnionych lokali, które co miesiąc na rzecz WM winno wnosić zaliczki i otrzymywać raz do roku ich rozliczenie podpisane przez Zarząd Wspólnoty.
Ponieważ Przedsiębiorstwo utraciło prawo do wyłącznego decydowania potrzebne są oświadczenia woli pozostałych właścicieli lokali w formie uchwał posiadających udział w nieruchomości wspólnej (8%). Pomysłodawcą podjęcia uchwały którą zaskarżyłeś był pełnomocnik Przedsiębiorstwa, które na rzecz WM winno wnosić 92% poniesionych kosztów zarządu nieruchomością wspólną.
Od lutego 2009 roku Twoje 9 letnie bycie członkiem Zarządu Wspólnoty opisujesz na forum. Właśnie mamy początek okresu sprawozdawczego we WM i w Twojej też. Uczestnicząc w zebraniu sprawozdawczym będziesz podejmował ważne decyzje w formie uchwał m.in. w sprawie ponoszenia kosztów zarządu nieruchomością wspólną w 2010 roku.
Ustawa z dnia 24.06.1994r. o własności lokali nie zna pojęcia wyłączenia z części wspólnej ... http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Zmiana-przeznaczenia-nieruchomosci-wspolnej--5_2_230.html . A zatem trzeba było podjąć uchwałę "w dn 27 marca 2009r w sprawie umownego podziału budynku polegającego na oddzieleniu łącznika od hotelu, została wyłączona część o pow. całkowitej 3218.78 m2, w tym część wspólna o pow. 627.94 m2(jest to tylko i wyłącznie pow. korytarzy i klatki schodowej użytkowanej tylko i wyłącznie przez hotel). A co z udziałami 9 właścicieli lokali? Pozostały bez zmian.
Forma czynności prawnych
http://www.edukacjaprawnicza.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=3&id=273
W takich sytuacjach liczą się dokumenty z zebrania właścicieli lokali. Integralną całość z protokołem z zebrania stanowi: zaproszenie na zebranie, potwierdzenie odbioru zaproszenia na zebranie, lista obecności, głosy oddane w drodze indywidualnego ich zbierania, protokół komisji skrutacyjnej. Wspomnieć należy, że protokół podpisuje "Przewodniczący Zebrania" i "Protokolant".
Nieprawidłowości w zwołaniu zebrania właścicieli wspólnoty mieszkaniowe
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 11.01.2007 roku sygn. II CSK 370/06
http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Nieprawidlowosci-w-zwolaniu-zebrania-wlascicieli-wspolnoty-mieszkaniowe-5_2_335.html
Termin zaskarżenia uchwały wspólnoty mieszkaniowej
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 23 lutego 2006 r. sygn. akt I CK 336/06
http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Termin-zaskarzenia-uchwaly-wspolnoty-mieszkaniowej-5_2_248.html
Twojej WM w związku z zarządem nieruchomością wspólną " przysługuje legitymacja procesowa oraz zdolność do czynności prawnej we własnym imieniu".
" (...) skoro właściciele lokali podejmują uchwałę o wyrażeniu zgody na dokonanie czynności przekraczającej zwykły zarząd, to logicznym jest też, przewidziany w art. 22 ust. 2 uwl, wymóg wskazania, kto takiej czynności może dokonać. Dlatego też wymienionych w tym przepisie zgody na dokonanie czynności oraz pełnomocnictwa do jej podjęcia nie należy rozpatrywać jako oddzielnych instytucji, ale łącznie, jako złożenie przez właścicieli lokali tworzących wspólnotę mieszkaniową oświadczenia woli nie tylko co do rodzaju konkretnej czynności, których zarząd tej wspólnoty może dokonać, ale także co do tego, czy nabyte skutkiem tej czynności prawo wejdzie do majątku wspólnoty, czy do majątków właścicieli. Umożliwia to tym właścicielom bezpośredni wpływ nie tylko na samą treść czynności, ale i na oznaczenie beneficjenta płynących z niej uprawnień majątkowych, zapewniając tym samym zachowanie nadrzędnej pozycji w stosunku do zarządu wspólnoty mieszkaniowej."
Dwa cytaty pochodzą z ...
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 października 2008 r. (sygn. akt III CZP 91/08).
Podstawa prawna: Ustawa z dnia 24.06.1994r. o własności lokali (tj. Dz.U. z 2000 r. nr.80, poz.903 ze zm.)
To nie było pierwsze zebranie, ale któreś z kolei. Zwracam uwagę na połączenie czynności prawnych w formie uchwał, jakie miało miejsce na zebraniu sprawozdawczym. Zmiana składu Zarządu Wspólnoty oraz stawki na zarządzenie (?) z umownym podziałem budynku. W tym wszystkim brakuje jeszcze podstawy prawnej określonej w podjętych uchwałach na którą zwraca się uwagę w pierwszej kolejności. Potem na treść pieczątki i podpis pod uchwałą.
Na zebraniu sprawozdawczym winno dość do podsumowania roku 2008 . Odczytanie protokółu z poprzedniego zebrania wraz z uchwałami to podstawa. Ocena właścicieli lokali to udzielenie lub nie absolutorium Zarządowi Wspólnoty. Nie udzielenie absolutorium Zarządowi obliguje właścicieli lokali do działania w trybie art. 20 ust. 2 ustawy o własności lokali (Dz.U. z ...?)
Art. 20.2. Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani.
Podaj podstawę prawną określoną m.in. w zaskarżonej uchwale.
21.04.2009r. (ja) ustalenie faktów (temat: Czy powinniśmy płacić za piwnicę)
"Prezesie - Zawarcie umowy - 30.10.2000 r. ; wybór zarządu - 7.11.2000 r. ; Główny Urząd Statystyczny REGON - 15.07.2003 r.; Urząd Skarbowy NIP - 15.02.2006r. ; założenie konta bankowego - 1.10.2007r."
Będąc członkiem Zarządu Wspólnoty powinieneś znać jego obowiązki i uprawnienia dlatego, że:
Art. 17. Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.
Zarząd Wspólnoty (organ wykonawczy) wybrany dnia 7.11.2000 roku potrzebował lat by uzyskać dla WM numer REGON i NIP, a także założyć konto bankowe. Jako były członek tego Zarządu zaskarżyłeś uchwalę o podziale budynku i przegrałeś (2009r.).
Zawarcie umowy kupna sprzedaży lokalu mieszkalnego
Podstawa prawna: Ustawa z dnia 24.06.1994r. o własności lokali (Dz.U. z 1994r. Nr.85, poz.388)
Wersja do druku
http://www.polskieustawy.com/act_index.php?logic=&dzur=1994&dzup=388&SearchExp=&SearchExp2=
Protokół z zebrania nie jest obowiązkowy, zatem i odczytanie protokołu nie jest wymagane. BZDURA.
Nieudzielenie absolutorium nie wywołuje ŻADNYCH skutków prawnych i do niczego nie obliguje (=zobowiązuje) właścicieli. Podaj podstawy prawne swoich rewelacji. BZDURA.
Żaden przepis nie nakłada na wspólnotę obowiązku wyrobienia pieczątki. ???
Jeżeli osoba fizyczna pełniąca funkcję Dyrektora Przedsiębiorstwa nie była obecna na zebraniu ogółu właścicieli lokali przez 9 lat to wysyłała na nie dowolną osobę fizyczną. Ty też masz prawo wysłać na zebranie swojego PEŁNOMOCNIKA. A zatem proszę pisać o PEŁNOMOCNIKU właściciela niewyodrębnionego lokalu (lokali), a nie o "kierowniku hotelu".
Musisz zrozumieć, że Przedsiębiorstwo i WM z udziałem Przedsiębiorstwa to dwa podmioty gospodarki narodowej mające odrębny numer REGON, NIP, a także konto bankowe. W jej budynku Przedsiębiorstwo jest właścicielem lokalu podlegającym przepisom ustawy o własności lokali, a w sprawach nie uregulowanych ustawą stosuje przepisy Kodeksu cywilnego.
Kiedy właściciel wyodrębnionego lokalu wchodzi w skład organu wykonawczego WM (Zarządu) to oznacza, że musi dysponować również zgodą (oświadczeniem woli) Przedsiębiorstwa.
To wybrany Zarząd sporządza dokumenty dla WM i jej 10 członków, w tym dla Przedsiębiorstwa. Jak to wyglądało u Ciebie przez te 9 lat opisujesz na forum w kilku tematach.
Materiałem dowodowym są dokumenty WM. Ich posiadanie umożliwia określenie stanu faktycznego i prawnego nieruchomości. Odrębną sprawą są dokumenty sporządzone dla 10 jej członków będących właścicielami lokali (w rozumieniu ustawy z dnia 24.06.1994r. o własności lokali).
W okresie sprawozdawczym odbyło się zebranie na którym doszło do podjęcia uchwał stanowiących wewnętrzne prawo w budynku WM. I Ty - członek Zarządu Wspólnoty twierdzisz, że go nie zwołałeś. To w takim razie kto zwołał obrady właścicieli lokali na których doszło do podjęcia tak ważnych uchwał?
ZEBRANIE WŁAŚCICIELI LOKALI to najważniejszy organ WM. Potem dopiero jest ZARZĄD. A zatem obecność na zebraniu wymaga od Ciebie i pozostałych 8 właścicieli lokali znajomości nie tylko swoich obowiązków, ale także i praw.
Właściciele lokali rządzą się swoimi prawami. Każda podjęta uchwała w latach 2000-2009 stanowi wewnętrzne prawo obowiązujące ogół właścicieli lokali, w tym Przedsiębiorstwo. Mówienie, że Przedsiębiorstwo posiadające 92% udział w nieruchomości wspólnej czegoś nie wie jest nie zrozumiałe.
WŁAŚCICIEL - WM, a w jej imieniu wybrany Zarząd Wspólnoty organizuje zebrania sprawozdawcze raz do roku. W przypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali Zarząd Wspólnoty wskazuje treści tych zmian w porządku zebrania oraz przekłada projekty uchwał.
Z tego co piszesz wynika, że nie wiedziałeś idąc na zebranie m.in. o zamierzonej zmianie we wzajemnych prawach i obowiązkach właścicieli lokali, ale uchwałę podjąłeś.
Ustawa o własności lokali nie mówi jak zorganizować pierwsze zebranie właścicieli lokali i wybrać Zarząd, ale kto ponosi odpowiedzialność tak (art.17). Dlatego też trzeba byłoby brać udział w szkoleniach organizowanych dla Zarządców, WM i Administratorów.
Szkolenia "Zebrania wspólnoty, przygotowanie, prowadzenie i realizacja zadań" - 26.01.2010r. Gdańsk
Zakres Szkolenia:
· Przepisy ustawy o własności lokali,
· Jak się przygotować do zebrania,
· Jak przygotować zebranie,
· Praktyczne rady jak szybko i skutecznie przeprowadzić zebranie wspólnoty,
· Sprawozdanie zarządu wspólnoty,
· Sprawozdanie finansowe,
· Plan gospodarczy
· Protokołowanie zebrania
http://www.zarzadcy.com.pl/szkolenia/zebrania-wspolnoty,-przygotowanie,-prowadzenie-i-realizacja-zadan---26.01.2010r.-gdansk/153.html
Szkolenia dla Wspólnot Mieszkaniowych
W ramach "Programu Ochrony Wspólnot Mieszkaniowych", odbył się cykl szkoleń dla Zarządców i Zarządców Wspólnot Mieszkaniowych.
http://cigi.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=33&Itemid=94
Rachunkowość i rozliczenia we Wspólnocie Mieszkaniowej - 29.01.2010r. Warszawa
http://www.wspolnotamieszkaniowa.pl/szkolenia/rachunkowosc-i-rozliczenia-we-wspolnocie-mieszkaniowej---29.01.2010r.-warszawa/110.html
Po takich szkoleniach wiedziałbyś co masz robić.
Zarząd Wspólnoty będąc organem wykonawczym może samodzielnie zarządzać i administrować nieruchomością wspólną lub zlecić administrowanie przekazując w umowie część swoich praw i obowiązków.
Skoro Zarząd Wspólnoty nie zlecił administrowania firmie lub osobie fizycznej to wszystkie czynności prawne określone w ofertach był obowiązany wykonać sam.
Obsługa prawna to opracowywanie umów w zakresie obsługi eksploatacyjnej i technicznej nieruchomości wspólnej, a także ich zawieranie, aneksowanie i rozwiązywanie w imieniu i na rzecz WM. Do obsługi prawnej należy również przygotowanie wniosków w postępowaniu upominawczym w celu windykacji należności, a także opracowanie uchwał i regulaminów wewnętrznych WM (np. Porządek Domowy).
Każda nieruchomość ma inne potrzeby, ale powstanie i funkcjonowanie WM w oparciu o przepisy ustawy z dnia 24.06.1994r. o własności lokali (Dz.U. z 1994r. nr.85, poz.388 ze zm.)są wszędzie podobne. Odszukaj w internecie dokumenty WM, w tym uchwały w trybie przepisów ustawy zawartej w Dz.U. jak wyżej i porównaj.
Stosując skalę porównawczą dokumentów zrozumiesz swoją sytuację.
Do uchylenia uchwały trzeba być dobrze przygotowanym. Przede wszystkim należy pamiętać, że w gospodarce rynkowej budynek WM jest towarem, jak każdy inny. A zarząd nim przez firmy i osoby fizyczne to biznes. Środki pieniężne w formie zaliczek wnoszone przez właścicieli lokali na rzecz WM raz do roku rozlicza Zarząd Wspólnoty lub Zarządca, który działa w swoim imieniu lub z upoważnienia Zarządu Wspólnoty. Aktem ustanawiającym wewnętrzne prawo w budynku jest uchwała, którą uchyla się wyłącznie w sądzie. A więc i do jej podjęcia właściciel lokalu winien być przygotowany.
W świetle art.23 ust.1 ustawy o własności lokali , uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądz na zebraniu bądz w drodze indywiduyalnego zbierania głosów przez Zarząd Wspólnoty.